Pekka Tenhosen kolumni: Aikavaras

0

Kun korona toi tiukat rajoitukset, päätin höllentää omiani. Rutiinit ovat rajoittaneet ihmisenä olemista, joten jotain piti keksiä harmaan mielenmaiseman keskellä. Ei auta valittaa tylsyyttä muille, heillä on asiat ehkä vielä huonommin.

Ladut sulivat, renkaantappajasepeli esti pyöräilyn ja kuntosali meni kiinni.

Pitkät kävelylenkit sivuteillä, poissa liikenteen metelistä ovat mitä parhain kuntoilumuoto, mielenvirkistäjä ja maisemanvaihdos. Rasitusta on helppo säännöstellä. Pienellä etsimisellä löysin mahtavan määrän mielenkiintoisia podcasteja, joiden kuuntelu avartaa ja sivistää. 

Viikkoon tuli toinen saunapäivä, joka on pieni kohokohta mutta kohokohta silti. Kaikki tykkäävät. Keskiviikon löylyt katkaisevat viikon sopivalla tavalla.

Ruoanlaitto sai pienen piristysruiskeen, kun opettelin kunnon risoton teon (äyriäis- ja sienirisotot). Chorizopasta oli hyvää, mutta parempi on nyt työn alla. Illalla menee aikaa reseptejä vertaillessa.

Kun kirjoja on helppo ostaa mutta netti kiehtoo kuitenkin enemmän, aloin perata kirjapinoa. Tämä on ollut vaikeinta, mutta olen armelias. Luen muutamia sivuja, parikymmentäkin, ennen nukahtamista. Siinä se maailma on eniten avartunut.

Jos uni ei meinaa tulla, kuuntelen podcasteja. Yllättäen hyvin toimiva tapa.

Valokuvausharrastus sai uuden potkun takalistoon, kun mukaan ilmaantui pari kumppania, joiden kanssa vaihdamme ajatuksia ja objektiivejakin. Uusia tuttavuuksia, ja itse opin valtavasti, kun olen halukas oppimaan. Elinikäinen oppiminen nähkääs.

Viimeksi opin lenkillä podcastista sen, että kun on tutkittu puhelimen vaikutusta elämäämme, tutkimuksissa havaittiin, että opiskelijaryhmä, joka sai pitää puhelimiaan esillä, suoriutui huonoiten tehtävistään kokeessa. Parhaiten pärjäsi se, jolla ei ollut puhelimia.

Selvästi parhainta huonommin selviytyi urakastaan se, jolla puhelimet oli taskussa. Aivokapasiteettia ja kaistanleveyttä söi se, kun piti keskittyä olemaan ottamatta sitä esiin.

Pistää miettimään. Aikaa on, vaikka mihin. Se löytyy arjestasi.

Pekka Tenhonen