Kantapään kautta: Villasukkataituri Päivi Pihlaja-Muilu opetteli aikuisena uudelleen neulomaan

0
Päivi Pihlaja-Muilu nauttii kotoilusta villasukat jalassa.

Monen vanhemmille tai isovanhemmille käsitöiden tekeminen oli ennen lähes kansalaistaito, kunnes jossain vaiheessa siitä tuli epämuodikasta. Nuorison keskuudessa puhuttiin neulomisesta lähinnä mummojen harrastuksena.

– Äiti teki meidän suvussamme villasukkia, mutta oikeastaan kukaan muu ei osannut neuloa ollenkaan. Silloin päätin, että kyllä minun täytyy opetella myös tämä tärkeä taito, kuvailee Kaarinassa asuva  Päivi Pihlaja-Muilu.

Villasukkien tekemiseen oli koulussa mennyt hurjasti aikaa, eikä se ollut ollenkaan helppoa. Yksin opetteleminen ei innostanut, joten Päivi päätti hakeutua ryhmään, jossa opeteltiin ystävien kanssa yhdessä neulomaan.

– Opin silloin ohjeiden avulla tekemään kantapään villasukkaan, sitten olikin vain taivas rajana, Päivi naurahtaa.

Some lisää innostusta

Kintaita, villasukkia, vauvan tossuja. Nykyään Pihlajan kodista löytyy paljon itse tehtyjä villavaatteita. Alkuinnostuksessa sukkia tuli jopa liikaa, ja Päivi antoi niitä lahjaksi tai vei työpaikalle myyntiin.

Nyt tahti on rauhoittunut, mutta rakas harrastus kulkee silti mukana.

– Otan reissuihin mukaan aina työkalupakin, jossa on käsityötarvikkeet. Silloin voi kutoa missä ja milloin vaan. Perusvillasukat valmistuvat päivässä.

Sosiaalinen media lisäsi käsityöinnostusta, ja nykyään Päivi etsii paljon malleja esimerkiksi Pinterestistä tai Facebookin ryhmistä. Joskus mallit ovat myös hänen itse suunnittelemiaan.

Kutomisen lisäksi Päivi on tehnyt myös muita suuria projekteja.

– Virkkaaminen ei ole oma juttuni, mutta tein silti joskus isoäidin neliöistä ison torkkupeiton. Aikanaan tein myös virkkaamalla oviverhon, mutta enää en jaksa sellaisia isoja projekteja tehdä.

Nuoret neulovat nyt

Päivi on huomannut käsitöiden suosion kasvun sosiaalisessa mediassa. Ryhmät täyttyvät nuorista. Mummojen harrastuksesta on tullut jälleen koko kansan huvia.

– On hienoa, että nuorten innostus käsitöitä kohtaan kasvaa. Luulen, että uudet nuoret ja taitavat suunnittelijat ovat inspiroineet muitakin nuoria tekemään käsitöitä. Esimerkiksi Niina Laitisen sivuilla on hurjasti seuraajia.

Uusille tekijöille Pihlaja-Muilu antaa yksinkertaisia vinkkejä.

– Ei kannata aloittaa liian hankalasta ohjeesta. Aluksi voi tehdä perussukat yhdestä langasta. Nykyään on myös  kirjavia lankoja, joten yhdelläkin langalla voi saada hienoja värikkäitä sukkia, hän kertoo.

– Kannattaa pyytää joku konkreettisesti auttamaan ensimmäisten sukkien kanssa, että tekeminen ei lopu siihen, jos vaikka kantapään kanssa on ongelmia. Sukan voi tehdä vaikka lapselle ja lyhyellä varrella, niin kiinnostus ei lopu kesken tekemisen. Kutomisen pitää olla hauskaa, eikä sukkien tekeminen saa muuttua liian työlääksi.

Teksti ja kuvat Maria Vakkuri