Kotisiivous kiinnostaa nykyään iästä tai talouden koosta riippumatta: Jatta Kulmala kertoo, että keskeisintä on luottamus

0
Aiemmin kotona käyvästä siivoojasta ei saanut kertoa kenellekään, mutta nyt vaihdetaan jo kokemuksia. Muun muassa Facebookissa keskustellaan aiheesta ja kysellään suosituksia.

Kaarinalaisen siivousyritys LadyDustin yrittäjä Jatta Kulmala kuljettaa lastaa lasipinnalla tottunein vedoin. Piispanristiläisen kerrostaloasunnon ikkunoiden lika saa kyytiä.

Kyseessä on yksi Kulmalan noin neljästäkymmenestä kuukausittaisesta kohteesta.

– Osaamme toki itsekin siivota, ja juuri sen vuoksi osaamme myös arvostaa tätä. Jokaisella on oma luksuksensa, ja meille se on siisti huusholli, asunnon isäntä kertoo.

Kotisiivous ei täydellisesti istu perinteiseen suomalaiseen ajattelumalliin. Ensinnäkin olisi päästettävä vieras ihminen omaan tupaan puuhailemaan. Toiseksi tämä vieras tulisi tekemään asioita, joista isäntä tai emäntä selviytyisi vähintään välttävästi myös itse.

Edellisestä syystä molemminpuolinen luottamus nousee siivoojan ja asiakkaan suhteessa korkeaan arvoon, ja jälkimmäisestä syystä kotisiivous käsitettiin pitkään vanhusten palveluksi. Asenne on kuitenkin muuttunut.

– Siivouspalveluista on tullut hyväksytympää. Aiemmin asiakas saattoi toivoa, että auto ajetaan johonkin nurkan taakse, ettei naapuri näe siivoojan olevan käymässä. Nykyään auto saa jäädä näkyvästi esille eikä siivouspalvelun käyttöä enää häpeillä, Kulmala kertoo.

Asiakkaat myös osaavat jo vaatia tietynlaista palvelua. He eivät Kulmalan mukaan tyydy siihen, mitä annetaan, vaan määrittelevät paljon myös siivouksen sisältöä.

Kommunikointi tärkeää

Kulmala opiskeli aikanaan vartijaksi, mutta ei ehtinyt tehdä alan töitä käytännössä yhtään. Hän oli hetken henkilökohtaisena avustajana, kunnes päätyi kotisiivousfirmaan – ja se oli menoa:

– Jäin sille tielle, koska rakastin sitä hommaa ja rakastan edelleen. Tässä pääsee itse toteuttamaan itseään ja työnsä jäljen näkee aina. Samalla tässä saa myös liikuntaa.

Kaiken kaikkiaan Kulmala on tehnyt siivouksia nyt kahdeksan vuotta, joista yrittäjänä on kulunut vajaat pari vuotta.

– Tällä hetkellä työskentelen yksin, mutta ennen koronaa mietin kyllä työntekijän palkkaamista. Ajoittain on sellaisia tilanteita, että lisäkädet olisivat tarpeen.

Korona on kuitenkin hieman vähentänyt tilauksia. Ihmisillä on enemmän aikaan siivoamiseen ja esimerkiksi tiettyihin sesonkeihin, kuten ylioppilasjuhliin, liittyvät siivoukset ovat vähentyneet radikaalisti tai uupuneet kokonaan.

Yrittäjyys vaati sulattelua

Kulmalalla oli pitkä sulatteluaika yrittäjyyden suhteen.

– Minun pitää miettiä tosi tarkkaan tällaiset asiat. Piti myös tavallaan sisäistää, että oma ammattitaito on niin korkealla, että uskaltaa lähteä yrittäjäksi.

Halun yrittäjyyteen voisi Kulmalan kohdalla tiivistää siihen, että hän haluaa pitää työnsä omissa hyppysissään. Työntekijänä asioita ei pystynyt tekemään aina omalla tavalla.

– Nyt voi toteuttaa itseä ja pääsee itse vaikuttamaan muun muassa aikatauluihin. Jos jokin menee pieleen, se on vastaavasti vain itsestä kiinni.

Kulmala esimerkiksi käy hyvin tarkkaan asiat läpi asiakkaan kanssa, koska hän työntekijänä aikanaan huomasi, ettei siivouksen sisällöstä välttämättä ollut keskusteltu.

– Esimerkiksi lisätöitä on käytännössä mahdotonta sovittaa aika tiukkaan aikatauluun, mikä tarkoittaa vain pettymystä molemmille osapuolille.

Nykyään Kulmala on aina kulloisenkin tilanteen tasalla. Palkollisena työhön liittyi välillä epätietoisuutta ja epävarmuutta.

– Kerran menin asiakkaalle myöhässä, koska minulle ei ollut ilmoitettu aikataulun muutoksesta, ja väärien varusteiden kanssa, koska minulle ei ollut kerrottu, että kyseessä on ikkunanpesu eikä kotisiivous. Nyt niin ei pääse enää tapahtumaan, Kulmala toteaa.

Ostopalvelu vapauttaa aikaa muuhun

Tyypillistä kotisiivouksen asiakasta ei ole, vaan taloudet ovat erikokoisia ja -ikäisiä. Mukaan mahtuu kiireisiä uraohjuksia, sinkkuja, lapsiperheitä ja ikäihmisiä.

– Välillä mietin, että pitäisikö itsekin palkata siivooja, erityisesti kiireisimpiin sesonkeihin, Kulmala nauraa.

Vitsissä on puolet totuutta. Kolmen pojan äiti tietää, että aika voi loppua kesken.

– Jokainen kaipaa enemmän vapaa-aikaa, ja siivoukselta vapautuvan ajan voi käyttää sitten johonkin muuhun.

Jatta Kulmalan vinkit kevätsiivoukseen:

1. ↓Ikkunoiden ja verhojen pesu kirkastaa ja raikastaa koko kodin.

2. ↓Mattojen, vilttien ja vuodevaatteiden huolellinen tuulettaminen poistaa tunkkaiset hajut.

3. ↓Jaa siivous muutamalle päivälle. Siivoa esimerkiksi huone kerrallaan, jolloin urakka ei ole liian suuri yhdellä kertaa.

Teksti ja kuvat Mikko Perttunen