TVT:n vuokra-asunnot Kaarinassa varattiin parissa viikossa– Somessa ihmetellään, miksi vanha vuokra-asunto on kalliimpi kuin uusi

0
Kaarinalainen Elina Yläoja pääsee muuttamaan uuteen vuokra-asuntoon toukokuun lopussa. Hän iloitsee, että uudessa kodissa on myös sauna, mikä on vuokrakerrostaloissa harvinaista.

Kaarinalainen Elina Yläoja muuttaa toukokuun lopussa upouuteen vuokra-asuntoon Kaarinan keskustaan, kun TVT:n kaksi kerrostalokohdetta valmistuvat. Turun kaupungin omistaman TVT Asunnot Oy:n tulo Kaarinan vuokra-asuntomarkkinoille on kuumentanut tunteita, mutta asukkaiden näkökulmasta uusi tulokas on tervetullut.

– Ehdottomasti positiivinen asia! Täytin asuntohakemuksen heti, kun haku tammikuussa käynnistyi. On ihana päästä täysin uuteen asuntoon, sillä monet Kaarinassa tarjolla olevista vuokra-asunnoista ovat vanhoja ja huonokuntoisia, Yläoja perustelee.

Somekeskusteluissa on nostettu esiin yhtenä hyvänä puolena myös edullinen vuokrataso.

56-neliöisen kolmion vuokra on TVT:n uudiskohteessa halvimmillaan 652 euroa kuussa. Kaarinan Vuokrataloilla edullisin vapaana oleva kolmio on kooltaan 66,5 neliötä ja siitä pyydetään vuokraa 746 euroa kuussa. Ikää Voivalassa sijaitsevalla asunnolla on yli 30 vuotta.

Myös Kaarinan Vuokrataloilla on uusia asuntoja ydinkeskustassa. Senioritalo Katariinankulmasta on tällä hetkellä tarjolla yksi vapaa 45,5 neliön kaksio, josta pyydetään vuokraa 788 euroa kuussa.

Senioriasuntojen vuokria ei voi toimitusjohtaja Timo Laaksosen mukaan kuitenkaan verrata tavallisten vuokra-asuntojen hintoihin.

– Senioriasunnoissa vuokraa nostaa se, että ne on rakennettu esteettömiksi. Esteettömyys on otettu huomioon rakennuksen jokaisessa kohdassa, mikä nostaa rakentamiskustannuksia. Kyseisen kohteen asunnot ja käytävät on myös sprinkleröity, mikä on myös heijastunut rakentamiskustannuksiin.

Vanhat asunnot isompia


Asuntojen vertailu pelkän vuokran perusteella on Laaksosen mukaan harhaanjohtavaa.

– Vuokran lisäksi pitäisi tarkastella asunnon kokoa ja sitä, mitä vuokraan sisältyy. Meidän asunnoissamme vesi sisältyy pääosin aina hintaan. TVT:n asunnoissa vedestä laskutetaan kulutuksen mukaan. Se on yksi merkittävä lisäkustannus, hän huomauttaa.

Vanhoissa taloyhtiöissä asunnot ovat myös yleensä selvästi suurempia, mikä nostaa vuokraa. Vuokria vertaillessa kannattaakin laskea neliöhinta. 56-neliöisessä TVT:n asunnossa neliöhinta on 11,60 euroa ja Kaarinan Vuokratalojen kolmiossa 11,20 euroa. Pinta-alaan nähden Voivalan kolmio on siis edullisempi.

Kaarinan Vuokratalot omistaa noin 750 kerrostalo- ja rivitaloasuntoa. TVT:n asuntokanta, 11 000 huoneistoa, on huomattavasti suurempi. Suuri yhtiö pystyy Laaksosen mukaan halutessaan kompensoimaan edullisia lähtövuokria muissa asunnoissaan.

– Kun uusi yritys tulee Kaarinaan, hintataso halutaan toki tehdä mahdollisimman houkuttelevaksi. Uusia asuntoja ei kannata jättää tyhjiksi, koska niistä tulee isoimmat tappiot. Mitä vuokrat ovat tulevaisuudessa, sitä kukaan ei tiedä, Laaksonen toteaa.

Kaarinan Vuokratalot on tarkistanut vuokriaan viimeksi vuoden alussa. Edellisen kerran vuokria korotettiin vuonna 2020, mutta sitä ennen meni Laaksosen mukaan monta vuotta niin, ettei vuokriin kajottu.

– Vuokran korotuksiin on ollut syynä asumisen kustannusten kallistuminen. Esimerkiksi veden hinta on noussut Kaarinassa viime vuosina. Samoin jätehuollon kustannukset ovat nousseet, hän perustelee.

80 prosenttia kaarinalaisia


Kaarinan keskustaan rakenteilla olevat TVT:n vuokra-asunnot ovat kehittämispäällikkö Johannes Malmin mukaan herättäneet runsaasti kiinnostusta. Kaikki 76 asuntoa varattiin parissa viikossa. Kaarinaan valmistuvien asuntojen vuokrataso vastaa Malmin mukaan TVT Asuntojen Turkuun toteuttamien uudiskohteiden vuokratasoa.

– Kaarina on osana Turun seutua houkutteleva asuinpaikka ja mielellään rakentaisimme Kaarinaan myös lisää asuntoja, hän toteaa.

TVT:n Kaarinan rakennuttamat talot on rakennettu Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARA:n korkotukilainalla. 10 vuoden korkotukilainalla rakennetuissa taloissa asukasvalinnassa huomioidaan hakijoiden tulot, mutta ei varallisuutta tai asunnontarvetta.

Kaarinassa pelättiin etukäteen, että Turku sijoittaa omat, ei toivotut asukkaansa vuokralle Kaarinan keskustaan. Malmin mukaan etusijalla asukasvalinnassa ovat kuitenkin olleet Kaarinassa asuvat tai täällä työssä käyvät hakijat.

– 80 prosenttia tulevista asukkaista on kaarinalaisia. Muillakin on työ-, opiskelupaikka tai jokin muu yhteys Kaarinaan, hän kertoo.

TVT:n tulo Kaarinaan ei Laaksosen mukaan ainakaan toistaiseksi ole näkynyt Kaarinan Vuokratalojen asuntojen kysynnässä.

– Eri ikäiset ja kokoiset asunnot täydentävät toisiaan. Heillä on omat asiakkaansa ja meillä omamme. Katsotaan, millaiseksi elinpiiri muodostuu.