Pullopommeja räjäyteltiin Hovirinnassa viime yönä – Poliisi pyytää havaintoja ja valvontakamerakuvia

0

Poliisi sai tiistain ja keskiviikon välisenä yönä useita ilmoituksia Kaarinan keskustassa kuuluneesta paukkeesta. Syyksi selvisi noin viiden nuoren joukko, joka räjäytteli omatekoisia pommeja. Poliisi pyytää havaintoja tekijöistä.

Räjähdysääniä havaittiin eri puolilla Kaarinan keskusta-aluetta. Toistaiseksi pommien ei tiedetä aiheuttaneen aineellisia tai terveydellisiä vahinkoja. Toisaalta tapaus sitoi yöllä niin poliisin kuin pelastustoimen resursseja, ja äänet aiheuttivat huolta asukkaissa.

Lounais-Suomen poliisilla on havaintoja tekijöistä ja käsitys Kaarinan yöllisten tapahtumien kulusta. Poliisi kuitenkin pyytää yleisöltä havaintoja tummiin pukeutuneista nuorista, jotka puolenyön aikaan liikkuivat muun muassa Isännänkadulla ja Pehtorinkadulla. Poliisia kiinnostaa myös yritysten valvontakamerahavainnot Hovirinnasta.

Pullopommit on tehty kotoa löytyneistä aineista ja niiden seoksista. Kemiallisen reaktion vuoksi paine kasvaa pullossa, joka pamahtaa rikki ja muodostaa räjähdystä muistuttavan äänen.

Sekä pullopommien valmistaminen että räjäyttäminen aiheuttavat huomattavaa vaaraa paitsi tekijälle myös sivullisille. Pullopommien aineet ja sirpaleet aiheuttavat palovammoja, vaurioittavat silmiin joutuessaan pysyvästi näköä ja sisätiloissa kuuloa.

– Lisäksi nuori joutuu räjäyttelystä rikosoikeudelliseen vastuuseen, joka voi sisältää myös vahingonkorvauksia, Nummijärvi muistuttaa.

Hovirinnan pullopommien räjäyttelijät eivät ole ainoita laatuaan. Lounais-Suomen poliisilaitoksella on kirjattu tilastoihin helmikuusta tähän päivään parikymmentä nuorten räjähderikosta.

– Poliisi on tavoittanut useita yläasteikäisiä poikia, jotka liittyvät kyseiseen ilmiöön. Helmi-maaliskuussa esimerkiksi Kaarinassa, Paraisilla ja Liedossa rikottiin useita postilaatikoita ilotulitteilla, kertoo poliisin tiedotteessa rikosylikonstaapeli Jaakko Nummijärvi.

Pullopommeja räjäyteltiin viimeksi Paraisilla. Silloin nuoret kävivät itse tunnustamassa tekonsa poliisille.

Tekijöihin liittyvistä tiedoista tai havainnoista voi ilmoittaa sähköpostilla (vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi) tai WhatsApilla (050 411 7655).