Viemäriin kameran kanssa: ”Säästää aika ison summan, kun ei tarvitse kaivaa maata tai avata rakenteita”

0
– Viemäritukokset eivät katso talon ikää, vaan niitä voi olla uusissakin taloissa, kertovat Joonas Lassila, Martti Viitaharju ja Jari Roine.

Kun yläkerran lavuaarin vessanpesuvedet päästää tyhjäksi, alakerran vessassa ja suihkuhuoneessa alkaa haista. Onkohan omakotitalon viemäriputkistoissa jokin iso tukos tai jotain muuta vialla?

Sosiaalisessa mediassa vinkataan, että asunnossa kannattaisi tehdä viemärihuuhtelu.

Kaarinassa viemärihuuhteluita tekee Eerola-yhtiöt. Yhtiö on valtakunnallinen, mutta sillä on Krossin liepeillä toimipiste, joka kulki vuoteen 2009 nimellä Kaarinan Putkistohuolto.

Eerola-yhtiöiden Kaarinan yksikön työnjohtaja Joonas Lassila lupautuu tekemään viemärihuuhtelua. Lisäksi hän ehdottaa, että putkistot kuvataan.

– Monet eivät tiedä kuvausmahdollisuudesta. Säästää kuitenkin aika ison summan, kun ongelma selvitetään kameran avulla eikä tarvitse kaivaa maata tai avata rakenteita, Lassila kommentoi.

Usein kuntotarkastuksissa

Sovittuna päivänä pihalle ilmestyy paineimuauto, kuvausauto sekä kolme miestä: Joonas Lassila, putkistojen kuvaaja Jari Roine ja paineimuautoa hoitava Martti Viitaharju.

Paineimuauto, jolla tehdään viemärihuuhteluita, voisi maallikon silmissä olla yhtä hyvin paloauto, jonka kyljessä sattuu olemaan Eerola-yhtiöiden norsulogo. Kuvausauto näyttää tavalliselta pakettiautolta, mutta sen sisältä paljastuu työpiste, jossa on tietokone ja suuri näyttö, isot rullat kaapelia sekä kauko-ohjattava autontapainenkin.

Useimpia näistä laitteista ei tarvita täällä, mutta Roine esittelee niitä silti innostuneena. Esimerkiksi kauko-ohjattavassa vaunussa on kamera, ja se laitetaan kulkemaan isoihin kunnan viemäreihin.

Lassila kertoo, että viemärikuvauksia tehdään paitsi ongelmien selvittämiseksi myös kuntotarkastuksissa ja ennaltaehkäisevästi. Esimerkiksi putkiston painumat on hyvä havaita ajoissa, sillä niihin alkaa herkästi keräytyä tukoksia. Rakennuksen sisäilmaongelmia taas kartoitetaan kuvaamalla salaojia.

Vesivahinko vessanraikastimesta

Ryhdytään töihin. Martti Viitaharju ja Jari Roine etsivät pihalta viemärin tarkistuskaivon. Viitaharju lähtee huuhtelemaan viemäriä paineella tarkistuskaivosta ojaan, jonne tässä talossa harmaat vedet kulkevat harmaavesisuodattimen jälkeen.

Lassila ja Roine kopistelevat kelavyyhdin kanssa sisälle ja yläkertaan. Roine ahtautuu vessassa pyntyn ja lavuaarikaapin väliin.

– Onneksi olen näin notkea, hän ähkii.

Hän poistaa lattiakaivon kannen sekä sielun.

Sielun?

– Juu, meillä poistetaan sieluja! nauraa Lassila.

Sieluksi he kutsuvat lattiakaivon harmaata hajulukkoa.

Kaapelin päässä on valo ja vedenkestävä kamera. Roine alkaa työntää sitä viemäriin. Kamerapää ei kuitenkaan pääse eteenpäin. Lassila ja Roine vaihtavat paikkaa. Lassila makaa lattialla ahtaassa välissä pää lavuaarikaapin alla ja rynkyttää kaapelia, ja kamera pääsee kuin pääseekin etenemään.

Kuvaruutu näyttää sumuiselta. Roine laskee viemäriin kylmää vettä, ja ruutu kirkastuu.

Kuvaruudussa juoksee möhnäistä putkistoa. Samalla näkyy tiedot, miten pitkällä ollaan.

– Nuo sakat ovat jäämiä saippuasta, mutta ei täällä tukosta näy, tulkitsee Lassila.

Kamerassa on lisävarusteena koukku, jolla voisi vetäistä viemäristä pois vierasesineitä. Yksi viemäriin joutunut vessanraikastin voi aiheuttaa kalliit vahingot, mutta parhaimmassa tapauksessa raikastimen saisi kameran koukulla pois eikä seiniä ja lattioita tarvitsisi purkaa.

