Mielipitei: Astra Zeneca -rokotteen turvallisuus mietityttää

0

Olisi mielestäni oikein, että Kaarinan kaupunki poistaisi käytöstä Astra Zeneca -rokotteen koronapandemian hoidossa. Median uutisten perusteella tämä rokote on rämpinyt koko kuluvan kevään ajan terveysriskien epäselvyyksissä.

Helmikuussa media kertoi viranomaisten todenneen, ettei rokotetta sovi antaa yli 70-vuotiaille. Maaliskuun puolivälissä kymmenen Euroopan maata keskeytti Astra Zenecan käytön. Samoihin aikoihin Euroopan lääkevirasto kuitenkin julisti lääkkeen hyötyjen olevan yhtä suuret kuin sen haitat. Moinen ilmoitus ei juuri lohduta ihmistä, jolla rokotuksen saamisen jälkeen on todettu veritulppa aivoissa. THL päättikin keskeyttää rokotteen antamisen viikoksi.

Sen jälkeen THL tiedotti, että Astra Zeneca -rokotetta voidaan taas käyttää, mutta nyt vain yli 65-vuotiaille. Tässä siis viranomainen pyörsi helmikuussa tehdyn päätöksen, jossa todettiin, ettei Astra Zeneca -rokotetta anneta yli 70-vuotiaille.

Kun vielä muistetaan sikainfluenssaa vastaan annetun rokotteen aiheuttama elinikäinen narkolepsiatautia, vastustus Astra Zeneca -rokotetta kohtaan on vähintään ymmärrettävää. Ikään kuin pisteeksi kaiken sotkun päälle kuultiin huhtikuussa uutinen, että Astra Zeneca on päättänyt vaihtaa koronarokotteensa nimeksi Vaxzevria. Kuka siis haluaisi saada tällaisen rokotteen itselleen!

Pertti Kuusisto

Kaarina noudattaa kansallisia ohjeistuksia

Kaupungin vastaus Pertti Kuusistolle: Kaarinan kaupunki antaa rokotukset kansallisen ohjeistuksen mukaisesti.

Kansalliset ohjeistukset ovat muuttuneet nopeasti ja moneen kertaan, ja sen mukaisesti rokottamista on aina välittömästi muutettu Kaarinassa. Tämä koskee niin käytettäviä rokotteita kuin rokotejärjestystä.

Mikko Pakarinen