Vanha öljylämmityksen säiliö voi olla pommi, joka jättää talon paikalle pelkän kuopan

0
Ismo Ilomäki Öljykolmio Oy:stä puhdistaa öljysäiliötä.

Ismo Ilomäki änkee itsensä pienestä luukusta punaiseen metalliseen säiliöön. Ahtaan paikan kammoiselle pelkkä työn katseleminen saa hien kihoamaan päänahkaan.

– Kyllähän tämä työ suosii pienempirakenteisia henkilöitä, Öljykolmio Oy:n yrittäjä Esa Pulli sanoo hymyillen.

Säiliö on viime vuosisadan puolivälissä rakennetun paraislaistalon kellarissa. Ilomäki putsaa säiliötä eräänlaisella imurilla, ja säiliön sisäseinille kertynyt öljytöhnä matkaa letkua pitkin pihalla odottavaan imuautoon.

– Säiliötä ei saa pestä, vaan se imetään puhtaaksi. Vettä sinne ei kannata missään nimessä laittaa, Pulli varoittaa.

Ennen puhdistusta autoon on imetty puhtaat öljyt omalle puolelleen, ja kun säiliössä oleva sakka on lähtenyt liikkeelle, on vaihdettu imu toiseen säiliöön. Tällä tavoin puhdistettuun ja tarkastettuun säiliöön palautetaan lopuksi vain puhdas öljy.

Puhdistuksen jälkeen säiliö mittaillaan, selvitetään levypaksuus ja ultraäänen avulla kartoitetaan mahdollisia ulkopuolisia syöpymiä.

– Suunnilleen viikon päästä asiakas saa paperit tarkastuksesta. Säiliöt luokitellaan kunnon mukaan ja sen perusteella suositellaan seuraavaa tarkastusta, Pulli selittää.

– Meiltä lähtee myös suoraan paloviranomaiselle yksi kopio, hän jatkaa.

Paraisilla sijaitseva talo saa myöhemmin B:n paperit. Se tarkoittaa sitä, että pieniä syöpymiä löytyi. Säiliö olisi syytä tarkastaa kahden vuoden päästä uudestaan tai korjata esimerkiksi pinnoittamalla.

Varoittava esimerkki ajoi tarkastamaan– Olemme asuneet tässä vuodesta 1992, ja tämä on nyt ensimmäinen kerta, kun säiliö sinä aikana tarkastetaan, talon isäntä Heikki Lindqvist kertoo.

Lindqvistin käsityksen mukaan vuonna 1949 rakennetussa talossa olisi alkujaan ollut hiililämmitys ja öljysäiliö olisi asennettu vasta myöhemmin, kuitenkin jo paljon ennen Lindqvistejä.

Lindqvistit heräsivät säiliöntarkastukseen, koska Paraisilla melko lähellä olevan talon alle oli vuotanut säiliö tyhjäksi. Koko talo oli jouduttu purkamaan, jotta saastunut maa-aines pystyttiin kaivamaan pois. Pullin mukaan kyseessä oli iäkäs säiliö, jota ei ollut koskaan tarkastettu.

– Se alkoi kyllä stressata. Ei ollut mitään ajatustakaan, että säiliömme vuotaisi, mutta jos kuitenkin jotain olisi, niin ei sitä oikein antaisi itselleen anteeksi, Lindqvist toteaa.

– Ihmisillä on paljon vääriä mielikuvia sen suhteen, ettei sisätiloissa olevalle säiliölle voisi käydä mitään, Pulli sanoo.

Pullin mukaan vuotoja tulee vastaan aina silloin tällöin, mutta jatkuvasti harvenemaan päin.

– Moni pitää säiliöstä hyvin huolta, ja tarkastukset tehdään säännöllisesti. Vuosittain tulee kuitenkin muutamia tapauksia vastaan. Jonkin verran on myös sellaisia maanalaisten säiliöiden vuotoja, joissa kova savi on kuitenkin estänyt öljyä pääsemästä maaperään, mutta tällaisetkin menevät tietysti käyttökieltoon.

Uudet öljylämmityssysteemit vähissäKohta 40 vuotta alalla toiminut Pulli kertoo, että öljysäiliökanta rupeaa vanhenemaan ja korjauksen tarpeita on paljon. Säiliöiden lisäksi putkissakin on vikoja. Nekin vanhenevat ja ovat materiaaliltaan välillä sellaisia, että eivät kestä aikaa. Maan alla olevat säiliöt ja putket ovat tietysti vielä alttiimpia ruostumiselle ja vuodoille.

– Jossain vaiheessa öljylämmityssysteemeitä tehtiin paljon ja säiliöitä tekivät myös monenmoiset kyläsepät. Säiliöissä vuoto liittyy usein alaimuputkeen. Jos se menee rikki, koko säiliö voi valua tyhjäksi ennen kuin huomaa mitään. Niistä yritetäänkin päästä eroon, Pulli paljastaa.

Säiliön ja polttimen välillä öljyä kierrättävät kaksiputkijärjestelmät suositellaan myös vaihtamaan yksiputkijärjestelmään, jolloin vuodot havaitaan nopeasti.

Öljy lämmitysmuotona vähenee hitaasti mutta varmasti – myös valtion kannustamana. Uusia öljylämmitysjärjestelmiä ei Pullin mukaan asenneta juuri lainkaan ja vanhoja vaihdetaan vesi-ilmalämpöpumppuun tai maalämpöön.

– Jo olemassa oleviin vaihdetaan vielä jonkin verran tilalle uutta pannua ja muuta, mutta sekin alkaa olla hyvin vähäistä. Yleensä kun pannu tulee tiensä päähän, vaihdetaan samalla kokonaan johonkin uuteen systeemiin, Pulli kertoo.

– Meilläkin kymmenestä soitosta ehkä 5–6 koskee säiliön poistopuhdistuksia, kun vielä muutama vuosi sitten näitä oli ehkä yksi tai kaksi.

Teksti ja kuvat Mikko Perttunen