Ruotsinkielisen päiväkodin lapsilla edessä viides muutto kahden vuoden sisään – Varhaiskasvatuksen johtaja: ”Nyt haemme pitkäaikaisempaa ratkaisua”

0
Ruotsinkielinen päiväkoti on ollut keväästä 2019 saakka ilman pysyviä tiloja.

Jånna Koivunen kurvaa autollaan ruotsinkielisen päiväkodin eteen Hovirintaan. Erilaiset päiväkotimatkat ja parkkipaikat ovat tulleet Koivusen kahdelle lapselle tutuiksi, sillä S:t Karins svenska daghem on toiminut kahden vuoden aikana peräti neljässä eri rakennuksessa. Ensi syksynä päiväkotia uhkaa viides muutto.

Varhaiskasvatuksen johtajan Päivi Kemppaisen mukaan päiväkodin käytössä oleva parakki tarvitaan koulun käyttöön. Ruotsinkieliselle esikoululle on varattu tilat uudesta väistötilakoulusta, jonka pitäisi valmistua ensi syksynä. Sen sijaan pienemmille päiväkotilapsille täytyy löytää uudet tilat.

Vanhemmat ovat harmissaan, ettei heille ole kerrottu muuttosuunnitelmista. He olivat siinä luulossa, että päiväkoti saisi jatkaa nykyisissä tiloissa siihen asti, kunnes väistötilakoulu tulevaisuudessa vapautuu varhaiskasvatuksen käyttöön. Vanhemmat ovat lähestyneet sivistyslautakuntaa ja teknistä lautakuntaa kirjeellä, jossa he esittävät, että muuttosuunnitelmista luovuttaisiin.

– Tässä on jo liian monta muuttoa pienille lapsille. Olemme huolissamme myös henkilökunnasta, joka joutuu kerta toisensa jälkeen muokkaamaan uudet tilat viihtyisiksi ja pedagogisesti toimiviksi. Kaarinan kaupunki on ilmoittanut arvoikseen yhdessä, avoimesti ja asiakaslähtöisesti. Tässä tapauksessa yksikään näistä arvoista ei ole toteutunut, Koivunen tuhahtaa.

Vessat puuttuvat

Muuttosuunnitelmista ei Kemppaisen mukaan ole voitu tiedottaa, koska asia on keskeneräinen. Julkisesti on keskusteltu kahdesta vaihtoehdosta: Koriston päiväkodista ja Littoisten monitoimitalosta.

– Haemme ratkaisua, joka olisi pitkäaikainen ja jossa päiväkodilla olisi myös mahdollisuus kasvaa, Kemppainen taustoittaa.

Ruotsinkielisessä päiväkodissa on tällä hetkellä 25 lasta. Tulijoita olisi Kemppaisen mukaan enemmänkin, mutta nykyiset tilat eivät anna myöten.

Hän pitää esillä olleista tilavaihtoehdoista Littoisten monitoimitaloa tästä syystä toimivampana vaihtoehtona. Monitoimitalo ratkaisisi päiväkodin tilaongelman ainakin pariksi vuodeksi.

– Suurin ongelma on, ettei siellä ole pienille lapsille vessoja. Tilakeskus selvittää parhaillaan, miten sinne saataisiin vessoja ja mitä se tulee maksamaan, Kemppainen kertoo.

Koivunen pitää monitoimitalon remontoimista päiväkotikäyttöön rahan tuhlauksena. Hän muistuttaa, että parakki remontoitiin nimenomaan pienille, alle 3-vuotiaille lapsille soveltuvaksi alle vuosi sitten. Samalla parakkien taakse rakennettiin leikkipiha, mikä maksoi Koivusen mukaan tuhansia euroja.

– Rahat menevät hukkaan, jos tilat otetaan nyt koululaisten käyttöön. Eikö tulisi edullisemmaksi antaa päiväkodin olla siinä, missä ovat, ja etsiä koululuokille muut tilat? Tuntuu, että lapset ovat tässä palapelissä vain nappuloita. Virkamiehet tarkastelevat, kuinka monta nappulaa mahtuu mihinkin rakennukseen, eivätkä sitä, mikä olisi lasten kannalta järkevintä, Koivunen älähtää.

Parakki lyhytnäköinen ratkaisu

Kemppaisen mukaan asiassa joudutaan katsomaan kokonaisuutta. Tilat, joissa ruotsinkielinen päiväkoti tällä hetkellä toimii, eivät hänen mukaansa olisi pitkäaikainen ratkaisu. Parakki joudutaan siirtämään joka tapauksessa pois pihatöiden alta vuoden päästä keväällä, kun uusi koulurakennus valmistuu.

Kemppainen haaveilee, että ruotsinkielinen päiväkoti saisi pysyvät tilat väistötilakoulusta sitten, kun rakennus väistötilatarpeen poistuttua vapautuu päiväkotikäyttöön.

– Se on minun ja varmaan monen muunkin haave. Olisi järkevintä, että ruotsinkieliselle päivähoidolle järjestyisi tilat ruotsinkielisen koulun ja esikoulun vierestä, mutta ei sitäkään ole vielä missään päätetty.

Tilaongelmien vuoksi kaupungilla on ollut vaikeuksia löytää ruotsinkieliseen päiväkotiin uutta päiväkodinjohtajaa. Virka oli avoinna helmikuussa, mutta tehtävään ei tullut yhtään hakemusta.

Tuoreimman tiedon mukaan päiväkodissa työskentelevä lastentarhaopettaja hoitaa johtajan tehtäviä toukokuusta vuoden loppuun. Rekrytointi käynnistetään uudelleen ensi syksynä.

Dagiksen muutot

S:t Karins svenska daghem toimi kevääseen 2019 asti Kuovinkadulla. Sisäilmaongelmien takia päiväkotiryhmät siirrettiin kesäkuussa 2019 Piispanlähteen lastentalolle.

Syksyllä 2019 ruotsinkielisen päiväkodin toinen ryhmä siirtyi Kesämäen päiväkodin liikuntasaliin ja toinen ryhmä parakkiin Kuovinkadun päiväkodin pihalle. Näissä tiloissa ryhmät toimivat noin vuoden ajan.

Syksyllä 2020 molemmat ryhmät muuttivat parakkiin Hovirinnan koulun pihalle.

Tällä hetkellä ei tiedetä, missä tiloissa päiväkoti toimii ensi syksynä.