Videoyhteys on korvannut Piikkiössä osan kotihoidon käynneistä – Tabletit myös kanta-Kaarinaan?

0
Piikkiön kotihoidon tiimiesimies Jasmin Nieminen juttelee videoyhteyden välityksellä Tuula Hannosen kanssa.

Piikkiön kotihoidossa tiimiesimiehenä työskentelevä Jasmin Nieminen klikkaa tietokoneeltaan videopuhelun päälle. Muutaman sekunnin kuluttua ruudulle avautuu kuvayhteys Piikkiössä asuvien Hannosten olohuoneeseen. Urpo Hannonen lukee nojatuolissa lehteä. Hetken päästä Parkinsonin tautia sairastava kotihoidon asiakas Tuula Hannonen istahtaa kameran eteen.

– Mikä on vointi, Tuula? Nieminen kyselee.

Piikkiön kotihoidossa käynnistyi alkuvuodesta Etähoiva-pilottihanke. Tiimin käytössä on kesään asti kymmenen tablet-tietokonetta, jotka asennettiin vapaaehtoisesti kokeilussa mukana olevien asiakkaiden koteihin.

Laitteiden käyttö ei edellytä ikäihmisiltä teknistä osaamista. Kotihoidon työntekijän soittaessa laite ensin pirisee ja sen jälkeen kuvayhteys aukeaa automaattisesti.

– Asiakkaan ainoa tehtävä on tulla hollille, Nieminen toteaa.

Turvallisuussyistä asiakkaan laitteeseen ei pysty soittamaan kuin kotihoidon työntekijät ja omaiset.

Parempi kuin puhelinsoitto

Nieminen kiittelee, että Piikkiön kotihoidon tiimi ja myös asiakkaat ovat ottaneet uudet työkalut käyttöönsä avoimin mielin. Kokemukset ovat olleet pääasiassa positiivisia.

– Suurin haaste kotihoidossa on sijaispula. Tämä on yksi keino säästää aikaa, sillä meillä Piikkiössäkin on pitkiä välimatkoja. Ei tarvitse ajaa jokaisen asiakkaan luokse, vaan osan käynneistä voi korvata videopuhelulla.

Myös omaisilta on tullut hyvää palautetta.

– Eräs omainen kertoi, että hän tavoittaa oman läheisensä paremmin tabletin avulla kuin puhelimella. Osa on sanonut haluavansa jatkaa kokeilua ja olevansa jopa valmiita maksamaan palvelusta, Nieminen kertoo.

Videopuhelut eivät korvaa kokonaan kotihoidon käyntejä, vaan jokaisen asiakkaan luona käydään edelleen viikoittain. Esimerkiksi Tuula Hannosen luona kotihoitaja käy kahdesti päivässä. Aiemmin puhelimitse soitetut lääkemuistutukset on korvattu videoyhteydellä.

– Ennen hankkeen käynnistymistä kotihoidon tiimissä pohdittiin, mitä asioita voidaan tehdä etänä ja mitä tehdään oikealla käynnillä, Nieminen selittää.

Kotihoidon työntekijä Tytti Koivusalo suhtautuu Etähoivaan innostuneesti.

– Minusta videopuhelu on parempi kuin pelkkä puhelinsoitto. Siinä näkee vähän asiakkaan vointia ja voi katsoa, että hän oikeasti ottaa lääkkeet.

Piikkiön kotihoidon tiimin vastuulla on 60–70 asiakasta, joista tabletti on tällä hetkellä kahdeksalla käytössä.

Parhaiten Etähoiva soveltuu asiakkaille, jotka kykenevät huolehtimaan vielä hyvin itsestään sekä tunnistavat ja osaavat kertoa omasta olotilastaan. Videoyhteyttä voi hyödyntää esimerkiksi lääkemuistutuksissa tai verensokerien mittaamisessa niin, että asiakas näyttää lukemat kameralle.

Niille asiakkaille, joille kotihoitajan käynti on päivän ainoa sosiaalinen kontakti, videoyhteyttä ei Niemisen mukaan edes tarjota.

– Ennemmin niin päin, että jos on paljon kotihoidon käyntejä, osa niistä voidaan korvata tällä. Kotihoidon asiakasmäärät kasvavat koko ajan. On tärkeää, että myös tekniikka ja palvelut kehittyvät, jotta pystymme vastaamaan kysyntään.

Tabletit myös kanta-Kaarinaan?

Jäävätkö tabletit Piikkiössä pysyvästi kotihoidon käyttöön ja laajeneeko Etähoiva myös muualle Kaarinaan?

Nieminen toivoo, että näin kävisi, mutta hankkeen jatkosta ja laajentamisesta päättää Kaarinan sosiaali- ja terveyslautakunta.

– Tietenkin autamme ja opastamme mielellämme laitteiden käytössä, jos tabletit päätetään ottaa käyttöön myös muualla Kaarinassa.

Tuula Hannonen lupaa, että tabletilla on jatkossakin paikka hänen kotonaan.

– Olen tykännyt ja toivon, että tämä jatkuu.