Restauroinnissa saavat näkyä eri aikojen kerrokset – Pukkilan kartanossa toimiva Restart laajensi pääkaupunkiseudulle

0
Pintakäsittelijä Sirpa Ekblom viimeistelee uutta ovea, joka on tehty erääseen kartanoon vanhojen ovien mallilla.

– Varsinais-Suomi on paras nurkka Suomessa meidän toimialallemme, toteaa  Aapo Koronen , joka on rakennusrestaurointiyritys Restartin yksi osakkaista ja puusepänverstaan vetäjä.

Tämä siksi, että alueella on jäljellä paljon vanhoja rakennuksia, niin yksityisiä kuin julkisia, joihin usein tarvitaan restaurointia.

Piikkiöläinen Restart on yksi Varsinais-Suomen suurimmista, ellei suurin rakennusrestaurointialan yrityksistä. Se on perustettu vuonna 2004 ja työllistää nykyisin noin 30 henkilöä.

Restart on toiminut Pukkilan kartanon alueella vuodesta 2018. Pukkilan kartanon omistaa Kiinteistöosakeyhtiö Pukkilan kartano Oy, jolta Restart on vuokrannut toimitilakseen suuren verstashallin, joka sijaitsee kartanon pihapiirissä.

Alun perin paikka on ollut kartanon navetta, minkä jälkeen se on toiminut muun muassa kylmänä ajokalumuseona. Nyt yritys on remontoinut tilat kauttaaltaan.

Yritys on laajentunut vuosien varrella koko ajan. Uusimpana laajennuksena tänä keväänä Restart avasi uuden toimipisteen Uudellemaalle.

– Meillä on ollut aikaisemminkin toimeksiantoja Uudellamaalla, mutta nyt niitä on helpompi tehdä, kun meillä on myös toimipiste siellä, Korhonen kuvaa.

Ikkunoita korjataan viikoittain

Korhonen kertoo, että Restart tekee rakennusrestaurointia niin yksityisissä kuin julkisissa kohteissa. Välillä he tekevät rakennusten kokonaisvaltaisia restaurointeja, välillä pienempiä projekteja.

– Hiljattain meillä oli esimerkiksi Suomenlinnan levyhallin lattian restaurointi. Tällä hetkellä teemme useammankin kartanon sisätilojen restaurointeja. Yksityistalojen hirsikorjauksia on paljon ja esimerkiksi malkakattojen tekoa, hän sanoo.

Viikoittaista puuhaa on myös eri rakennusten ikkunoiden kunnostaminen.

– Niitä tulee tehtäväksi ihan ympäri vuoden, Korhonen sanoo.

Kerroksia ajasta

Korhonen kertoo, että vanhoja rakennuksia kunnostaessa tulee paljon vastaan virheitä, joita aiemmissa kunnostustöissä on tehty.

– Usein on saatettu tuhota arvokkaita vanhoja rakennusosia ja pintoja tai sitten on tehty toimimattomia rakennusratkaisuja. Restauroidessa onkin tärkeää erittäin huolellinen kartoitus ja tilannearvio aluksi, että mitä kannattaa tehdä ja mitä säästetään miltäkin vuosikymmeneltä tai jopa vuosisadalta, Korhonen kertoo.

Historiallisten rakennusten kohdalla yritys tekee usein yhteistyötä Museoviraston kanssa.

– Lisäksi on tärkeää, että tunnemme hyvin alueen historiaa ja arkkitehtuuria, Korhonen sanoo.

Hän kertoo, että aikaisemmin restauroinnissa tapana oli, että koko rakennus haluttiin palauttaa alkuperäiseen asuunsa. Esimerkiksi kun Pukkilan kartano restauroitiin 1960-luvulla, se haluttiin palauttaa rakennusaikakautensa, 1700-luvun asuun.

– Nykyisin restauroidessa jätetään näkyviin eri aikakausien kerroksia. Esimerkiksi Pukkilan kartanossa on 1700-luvun tyylisen paanukaton alle jätetty vanha peltikatto. Jos restaurointi olisi tehty nyt, olisi katoksi jätetty varmasti se sata vuotta vanha pätkäpeltikatto, Korhonen sanoo.

Pukkilan kartano yhä tyhjillään

Pukkilan kartano on tällä hetkellä toistaiseksi tyhjillään.

– Ainakin korona-ajan ylitse, kertoo Aapo Korhonen.

Korhonen on paitsi Restart-yrityksen yrittäjä ja artesaanipuuseppä, myös Pukkilan kartanon omistavan Kiinteistöosakeyh

 

tiö Pukkilan Kartano Oy:n osakas.

Aiemmin Pukkilan kartanossa on ollut muun muassa kahvila ja sisustusputiikki sekä eri yritysten toimistotiloja.

Korhonen kertoo, että kartanon toimintaa aletaan suunnitella aikaisintaan ensi syksynä.