Korona ja kuitu houkuttavat saaristoon – Paraisilla myydään tontteja ennätysmääriä, Kaarinassa tarjontaa tavallista vähemmän

0
Etätyö houkuttelee ihmisiä muuttamaan saaristoon. Kuva Paraisten keskustasta Suntin varrelta, jossa on myynnissä omakotitalotontteja Aurinkokaarelta. Lähimpänä Sunttia sijaitsevat tontit on jo myyty tai varattu, mutta muutama Aurinkokaaren tontti hieman kauempana vesistöstä on vielä vapaana.

Paraisilla omakotitalotonttien kaavoitus on sujunut hitaasti eikä uusia tontteja ole muutamaan vuoteen saatu myyntiin, harmittelee Paraisten maankäyttöinsinööri Peter Lindgren.

Yleensä vanhatkaan vapaat tontit eivät mene silloin kaupaksi, sillä useimmiten ihmiset innostuvat niistä uusien tonttien vanavedessä. Tänä keväänä tonttimyynti on kuitenkin sujunut erikoista rataa.

– Vuonna 2019 myimme Paraisilta yhteensä 7 tonttia ja seuraavana vuotena 8. Nyt alkuvuonna 2021 tontteja on myyty jo kahdeksan ja 12 on varattu – vaikka meillä ei edes ole uusia tontteja, Lindgren päivittelee.

Vielä erikoisempaa on, että tänä keväänä kauppoja on tehty myös syvällä saaristossa olevista omakotitalotonteista, joista ei välttämättä tavallisena vuotena tule yhtäkään kyselyä. Ihmiset ovat aiempaa valmiimpia muuttamaan pysyvästi Korppooseen ja Houtskäriin.

Tontti 6000 eurolla

Peter Lindgren arvelee taustatekijäksi koronaepidemiaa. Ihmiset luottavat siihen, että etätyö tuli jäädäkseen: yhä useampi uskaltaa jättää kasvukeskukset ja muuttaa luonnon keskelle lauttayhteyksien päähän. Lisäksi Paraisten kaupungin omakotitalotonteissa on yleensä kuitukaapeli, joten saaristossakaan ei tarvitse pelätä etäyhteyksien pätkimistä.

Myös raha painaa vaa’assa. Omakotitalotonttien hinnat ovat Korppoossa ja Houtskärissä edulliset. Tällä hetkellä Paraisten kaupungilla on myynnissä näistä kulmakunnista 1200–2000 neliön tontteja, ja ne saisi omakseen halvimmillaan 6000 eurolla, kalleimmillaankin 11 000 eurolla.

Nauvo on huomattavasti parempien autoyhteyksien päässä kuin Korppoo ja Houtskär, ja siellä kaupungin tonttien hinnat ovatkin kolminkertaiset edellisiin verrattuna.

Toisaalta Nauvosta on tällä hetkellä tarjolla omakotitalotontteja, joissa on oma laituripaikka. Ilman laituripaikkaa tontti irtoaisi Nauvosta 28 000–40 000 eurolla, laituripaikan kanssa 26 000–42 000 eurolla.

Suntin varrelle

Paraisilla ja Nauvossa omakotitalotonttien hinnat ovat melko samoissa lukemissa. Tällä hetkellä Paraisilla keskustan liepeillä vapaana olevat 330–2000 neliön tontit ovat hintahaarukaltaan 10 000–40 000 euroa.

Paraisten tonteista näyttävimmät sijaitsevat Aurinkokaarella eli Kirkkolammen lähellä Suntin varrella sekä Valoniemessä, joka sijaitsee Kaarinasta tultaessa ensimmäisestä liikenneympyrästä oikealla.

Lisäksi tontteja on myynnissä Kirkkomalmilla lähellä Paraisten historiallista keskustaa, Paraisten terveyskeskuksen ja golf-kentän välissä Finbyssä, Finbyn ja Saaristotien välissä Jussinniityllä sekä Kalkkitien lähettyvillä Isoniityssä. Edullisimmat tontit ovat Pjukalassa, Skräbbölen lähellä eli ponttonisillan seutuvilla.

Lindgren arvioi, että ensi vuoden kesänä myyntiin saataisiin uusia tontteja Norrbystä ja Isoniitystä. Erityisesti Norrbyn tonteista Rantamäki-nimisen tien varrella hän on innostunut. Ne sijaitsevat mäellä lähellä Sollidenin uimarantaa, ja näköalat ovat hienot.

Kaarinassa tavallista vähemmän uusia tontteja tarjolla

Kaarinan kaupungin vuosittainen omakotitonttien hakuaika on juuri nyt meneillään. Tontit ovat haettavissa huhtikuun loppuun asti. Mikäli samoista tonteista tulee useita ostotarjouksia, uudet omistajat valitaan hakuajan jälkeen arpomalla.

Tänä vuonna uusia tontteja on Kaarinassa selvästi tavallista vähemmän. Niitä on vain kymmenen, kun esimerkiksi vuonna 2018 myyntiin tuli huimat 68 uutta tonttia. Tavallisestikin uusien tonttien määrä on ollut moninkertainen.

– Asemakaavoja on kuitenkin valmistumassa lähiaikoina esimerkiksi Verkakylästä ja Paltasta, joten uusia tontteja on pian taas enemmän tarjolla, kertoo Kaarinan maankäyttöinsinööri Henna Correia Noca.

Kevään tonttihaussa on mukana yhdeksän uutta omakotitonttia Hulkkiosta ja yksi Raadelmasta. Kummastakin alueesta on tullut kyselyitä jo ennen tonttihaun alkamista, joten todennäköistä on, että tontit eivät kauaa pysy tyhjinä.

Hulkkio sijaitsee Kesämäen ja Piikkiön sekä 110-tien ja Turku–Helsinki-moottoritien välissä. Tontit ovat kooltaan 1080–1670 neliötä, hinnaltaan 48 000–75 000 euroa.

Lisäksi kaupungilla on muita omakotitalotontteja jatkuvassa haussa Hulkkiosta, Rauhalinnasta, Hiiskanmäestä eli Krossin ja Littoisten välistä, Kuusistosta lounais-Emposta sekä Piikkiöstä Kirismäestä, Pontelan läheltä ja Piikkiön keskustasta. Niiden hintahaarukka on 38–65 000 euroa, koko 900–1500 neliötä.

Toisin sanoen Kaarinan edullisimmat tontit ovat samoissa hinnoissa kuin Paraisten kalleimmat.