Ei halleja tai kenttiä vaan polkuja metsiin ja ulkokuntosaleja – Toteutetaanko kaarinalaisten toiveet?

0
Ulos ja liikkeelle! Kaarinalaiset toivovat lisäpanostuksia ensisijaisesti luontoliikuntaan ja ulkoiluun, joukkueurheilun sijaan. Tapio Svärd ja Kukka Hammarström testasivat Hovirinnan rantapuiston kiipeilyverkkoa.

Hovirinnan rantaan minigolf-rata, grillauspaikka, tenniskentät, varjoisia istumapaikkoja ja lisää penkkejä. Lasten liukumäkikin pitäisi palauttaa ja hanhista päästä eroon.

Näitä muutoksia kaarinalaiset toivoivat Hovirinnan rantaan kyselyssä, jossa kaupunki kartoitti asukkaiden toiveita liikuntapaikoista ja viheralueista. Samalla kaarinalaiset kertoivat, mihin kaupungin pitäisi heidän mielestään jatkossa panostaa eniten liikunta- ja viherpalveluissa.

Vastaus oli ylivoimaisen selvä: kaarinalaiset haluavat panostuksia luontoliikuntaan, kuten ulkoilureitteihin, luontopolkuihin ja ulkokuntosaleihin.

Luontoliikunnan kehittämistä toivottiin yli kaksinkertaisesti verrattuna seuraavaksi eniten vastauksia saaneisiin vaihtoehtoihin eli pyöräilyyn, frisbeegolfiin ja hiihtoon – joita niitäkin harrastetaan ulkona.

– Oikeastaan näin olimme ennakoineetkin, mutta tälle oli hyvä saada vahvistus. Olemme selvästi jo panostaneet niihin asioihin, joita kaarinalaiset toivovat. Nyt saatiin vain enemmän asukkaiden omaa ääntä kuuluviin, pohtivat Kaarinan ympäristösuunnittelija Kukka Hammarström ja liikuntapäällikkö Tapio Svärd tuloksia.

Ei vain koronan vaikutusta

Kysely toteutettiin loppusyksyllä 2020, joten koronaepidemian voi olettaa näkyvän vastauksissa. Muutahan ei ole voinut harrastaa kuin luontoliikuntaa. Toisaalta Lappeenrannassa tehtiin vastaava kysely ennen epidemian alkamista, ja tulokset olivat samankaltaiset: ulkoilu innosti jo ennen pandemiaa. Samoin ulkokuntolaitteiden suosio tuntuu vain vuosi vuodelta kasvavan.

– Nämä ovat koko ajan nousevia trendejä, kommentoi Kukka Hammarström.

Vähiten ääniä Kaarinan kyselyssä saivat seuratoimintalajit, kuten koripallo, jalkapallo, jääkiekko ja muodostelmaluistelu. Tuloksista kaupunki ei kuitenkaan tehnyt päätelmää, että ihmiset eivät olisi kiinnostuneita urheiluseuroista. Sen sijaan seurat vaikuttaisivat toimivan Kaarinassa jo nyt hyvin ja joukkueurheilupaikkoja on monipuolisesti.

Seuralajeista ainoastaan jalkapallohalli löytyi asukkaiden toivelistalta. Jääkiekkohalliakin pitäisi kaarinalaisten mielestä laajentaa ja kunnostaa.

Toteutus ratkaistaan kuntavaaleissa

Kuntalaiset saivat kyselyssä kertoa yksityiskohtaisesti, mitä kaikkea he toivovat minnekin. Ryhdytäänköhän näitä toiveita nyt toteuttamaan?

Kyllä ja ei. Kukka Hammaström kertoo, että ensisijaisesti tuloksia hyödynnetään nyt kaupungin uutta liikunta- ja viheralueohjelmaa laadittaessa. Viranhaltijat voivat myös syksyllä, kun ensi vuoden talousarviota sorvataan, ehdottaa verovarojen käyttöä asukkaiden toivomiin asioihin. Lopullisen päätöksen tekevät luottamushenkilöt, jotka valitaan pian kuntavaaleissa.

– Esimerkiksi Hovirintaan toivottiin kuntoportaita, parempaa valaistusta kuntopolulle ja ulkokuntolaitteita. Näitä alustavasti ajattelimme esittää ensi vuoden budjettiin. Priorisoidaan näihin, kun ihmiset näitä selvästi haluavat, Tapio Svärd kommentoi.

