Päiväunet kodassa ja kamiinan lämmitystä –  Perhepäivähoitoryhmät tutustuvat Kotaketun opastuksella luonnon ihmeisiin

0
Perhepäivähoidossa olevat Netta, Alma ja Armi viettivät viime viikolla retkipäivän kodassa Minna Vuorentolan ja Kotaketun kanssa. Opetushallituksen tuella rakennettu kota sijaitsee Kesämäen leikkipuiston vieressä.

Kesämäen kodan edessä odottaa kolme nälkäistä lasta. Aamupäivän aikana he ovat harjoitelleet muun muassa kiipeilyä köyden avulla ja etsineet eläinten kuvia metsästä.

Seuraavaksi luvassa on hernekeittolounas pannukakulla höystettynä ja päiväunet kamiinan lämmittämässä kodassa.

Rauhalinnassa perhepäivähoitajana työskentelevä Heidi Luosujärvi vietti viime viikolla retkipäivän Kesämäen kodassa hoitoryhmänsä kanssa.

– Lapsille päivä on ollut todella suuri elämys ja vaihtelua lähipuistolle, jossa yleensä käymme. Onhan tämä toki ollut virkistävää myös minulle, että paikalla on toinen aikuinen ja ruoka tulee valmiina, Luosujärvi iloitsee.

Varauskirja täynnäKesämäen kota on rakennettu ensisijaisesti kaarinalaisten perhepäivähoitajien käyttöön, mutta siitä ovat päässeet nauttimaan myös muutamat päiväkotiryhmät. Tavoitteena on ollut, että jokainen perhepäivähoitaja ryhmineen vierailee kodassa ainakin kaksi kertaa kevätkauden aikana.

Suosiosta kertoo jotakin, että kodan varauskirja on kesäkuuhun asti täynnä. Koronan takia kotaan voidaan ottaa vain yksi ryhmä kerrallaan.

– Tänä aamuna tulin tänne seitsemältä kantamaan polttopuita ja lämmittämään kotaa. Ensimmäinen lapsi tuli paikalle ennen kahdeksaa, varhaiskasvatuksen opettaja Minna Vuorentola kertoo.

Vuorentola työskentelee normaalisti Kuusiston päiväkodissa, mutta viimeiset kaksi vuotta hän vetänyt perhepäivähoidon luontohanketta. Opetushallitus myönsi hankkeelle 73 000 euroa tukea, jolla on katettu kodan rakentamiskustannuksia, Vuorentolan palkka ja viisi luontoreppua hoitajien käyttöön.Kaupunki on tukenut hanketta vuokraamalla Muksubussin perhepäivähoitajien käyttöön.

Tausta-ajatuksena hankkeessa on perhepäivähoidon oppimisympäristöjen monipuolistaminen ja lasten luontosuhteen vahvistaminen. Vuorentolan seurana kodassa on Kotakettu, joka tutkii yhdessä lasten kanssa luonnon ihmeitä. Lasten mielestä yksi mieleenpainuvimpia kokemuksia on ollut auttaa Kotakettua kantamalla polttopuita.

– Monet perhepäivähoitajat liikkuvat lasten kanssa paljon luonnossa, mutta yleensä hoitajillekin jää tästä käteen jotakin sellaista, mitä he voivat hyödyntää omassa työssään, Vuorentola uskoo.

Hänen mielestään ihanampia hetkiä on, kun kodassa kerrotaan ruuan jälkeen satuja tulen rätistessä kamiinassa ja lapset saavat nukahtaa kotoa tuotuihin makuupusseihin tai vilttien alla. Monelle lapselle se on niin suuri elämys, että sen voi muistaa jopa koko loppuelämän.

Hanke loppuu, kota pysyyLuontohanke päättyy heinäkuussa, mutta kota jää pysyvästi kaarinalaisten perhepäivähoitajien ja päiväkotiryhmien käyttöön.

– Varmaa on, että kodalle on käyttöä, mutta se on vielä mietinnässä, millä tavalla käyttö jatkuu, Vuorentola toteaa.

Hän toivoo, että kaupunki nimeäisi työntekijän, jonka vastuulla tuleva toiminta olisi.

Luosujärvi haaveilee, että kodassa voitaisiin jatkossakin järjestää retkipäiviä Vuorentolan johdolla. Hän epäilee, ettei yksin neljän pienen hoitolapsen kanssa tule niin helposti lähdettyä retkeilemään.

– Parhaiten tämä toimisi niin, että joku olisi ohjaamassa toimintaa ja huolehtimassa kodan lämmittämisestä.

Kotaketun videoituja seikkailuja voi katsella Kaarinan kaupungin verkkosivuilta. Videot löytyvät hakusanalla Kotakettu.