”Vessassa käyminenkin on riippuvaista kunnan päätöksistä” – Kaarinan mediapaneelissa pohdittiin, miten vaalit saisi kiinnostavaksi nuorille

0
Kalle Talonen, Markku Jokisipilä, Veijo Hietala ja Rasmus Hakala. Kuvan otti yksi panelisteista, Kaarina-lehden tuottaja Maria Kesti. Syksyllä 18 vuotta täyttävälle Hakalalle mediapaneeli oli hänen elämänsä ensimmäinen. Jos kuntavaalit olisi siirretty syksyyn, hän olisi hetkellä ehdokkaana.

– Jo ala-asteella kerrotaan, kuka on Suomen presidentti, mutta käydäänkö kouluissa läpi sitä, mitä kunta tekee, ketkä ovat kunnanvaltuustossa ja miten se näkyy meidän arjessa? Kaarinan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Rasmus Hakala kommentoi.

Hän oli pohtimassa Kaarinan kuntavaaleja viime viikolla Kaarina-talossa kaupungin järjestämässä mediapaneelissa, Turku Radion toimittaja Kalle Talosen, Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen johtaja Markku Jokisipilän, mediatutkija Veijo Hietalan sekä Kaarina-lehden tuottaja Maria Kestin kanssa.

Talosen passissa lukee Kaarina – tosin hän muutti jo kahden kuukauden ikäisenä pois. Hän, Markku Jokisipilä ja Veijo Hietala asuvat nykyään Turussa. Jokisipilälle Kaarina oli tuttu uimahallireissuilta, mutta Hietala oli ensimmäistä kertaa Kaarina-talossa ja vietti edellisen yön Kaarinan asioita googlaillen. Hakala asuu Littoisissa ja käy lukiota Turussa. Kesti on kotoisin Kaarinasta.

Jokisipilä ehdotti, että kouluissa kuntapäätökset saisi kouriintuntuviksi käymällä läpi yhden päivän. Kun aamulla herää omassa kodissa, jo kodin rakennuslupa, sijainti ja koko ovat riippuvaisia kunnan päätöksistä. Vessassa käydessä ja vesihanan avatessa tutustuu kunnan vesihallintoon. Kun astuu ulos ja pistää jalan asvaltille, onkin jo kunnan liikenneratkaisujen parissa. On käytännössä mahdotonta kulkea yhtä päivää läpi olematta tekemisissä kunnan päätöksenteon alla olevien asioiden kanssa.

Kuntapolitiikkaa vain paikallismediassa

Paneelissa mietittiin, miksi ihmisten kiinnostus kuntavaaleihin on laimeampaa kuin presidentinvaalien – siitä huolimatta, että kunnissa tehdään päätöksiä, jotka vaikuttavat paljon merkittävämmin ihmisten arkeen.

Veijo Hietala sanoitti, että median tehtävänä on agenda setting eli sen näyttäminen, mikä yhteiskunnassa on tärkeää juuri nyt – eikä paikallispolitiikka juuri näy televisiossa ja muussa valtakunnan mediassa.

Paikallismedian seuraaminen onkin avainasemassa siinä, että kuntalaiset pysyvät perillä siitä, missä ja mitä heidän asioistaan päätetään.

Hietalalle oli yllätys, miten innokkaasti Kaarina-lehteä luetaan ja että Kaarinan paikallislehdellä on viikoittain 21 000 lukijaa. Hän päättikin ottaa sanansa takaisin, etteikö paikallismediaa aktiivisesti seurattaisi.

Kunnissa ratkaistiin Suomen itsenäisyys

Kuntavaalien siirrosta noussut kohu ja dramatiikka on todennäköisesti lisännyt ihmisten kiinnostusta näihin vaaleihin. Toisaalta panelistit pohtivat sitä, että monet äänestäjät ja erityisesti nuoret eivät välttämättä vaivaudu vaaliuurnille keskeltä kesälomaa.

Kalle Talonen pohti, että siirrolla saattaa olla epätasa-arvoistavia vaikutuksia, kun esimerkiksi yksinhuoltajaehdokas ei pystykään järjestämään uusiksi kevään aikatauluja.

Hietala valitteli, että kuntapäätöksistä puuttuu draamaa ja suuria tunteita, sillä kunnissa ei ole valtionhallinnosta tuttua hallitus–oppositio-asetelmaa. Kaikkien puolueiden on vain tultava keskenään toimeen kuntien valtuustoissa.

Tällä yhteistyöhön pakottautumisen perinteellä on ratkottu takavuosina Suomen historiaa ja synnytetty esimerkiksi talvisodan henki, muistutti Markku Jokisipilä.

Mediapaneeli on katsottavissa täällä vielä viikon ajan.