Lacrossea liikuntatunnilla ja hevosia takapihalla – 14-vuotias Jessica Terho lähti koronasta huolimatta vaihtoon Yhdysvaltoihin

0
Kevät on Penssylvaniassa pidemmällä kuin Suomessa. Lämpötila vaihtelee Jessica Terhon mukaan 15-20 asteen välillä. Pari viikkoa sitten Jessica Terho oli isäntäperheensä kanssa lomalla Etelä-Carolinassa Yhdysvaltain itärannikolla.

Suomessa kello lähenee neljää iltapäivällä, mutta kuusistolaisen Jessica Terhon aamu maapallon toisella laidalla on vasta alussa. 14-vuotias Jessica lensi elokuussa vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin Pennsylvaniaan voimisteluseura Lahjan Tyttöjen stipendillä.

– Sain tietää vasta elokuun alussa, että minulla on mahdollisuus päästä vaihtoon. Ajattelin heti, etten halua koronatilanteesta huolimatta jättää mahdollisuutta käyttämättä. Äitiäni ehkä mietitytti enemmän, että mitä jos sairastun täällä koronaan, Jessica muistelee.

Etukäteen hän kuvitteli näkevänsä ympärillään korkeita rakennuksia ja vilkkaan kaupungin, mutta todellisuudessa Upland Country Day School on pieni koulu keskellä maaseutua.

Vuoden aikana Jessica on asunut kahdessa eri isäntäperheessä. Nykyisellä isäntäperheellä on hevostalli, ja hevoset laiduntavat talon pihapiirissä.

Koronapandemiasta huolimatta Jessica ei ole kokenut oloaan turvattomaksi.

– Syksyllä koulussani oli muutamia koronatartuntoja ja olimme kolme viikkoa etäopetuksessa. Koronatartuntojen määrä laski Yhdysvalloissa voimakkaasti sen jälkeen, kun rokotukset alkoivat. Suurin osa kouluni opettajista on saanut jo rokotteen, Terho kertoo.

Toissaviikolla Jessican koulussa oli lomaviikko ja hän matkusti isäntäperheensä kanssa lomalle Etelä-Carolinaan Yhdysvaltain itärannikolle. Reissu meni hyvin, mutta loman jälkeen Jessican piti käydä koronatestissä ennen kuin hän sai palata kouluun.

– Yleisesti ottaen minusta tuntuu, ettei täällä puhuta niin paljon koronasta kuin Suomessa. Ainakaan minä en kuule ihmisten puhuvan siitä hirveästi.

Kouluun pyöräilemistä ikävä

Korona on tehnyt Jessican vaihto-oppilasvuodesta erilaisen kokemuksen kuin se olisi muuten ollut. Normaalisti koulussa on tarjolla paljon liikuntaa. Lukuvuosi on jaettu maahockey-, lacrosse- ja jääkiekkokauteen.

Koulussa järjestetään turnauksia, joissa oppilaat pelaavat toisten koulujen joukkueita vastaan. Koronan takia kaikki ottelut on kuitenkin peruttu.

Koulupäivä alkaa joka aamu kahdeksalta ja kestää kolmeen. Eniten Jessica kertoo kaipaavansa Suomesta vapaata liikkumista. Turvallisuussyistä kukaan Yhdysvalloissa ei mene kävellen tai pyörällä kouluun, vaan oppilaat kulkevat autolla tai koulubussilla.

Vapaa-aikanaan Jessica käy isäntäperheiden lasten kanssa hevostallilla, kaupoissa tai käy ulkona syömässä.

– Aika paljon aikaa menee läksyjen tekemiseen. Läksyjä tulee paljon enemmän kuin Suomessa. Joinakin iltoina käytän 2,5 tuntia niiden tekemiseen.

Alun perin Jessican perheen piti tulla käymään Yhdysvalloissa joululomalla, mutta matkustusrajoitusten takia reissu peruuntui. Jessica ei ole nähnyt läheisiään elokuun jälkeen, mutta kuulumisia on vaihdettu viestittelemällä ja soittelemalla. Pahaa koti-ikävää hänellä ei ole ollut missään vaiheessa.

– Alussa olin kyllä epävarma kielitaidostani, enkä oikein uskaltanut puhua luokassa. Se auttoi, että muut oppilaat ottivat minut todella lämpimästi vastaan eikä ketään haitannut, jos sanoin jotakin väärin. Nyt englannin puhuminen tuntuu jo luontevalta.

Takaisin maailmalle

Jessica palaa takaisin Suomeen kesäkuun puolivälissä. Hän odottaa kovasti ystävien ja läheisten näkemistä, mutta paluu Suomeen tuntuu myös haikealta.

– Minulla on ollut täällä niin superkivaa, etten välttämättä haluaisi tulla kotiin, hän tunnustaa.

Jessica on seurannut vierestä, kun hänen luokkakaverinsa ovat hakeneet opiskelemaan eri sisäoppilaitoksiin. Myös hän on ottanut selvää tarjolla olevista vaihtoehdoista. Jessica harkitsee hakevansa yläasteen jälkeen Yhdysvaltoihin opiskelemaan, mikäli vanhemmat antavat siihen luvan.

Vaihto-oppilasvuosi on ollut Jessican mukaan monella tavalla opettava ja kasvattava kokemus. Kielitaidon lisäksi hän on saanut lisää itseluottamusta.

– En vaihtaisi tätä mihinkään!