Kalevi Pirttijärven kolumni: Kevättä kaikille!

0

Näin on helppo samaistaa, kun ei ole yksinäinen. Me emme voi aina elämässämme varmistaa rinnallemme toista ihmistä. Koronakriisi on simuloinnut tilanteita, joissa yksinasuva ei hallitse olosuhteita. Onhan korona vaikuttanut meidän huonovointisuuteemme. Tekijöitä on varmasti muitakin, mutta koronan taakse on hyvä piiloutua.

Korona on nostanut esiin asiantuntijoita, jotka kertovat aivan kuin uutena tietona, että vanhukset voivat huonosti. Tiedostaminen ja parannusehdotukset on julkaistu. Toteutus on tyypillisesti siirretty seuraaville päättäjille. Valtataistelu hallituksessa ei edistä hyvänkään asian läpimenoa. Eihän kunniaa voi asian läpiviennistä kaverille antaa. Päänsilitys ei tässäkään tapauksessa nälkää poista.

Yksi asia on varma: aurinko ja kevät. Tämä Suuren Lääkärin annos ylhäältä on paras pistos kaikille koronalaisille. Se on tasapuolinen ja parantaa meitä riskiryhmäläisiäkin eliksiirillään, herättäen meidät lämpimällä valoisuudellaan kukkivaan kevääseen.

Kiittäen otamme kaiken vastaan. Minun kiitokseni kruunaa ystävän kauniit sanat kirjoituksistani, lehdessämme. En pidätellyt kyyneltä, jonka huomaavaisuus sai aikaan. Kunpa muistaisimme pienen kiitoksen voiman. Ystävällinen sana, varsinkin yksinäiselle on elämää kannustava voima ja usein myös päivän pelastus.

On ihanaa huomata, kuinka me ikäihmiset nostamme vaipuneet päämme ylös ja hymy palaa kasvoillemme. Voin sanoa, että tätä en ole muualla tavannut kuin Suomessa. Meillä ei ole Golf-virtaa eikä Fön-tuulia, tai ehkä joitain sivuvaikutuksia, joskus. Meillä on aurinko ja sen määräämät vuodenajat.

Tällaisena sen voi kokea vain Suomessa. Tätä maailmalla todella kaipasin.

Keväässä on niin paljon hyvää, että tuo typerä kellon siirtelykin unohtuu. Onhan siinä siirtelyssä yksi positiivinenkin puoli. Voitto koronasta on tunnin lähempänä.

Eräs korpifilosofi selitti minulle, että ei ihminen kellon siirtelystä välitä vaan herää aina totuttuun aikaan. Vatsan toiminta mukautuu heräämisen mukaisesti. Tulkitsin tiedon omalaatuisen ajattelutapani mukaan ja sanoin, että tuo lohduttaa minua kovasti. Pyykkipäivätkin vähenee.

Sillä minun vatsani pyrkii toimimaan aina viideltä, mutta herään vasta kuudelta.

Kalevi Pirttijärvi