Kanta-Kaarinan pubeissa rankka kevät vaikean talven perään: ”Saadaanko edes juhannukseksi ovia auki?”

0
Cotton Pubin yrittäjä Kimmo Ketamo on työskennellyt nyt vuoden verran ilman palkkaa eikä ole puoleen vuoteen voinut pitää yhtäkään vapaapäivää.

Cotton Pubissa Kaarinan keskustassa oli ajateltu käyttää ravintoloiden kolmen viikon koronasulku hyväksi pienen pintaremontin tekemiseksi. Tiski olisi pitänyt hioa ja vessat remontoida.

Kun sulku osoittautuikin kuudeksi viikoksi, porat ja hiomakoneet jäivät tiskille odottamaan.

– Täytyy miettiä, lyömmekö sittenkin pillit pussiin, toteaa yrittäjä Kimmo Ketamo.

– Luottoa ei ole siihen, miten pitkään tätä jatkuu muutama viikko kerrallaan. Saadaanko edes juhannukseksi ovia auki? Vaikka valtio tulisi tukien avulla toukokuussa vastaan, silloin on jo liian myöhäistä, eikä edes verottaja suostu tulemaan laskuissa vastaan.

Tällä hetkellä ei siis ole varmuutta siitä, onko Cotton Pubia enää jäljellä, kun koronaepidemia alkaa osoittaa laantumisen merkkejä.

– Tämä ei ole normaalia yrittäjäriskin ottamista. Asiakkaita olisi, jos vain saisimme pitää ovet auki, hän harmittelee.

Uhkana valomerkki kello 17

Valoisammin tilanteeseen suhtautuu toinen Kaarinan keskustan yrittäjä, Nina Helenius Tori Pubista Kaarinan torin laidalta.

– Sillä toiveella mennään, että pystymme koronasulun jälkeen avaamaan. Täytyy ajatella, että nythän on jo miljoona suomalaista rokotettu, kyllä tämä tästä.

Paha uhka Tori Pubille on, mikäli ovet saisi avata mutta valomerkkiä pitäisi näyttää esimerkiksi kello 17 eikä laulaa saisi ennen heinäkuuta.

– Kyllähän meidän liiketoimintamme painottuu yötunteihin ja viikonloppuihin, ja karaoke on Tori Pubin liiketoiminnan ydin. Valtiolla ei olisi velvoitetta korvata tulonmenetyksiä, koska pubi saisi olla auki, miettii Helenius.

Aikaisia valomerkkejä pelätään myös Cotton Pubissa. Tanssi- ja laulukielto ei kuitenkaan siellä suuremmin hetkauttaisi.

Koko vuosi on ollut pubeille vaikea. Rankan kevään 2020 jälkeen kesä sujui myynnin kannalta erittäin hyvin, mutta syksy ja talvi on kituutettu ja tekohengitetty.

Helenius ja Ketamo pohtivat, että yökerhoilla esimerkiksi Turussa tilanne on vielä pahempi. Luultavasti yhtäkään ei ole tämän kevään jälkeen enää jäljellä, lukuun ottamatta niitä, jotka ovat osa ketjua, jolla on muutakin liiketoimintaa.

Asiakkaat noudattivat suosituksia

Sekä Cotton Pubissa että Tori Pubissa kehutaan asiakkaiden vastuullisuutta. Kun pubit saivat olla vielä auki, turvavälit ja maskit pysyivät kunnossa ja käsidesiä kului valtavia määriä.

– Epidemia toi samalla paljon yhteisöllisyyttä, iloitsee Helenius.

Tori Pubissa olisi koronasulun aikana mahdollisuus myydä myös takeaway-ruokaa, sillä paikalta saa tavallisesti grilliruokaa. Heleniuksen arvion mukaan palkkakustannuksia ei olisi saatu katettua, joten noutoruoka-korttia ei otettu käyttöön.

Kummassakin pubissa on yrittäjän lisäksi kolme työntekijää, osa osa-aikaisina. Tällä hetkellä he ovat lomautettuina.

Cotton Pub on ollut Kaarinassa Kiesikadulla 30 vuotta, Ketamo 20 vuotta sen yrittäjänä. Tori Pub tuli Kaarinaan 1980-luvulla, Helenius sen yrittäjäksi 2000-luvun lopulla.

Katkeillen auki

Kanta-Kaarinan kolmas pub, Akselin Tupa Littoisissa, on periaatteessa toiminut paikallaan 1970-luvulta saakka, tosin eri yrittäjin ja aika ajoin eri niminkin. Nykyinen yrittäjä Aydin Yilmazin osti kiinteistön pari vuotta sitten ja alkoi pyörittää pubia loppuvuonna 2019. Paikalla tehtiin mittava remontti.

– Siitä muutaman kuukauden kuluttua kaikki meni jo koronan vuoksi jäihin, Yilmazin puistaa päätään.

Akselin Tupa on ollut katkeillen auki ja sulki helmikuussa määräämättömän pitkäksi aikaa ovensa.

Akselin Tuvan ovia ei kuitenkaan aiota sulkea kokonaan. Yilmazinilla on kaksi lounasravintolaa Turussa eikä hän ole riippuvainen yksinomaan pubin tuloista. Hän lupaa, että Akselin Tupa avataan jälleen, jahka koronaepidemia hellittää.