Ala-Lemun rannalta löytynyt kilpikonna menehtyi

0
Kilpikonna oli löytyessään nälkiintyneen näköinen. Kuva: Emilia Pöyhönen

Rannalta Ala-Lemusta löytyi viime viikolla punakorvakilpikonna. Kaarinalainen Emilia Pöyhönen yritti etsiä kilpikonnan omistajaa Facebookissa Kaarinalaiset-ryhmän kautta tuloksetta. Pöyhösellä ei ole tietoa, miten kilpikonna on luontoon päätynyt.

Kilpikonna liikkui vielä löytöhetkellä, mutta oli kärsineen oloinen.

– Annoimme kilpikonnalle ruokaa ja vettä, mutta ei se niitä oikein syönyt, Pöyhönen kertoo.

Pöyhösen perhetuttu vei kilpikonnan eläinhoitolaan, jossa se menehtyi seuraavana yönä.

– Kuolinsyytä en tiedä, mutta veikkaan, että se oli ollut liian kauan kylmässä ilman kunnollista ruokaa. Sain todella paljon somen kautta yhteydenottoja, miten kilpikonnaa pitäisi hoitaa. Noudatimme ohjeita, mutta tästä huolimatta eläin ei selvinnyt yön yli. Olen silti onnellinen, että eläin pääsi edes hetkeksi hyvin käsiin eikä kuollut yksin luontoon, Pöyhönen toteaa.

1990-luvun muotilemmikki

Turun eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser-Kopra kertoo, että kilpikonna oli eläinhoitolaan tullessaan todella laiha.

– Sen perusteella, miltä se näytti, kilpikonna on voinut sinnitellä jo pitkäänkin luonnossa, Leyser-Kopra arvelee.

Kaarinassa oli nähty viime kesänä kilpikonna meressä uimassa. Voiko kyseessä olla sama eläin?

– Jaa-a, olen kuullut, että pääkaupunkiseudulla olisi kilpikonna onnistunut selviytymään luonnossa talven yli. Jos se onnistuu löytämään pohjamudista hyvän paikan, jossa horrostaa, niin se voi hyvinkin olla mahdollista, Leyser-Kopra uskoo.

Punakorvakilpikonnia elää luonnonvaraisina Etelä-Euroopassa. Suomalaiset hankkivat niitä Leyser-Kopran mukaan lemmikiksi erityisesti 1990-luvulla.

– Kilpikonnaa pidettiin helppohoitoisena ja edullisena lemmikkinä, mutta monelle tuli yllätyksenä, että se elää jopa 60-vuotiaaksi. Pienestä kahden euron kolikon kokoisesta poikasesta kasvaa pitsalautasen kokoinen eläin, Leyser-Kopra kuvailee.

Hän arvelee, että Kaarinasta löydetty kilpikonna oli iältään vähintään 20-vuotias.

Heidi Leyser-Kopra haluaa korostaa, että lemmikin hylkääminen luontoon on rikos. Mikäli eläintä ei voi pitää, eikä itse löydä lemmikille uutta kotia, paikalliset eläinsuojeluyhdistykset voivat auttaa kodinetsinnässä.