Minkä koronatilanne sallii, järjestelmänvaihdos sulkee – Kirjaston lainausmäärissä vain pieni notkahdus, vaikka kirjoja ei ole päässyt selailemaan

0
- Kyllä täällä kovasti kaivataan jo ihmisiä ja ryhmiä. On ollut kovin hiljaista, kun esimerkiksi tapahtumat puuttuvat, kommentoi informaatikko Sari Saarela.

Kaarinalaiset pääsivät viimeksi joulukuun alussa vaeltelemaan Kaarinan pääkirjaston hyllyjen välissä ja valitsemaan niistä omin päin kirjoja. Koronarajoitusten vuoksi osastot on pidetty suljettuina, mutta kirjoja on voinut varata verkossa ja käydä noutamassa Kaarina-talon aulasta.

Koronarajoituksia on jatkettu pitkin kevättä muutama viikko kerrallaan, ja viimeisin on voimassa tämän viikon sunnuntaihin eli 25.4. asti. Varovaista toivoa on, että Kaarinan tämänhetkisen melko hyvän epidemiatilanteen vuoksi pääkirjasto voitaisiin viimein avata.

Kovin pitkää iloa ei ole odotettavissa. Kaikki Vaski-kirjastot joudutaan sulkemaan kokonaan 19.5., tällä kertaa järjestelmänvaihdoksen vuoksi. Silloin edes varauksia ei voi tehdä eikä noutaa, mutta e-aineistot ovat käytettävissä.

Järjestelmänvaihdoksen pitäisi olla valmis 3.6. Silloin fyysisiä kirjoja voi jälleen alkaa lainata.

Piikkiön ja Littoisten kirjastot auki

Kaarinan kulttuuri- ja kirjastopalvelujohtaja Ritva Nurminoro kertoo, että Kaarinan kirjastojen lainausmäärät ovat laskeneet yllättävän vähän koronaepidemian aikana. Vuonna 2020 – jolloin kirjastoista ei kevään koronasulun aikana saanut hakea edes noutokirjoja – lainausmäärät vähenivät Kaarinan kaikkien aikojen ennätysvuoteen 2019 verrattuna vain 11%.

Kuluvan kevään lainausmäärien perusteella vuodesta 2021 on tulossa parempi kuin vuodesta 2020. Toisin sanoen suurin osa kirjaston käyttäjistä ei ole lannistunut koronarajoituksista vaan on jatkanut innokkaasti lukuharrastusta.

– Normaaleina aikoina asiakkaat itse hakevat pääkirjaston hyllyistä lainattavan aineiston, mutta koronarajoitusten aikana kirjaston henkilökunta on tehnyt tämän. Näyttää siltä, että asiakkaat ovat oppineet käyttämään hyvin kirjaston verkkopalveluita ja tekemään itse varauksia, Nurminoro miettii.

Piikkiön ja Littoisten kirjastoissa sekä koulukirjastoissa asiakkaat ovat voineet tänä keväänä noutaa kirjoja hyllyistä. Tosin asiakkaita on saanut olla tiloissa yhtä aikaa vain rajattu määrä eikä kirjastossa ole saanut viettää aikaa.

Varaushyllyjä lisää

Kaarina-talon aulassa varausten noutohyllyjen määrää on kaksinkertaistettu korona-aikana, jotta varatuille kirjoille olisi tarpeeksi tilaa.

– Monet ovat olleet tyytyväisiä, että edes kirjasto on auki, kun lähes kaikki muut paikat ovat olleet tänä keväänä kiinni, mietti informaatikko Sari Saarela Kaarina-lehden käväistessä Kaarina-talossa.

Hän itse on ollut vuoden poissa kouluttamassa uusia kirjastovirkailijoita ja palasi maaliskuussa takaisin Kaarinan kirjastoon.

Pääkirjastosta oli huhtikuun puoleenväliin mennessä lainattu 104 301 aineistoa, kun samalla aikavälillä vuonna 2019 lainoja oli 133 606.

Valmistaudu uuteen kirjasto­järjestelmään

  • Vaski-kirjastojen järjestelmänvaihdoksen myötä tulossa on sekä uusia palveluita kirjastonkäyttäjille että säästöjä Vaskille. Järjestelmä sopii myös aiempaa paremmin yhteistyöhön muiden Suomen kirjastojen kanssa.
  • Jatkossa kirjaston asiakas voi esimerkiksi matkalle lähtiessään keskeyttää varauksensa väliaikaisesti, jotta kirja ei tule noudettavaksi matkan aikana. Lisäksi jos kirjastonkäyttäjä unohtaa tunnuslukunsa, sen saa palautettua suoraan verkkokirjastossa eikä tarvita käyntiä henkilötodistuksen kanssa kirjastossa.
  • Kirjaston käyttäjien lainaushistoria nollautuu järjestelmänvaihdoksessa. Mikäli kirjastonkäyttäjä haluaa tallentaa sen, oma lainaushistoria kannattaa käydä nyt kopioimassa omiksi suosikeiksi, jolloin se säilyy.

Vaskin viisi varatuinta

  1. Puuvillatehtaan varjossa (Antell, Ann-Christian): 950 varausta
  2. Suon villi laulu (Owens, Delia): 923 varausta
  3. Ei kertonut katuvansa (Kinnunen, Tommi): 822 varausta
  4. Margarita (Kytömäki, Anni): 749 varausta
  5. Näkijä (Mustonen, Enni): 653 varausta