Ehdokas luupissa: ”Kansalaisten pitää päästä vaikuttamaan myös vaalien välissä”– Liike Nyt tuli Kaarinaan

0
Marie-Helen Jansson iloitsee siitä, että Kaarinassa on panostettu ulkoilupaikkoihin, kuten Hovirinnan rantapuistoon. Jansson harrastaa ratsastuksen lisäksi crossfittiä.

– Tutkiskelin useita puolueita, mutta mikään ei tuntunut omalta. Moniin asioihin olisi voinut samastua, mutta aina oli jotain, mikä ei sopinut omaan arvomaailmaan. Sitten kuulin isältäni Liike Nytistä, ja Turussa sattui olemaan liikkeen perustaja Hjallis Harkimo käymässä. Päätin mennä tapaamiseen, ja siellä koin, että nyt tehdään jotain täysin uutta ja tämä on se minun juttuni, kertoo Marie-Helen Jansson.

23-vuotias Jansson on Kaarinassa Liike Nytin kuntavaaliehdokkaana. Hän on ehtinyt myös olla viime eduskuntavaaleissa kansanedustajaehdokkaana. Jansson sai silloin kunnioitettavat 924 ääntä, jotka eivät kuitenkaan riittäneet läpimenoon.

Jansson on kotoisin Littoisista, asuu tällä hetkellä Kaarinan keskustassa ja opiskelee etäyhteyksin Itä-Suomen yliopistossa julkisoikeutta. Hän on kiinnostunut erityisesti verojuridiikasta.

– Minua on aina kiehtonut yhteiskunnallinen päätöksenteko ja se, miten yhteiskunta pyörii, Jansson miettii.

Vaikka hän opiskelee Itä-Suomessa, hän haluaa asua Kaarinassa, jossa on perhe, ystävät ja hevoset: Jansson on kilpaesteratsastaja, ja hänellä on omia hevosia.

Hänen tärkeimpinä vaaliteemoinaan on saada nuorten ääntä kuuluviin sekä uudistaa Liike Nytin periaatteiden mukaisesti sitä, että kansalaiset voisivat vaikuttaa asioihin myös vaalien välissä. Lisäksi hän haluaa varmistaa, että kaarinalaisille on hyvät harrastus- ja liikuntamahdollisuudet ja päätökset tehdään luontoa kunnioittavalla tavalla.

Juttusarjassa poimitaan esittelyyn uusia kiinnostavia kuntavaaliehdokkaita.

Marie-Helen Jansson

  • Ikä: 23
  • Ammatti ja koulutus: Opiskelee julkisoikeutta yliopistossa, lisäksi osa-aikaisesti myyjänä.

Nuorten varapuheenjohtajana

  • Mitä kaarinalaiset eivät sinusta tiedä? Olen tällä hetkellä ravien korttikurssilla.
  • Aiempi poliittinen tausta: Oli kansanedustajaehdokkaana 2019. Tällä hetkellä Liike Nytin nuorten varapuheenjohtaja sekä Liike Nyt Turun hallituksessa.
  • Lempiruokasi? Lohi ja uudet perunat voin kanssa.
  • Minkä kirjan luit viimeksi? Sara Gruenin Vettä elefanteille.
  • Jos olisit supersankari, kuka olisit? Olen oman arkeni supersankari!

Nyt tuli liikettä Kaarinaan

Kaarinassa perinteisiä puolueita haastamaan on ilmaantunut vasta kaksi vuotta sitten puoluerekisteriin merkitty puolue, Liike Nyt. Kuntavaalien alkuperäisenä ehdokashakemusten jättöpäivänä Liike Nyt ei antanut Kaarinassa ehdokaslistaa, mutta vaalien siirron myötä puolue toi kisaan neljä kaarinalaista ehdokasta.

– Kaarinassa on porukkaa, joka on ollut koko ajan mukana Liike Nytin toiminnassa. Alkuperäinen kuntavaalien aikataulu ei kuitenkaan sopinut heille. Lisäksi saimme lisäaikaa löytää uusia ehdokkaita, taustoittaa puoluesihteeri Juhani Klemetti.

Liike Nytillä on 473 kuntavaaliehdokasta 81 kunnassa. Kaarinan lisäksi Liike Nyt tavoittelee valtuustopaikkoja esimerkiksi Turussa, Raisiossa ja Naantalissa.

Liike Nytillä on oma paikallisyhdistys 38 kunnassa, Kaarinassa ei vielä.

– Mutta tulossa se aika varmasti on. Kasvamme voimakkaasti ympäri Suomea, ja Kaarinassa meille on ollut kysyntää.

Liike Nytin tärkeimpänä päämääränä on osallistaa päätöksentekoon.

– Ihmiset ovat turhautuneita siihen, että politiikka näyttäytyy riitelemisenä eivätkä päätökset perustu tosiasioihin vaan oman edun ajamiseen. Haluamme muuttaa tätä poliittista kulttuuria, Klemetti painottaa.

Puolueella on nettiparlamentti-alusta, jossa luottamushenkilöt ovat vuorovaikutuksessa kuntalaisten kanssa. Nettiparlamentissa pidetään neuvoa-antavia äänestyksiä.

Lisäksi puolue haluaa tehdä yrittäjämyönteistä politiikkaa, lisätä kunnan elinvoimaa ja kitkeä rakenteellista korruptiota.