Sitten kamerakaapeli lakkaa etenemästä yrityksistä huolimatta. Lähdetään katsomaan tilannetta alakerrasta käsin.

Ongelmien pois sulkemista

Alakerran suihkuhuoneessa on enemmän tilaa ja työ sujuu helpommin. Kamera kulkee pitkin putkistoja, ja välillä ruudussa vilahtelee putkien liittymiä.

– Halkaisijaltaan aika kapea putki näyttäisi olevan, ja haarat ovat lähellä toisiaan, miettii Lassila.

– Silloin käy herkästi niin, että kun iso määrä vettä pääsetään viemäriin yhdellä kertaa, se voi imaista haaroista muut hajulukot tyhjiksi ja niihin huoneisiin tulee viemärin hajua. Näin on joskus kerrostaloissakin: kun kahdeksannessa kerroksessa joku vetää vessan, alakerran asunnoissa lattiakaivot menevät tyhjiksi.

Yleisesti tämän talon putkistot näyttävät heidän mukaansa taiten tehdyiltä, eikä tukoksia, putkien painumia tai muitakaan ongelmia näy. Hajuongelmat vaikuttaisivat olevan rakenteellisia ja johtuvan vain turhan lähellä toisiaan olevista kapeista putkenhaaroista. Hajuongelmaa voi vähentää päästämällä vähemmän vettä kerralla.

– En lähtisi täällä sisällä huuhtelemaan paineella. Tarvetta ei ole, Lassila toteaa.

Talon pieni harmaavesisuodatin olisi koetuksella, kun viemäriin tykitettäisiin sata litraa vettä minuutissa. Mikäli talo olisi kytketty kunnan viemäreihin, tilanne olisi toinen.

Usein viemäriongelmien selvittäminen on erilaisten syiden pois sulkemisia, Lassila kuvailee. Nyt voitiin sulkea pois se, ettei syyllisenä ollut vaikkapa viemäriin eksynyt vierasesine tai painuma, joista olisi voinut olla vakavia jatkoseurauksia.

Viemärikuvaajan ja paineimuauton saa paikalle yhteensä runsaalla parillasadalla eurolla tunnilta. Hinta hiukan kirpaisee pelkän mielenrauhan hankkimisen kannalta. Toisaalta summa on pieni siihen verrattuna, että talossa olisi sittenkin meneillään salakavala viemärivuoto ja se päästäisiin havaitsemaan ajoissa.

Äkillisiä tehtäviä

Pihalla Martti Viitaharju kertoo, että ulkona tehdyn huuhtelun jälkeen ojaan purkautui paljon hyvin liettynyttä vettä. Ulkona huuhtelusta vaikutti siis olleen hyötyä.

Viemärin tarkistuskaivon luo kuljetaan tikkaiden ali. Miehet kuitenkin kiertävät ne.

– Tikkaiden ali käveleminen tuo huonoa onnea. Jos kävelen ali, viikonloppuna edessä on työreissu, heittää Viitaharju.

Eerola-yhtiöiden autoja lähtee äkillisiin tehtäviin myös virka-ajan ulkopuolella.

Lassilan mukaan äkillisiä tehtäviä tulee päivittäin Kaarinan yksikölle: tukoksia, putkirikkoja, umpikaivojen täyttymisiä.

Kamerakaapeli sujahtaa tarkistuskaivoon, kulkee eteenpäin ja pysähtyy lopulta kivipesään. Mitään huolestuttavaa ei täälläkään tullut vastaan.

– Puhtaalta näyttää, Roine kommentoi.

– No miksi ei näyttäisi, kun täällä juuri huuhdeltiin, virnistää Viitaharju.

Norsulogon alla

  • Eerola-yhtiöiden Kaarinan yksikkö palvelee asiakkaita koko Turun seudulla, esimerkiksi Kaarinassa ja Paraisilla. Noin neljäsosa asiakkaista on yksityisiä, loput yrityksiä ja julkisia organisaatioita.
  • Yksikön yleisimmät työt ovat viemärikuvausten ja -huoltojen lisäksi sako-, umpi- ja erotinkaivojen tyhjennykset ja pesut.
  • Kaarinan yksikössä on töissä 10 työntekijää sekä 2 toimihenkilöä. Yhteensä Eerola-yhtiöiden norsulogon alla työskentelee 240 henkilöä 23 eri palvelukeskuksessa.
  • Yhtiö vastaa puhdasvesi- ja jätevesipalveluista, viemärihuolloista ja -kuvauksista, tilapäiskäymälöistä, lokakaivojen tyhjennyksistä sekä muista teollisuuden, kuntien, kiinteistöjen ja tapahtumajärjestäjien jätehuoltopalveluista. Yhtiö on perustettu vuonna 1969.