Rauhallinen ja analyyttinen: Samuli Salminen ryhtyy koordinoimaan Kaarinan Nappuloiden valmennusta

0
Samuli Salminen pyrkii olemaan valmennettaville kuin isoveli.

Kaarinan keskusliikuntapuiston tekonurmella juoksee joukko varhaisnuoria poikia. Heidän ympärillään häärii ryhmä maskipäisiä vanhempia ja koko palettia johtaa ”isoveli”, tänä vuonna 25 vuotta täyttävä  Samuli Salminen.

– Olen yrittänyt ottaa tämän siltä kantilta, että koska en ole kuitenkaan kuin reilut kymmenen vuotta pelaajia vanhempi, voi roolini olla hiukan erilainen kuin muilla valmentajilla, jotka ovat lähtökohtaisesti pelaajien vanhempia, Salminen pohtii.

Hän pyrkiikin juttelemaan pelaajien kanssa ihan kaikesta, myös asioista, jotka eivät liity jalkapalloon.

– Olen mielestäni kuunteleva ja reilu, Salminen summaa.

Lapset ennustamattomia

Valmentajana on Salmisen mukaan hienoa nähdä, kuinka jokin idea vie pelaajia juuri siihen suuntaan, johon heitä on halunnut kehittää.

– Siitä tulee hyvä fiilis. Tässä kiehtoo myös se, että jokainen treenikerta on erilainen. Koko ajan täytyy olla hereillä, ja otteluissa ja turnauksissa mukana on vielä enemmän jännitystä, kun joutuu reagoimaan siihen, miten oma joukkue ja vastustaja pelaavat.

Lapsiin liittyy kuitenkin omat haasteensa ja tietynlainen ennustamattomuus. Välillä touhu äityy levottomaksi, ja silloin rauhallinen ja analyyttinen sekä ääntään hillitysti käyttävä Salminen ei ole ihan elementissään.

– Kun puhutaan lapsista, välillä tulee myös ihan täysiä ”ohi-päiviä”. Vaikka miten yrittää suunnitella ja miettiä treenejä valmiiksi, voi homma mennä sähläykseksi, Salminen nauraa.

Eteenpäin

Salminen aloitti itse pelaamisen Paraisilla noin neljävuotiaana. Sieltä matka vei KaaPoon, jossa hän pelasi B-juniori-ikäiseksi ja siirtyi sitten pelaamaan KaaPS:n miesten joukkueeseen 5. divisioonaa. Tällä hetkellä oma pelaaminen jatkuu vitosdivarissa Kuuvuoren Laakin riveissä.

– Alkuvuodesta 2017 otin yhteyttä Kaarinan Nappuloiden Kesämäen kyläjoukkueeseen ja kerroin halustani valmentaa. Olin sitä ennen omasta kiinnostuksesta käynyt valmennuksen starttikoulutuksen. Siitä tämä kaikki lähti, Salminen kommentoi.

Salmisen tarkoituksena on siirtyä pikkuhiljaa vanhempiin ikäluokkiin ja askel kerrallaan aikuisiin saakka.

– Tavoite on mennä koko ajan eteenpäin sitä mukaa, kun kertyy kokemusta ja tietotaitoa.

Seuraava iso askel onkin käsillä, sillä Salminen ottaa nyt ohjiinsa koko KaaNan valmennuksen koordinoinnin. Tämä tietää myös sitä, että elämä alkaa pyöriä nykyistäkin enemmän jalkapallon ympärillä.

Tällä hetkellä treeni- ja ottelutapahtumia on 2–3 viikossa, minkä lisäksi harjoitukset pitää vielä suunnitella etukäteen ja niiden jälkeen miettiä, mitä voisi kehittää tai muuttaa. Tähän päälle tulevat vielä omat treenit ja pelit, joten valtaosa viikon illoista menee futiksen parissa.

Silloin kun Salminen ei itse pelaa, seuraa hän mieluusti jalkapalloa katsojan roolissa. Tällöinkin hän tarkkailee nykyään usein juuri valmentajien toimintaa.

– Onhan se niin, että näitä asioita tulee mietittyä joka välissä, ja ne pyörivät päässä muutenkin kuin silloin, kun niitä aktiivisesti työstää, Salminen myöntää.

Aktiivien määrä jakaa taakkaa

Kaarinan Nappulat on profiloitunut kaupungissa erityisesti harrastetason urheiluseuraksi. Harrastajamäärät ovat muutaman viime vuoden ajan olleet hyvässä kasvussa, ja tällä hetkellä pelaajia on vajaat 150.

Vielä muutama vuosi sitten lapsia oli tuskin neljääkymmentä.

– Syksyllä pelaajamäärät hieman putosivat, nyt ollaan suunnilleen samassa tilanteessa kuin viime kesänä, seuran puheenjohtaja  Aki Mertsola kertoo.

KaaNan vahvuus on ennen kaikkea suuressa seura-aktiivien joukossa. Toimihenkilöitä on noin 45, mikä on yhtä pelaajaa kohden melkoinen määrä.

– On huomattu, että tämä on hyvä harrastus myös vanhemmille.

Toiminta perustuu täysin vapaaehtoisuuteen.

Mertsolan mukaan tärkeää on, että keskustelu seuran sisällä on läpinäkyvää ja seuralla on oikeanlaiset odotusarvot toimihenkilöiden suhteen.

– On huono asia, jos harrastuksesta tulee taakka. Siksi kaikkea ei pidä kasata yksittäisten toimijoiden niskaan.

Monessa seurassa mennään nykyään pelaajien kärki edellä. Samalla harrastetason toiminnan kysyntä on kasvanut.

KaaNassa aloittaa tänä vuonna kymmenes ikäryhmä, vuonna 2016 syntyneet. Vanhimmat ovat vuonna 2008 syntyneitä.

Viime vuosikokouksessa tehtiin sääntömuutos, jolla poistettiin pelaajien yläikäraja. Ikäraja on ollut Mertsolan mukaan luultavasti yksi syy siihen, että nuoret ovat pudonneet kokonaan pois lajin parista, kun ei ollakaan haluttu siirtyä uuteen seuraan.

– Esimerkiksi vanhimmassa ikäryhmässä on nyt monia sellaisia, jotka ovat ehtineet jo lopettaa jalkapallon mutta palanneet sitten kuitenkin harrastuksen pariin.

Kuka?

Samuli Salminen

  • Syntynyt vuonna 1996 Turussa
  • Valmentaa Kaarinan Nappuloissa tällä hetkellä P13/P12-joukkuetta
  • Opiskelee merenkulkualaa
  • Ihailee valmentajista Chelsean Thomas Tuchelia ja HJK:n Toni Koskelaa, pelaajista Cristiano Ronaldoa

Teksti ja kuvat: Mikko Perttunen