Osa kaupunkilaisten toiveista on jo ehditty toteuttaa tai ottaa työn alle ennen kyselytulosten valmistusta. Esimerkiksi Kesämäkeen valmistui tekonurmikenttä, kuten oli toivottukin. Pyhän Katariinan polkuja Vaarniemessä toivottiin kunnostettavaksi, mikä tänä vuonna on jo kaupungin työlistalla. Keskurillekin saadaan tänä kesänä ulkokuntolaitteita.

Minigolfia yrittäjien kanssa

Entäpä Hovirinnan rantaan minigolf-rata?

Tapio Svärd arvioi, että kaupunki tuskin rakentaa rantaan itse minigolf-rataa, vaan toiveen kanssa kannattaa lähestyä tulevaa Hovirinnan rantaravintolan yrittäjää.

Myöskään tenniskenttiä ei todennäköisesti ilmaannu Hovirinnan rantaan. Padelin suosio on jyrännyt tenniksen. Kaupungin tenniskenttiä on purettu, ja jäljellä on enää Kotimäen koulun vieressä sijaitseva. Lajia pääsee kuitenkin harrastamaan alan yrityksissä.

Liukumäkikään tuskin palaa Hovirinnan rantaan. Niistä on luovuttu tiukkojen turvallisuusehtojen vuoksi.

Monia ulkoilureittejä oli myös toivottu lukuisiin paikkoihin, joihin kaupunki ei voi niitä rakentaa. Yksityisillä maanomistajilla on omat suunnitelmansa omista metsistään ja rannoistaan.

Rauhalinnaan ja keskurille

Huomattavan suuri osuus vastaajista, yhteensä 38%, kertoi käyttävänsä Kaarinan liikuntapalveluista ja viheralueista eniten ulkoilureittejä, luontopolkuja ja ulkoliikuntapaikkoja. Seuraavalle sijalle pääsi uimapaikat (15%), sitä seuraavalle puistot (14%).

Leikkipuistot ja sisäliikuntapaikat mainitsi 11% vastaajista. Sen sijaan koirapuistot ja viljelypalstat saivat vain hajamainintoja.

Kaupunkilaiset saivat myös merkitä kartalle mieluisimpia paikkoja, joissa he esimerkiksi ulkoilevat, retkeilevät, pyöräilevät tai rentoutuvat. Karttamerkintöjä tehtiin kyselyssä huimat 4038.

Mitkähän ovat Kukka Hammarströmille ja Tapio Svärdille itselleen mieluisimmat Kaarinan liikunta- ja luontoalueet?

Kumpikin miettii vastausta pitkään.

– Eiköhän minulla ole Rauhalinnan luontopolku, varsinkin nyt, kun se uudistettiin. Sinne vien usein vieraitakin. Lisäksi Tuorlassa vanhan Kuninkaantien reitti Raadelmaan on hieno. Siellä on sekä luontoa että historiaa katseltavaksi, vastaa Hammarström.

– Minulla lemppareita taitavat olla keskuri ja tämä Hovirinnan rantapuisto. Keskurille on keskittynyt valtavasti yritysten, yhdistysten ja kaupungin urheilutarjontaa. Täällä rannassa taas pääsevät myös pienet lapset ja iäkkäät liikkumaan helposti, miettii Svärd.

Poimintoja kaarinalaisten toiveista:

Keskuri: Minigolf-rata. Kuntoportaat. Jäähallia pitäisi laajentaa. Leikkipuisto, jossa nuoremmat lapset leikkivät, kun isommat ovat harrastamassa. Jalkapallohalli talviharjoittelua varten. Kunnollinen skeittiparkki.

Kaarinan keskusta: Jumppaportaat. Lisää vehreyttä, puita ja istutuksia. Keskusta on kolkko.

Uimahalli: Isompi uimahalli. Hyppykorokkeet uusiksi. Vesiliukumäki. Musiikkia.

Hovirinnan ranta: Eväiden syönti- ja grillauspaikka. Tenniskentät. Hanhien karkotus. Penkkejä. Varjoisia istumapaikkoja. Minigolf. Pienille lapsille liukumäki, kuten oli ennen.

Rauhalinna: Leikkipuisto kaipaa nykyaikaistamista. Parkkipaikka luonnonsuojelualueelle. Penkkejä myös rannan tuntumaan. Kuntoportaat. Saarelle kävelysilta.

Kesämäki: Frisbeegolfrata. Kentän viereen kuntoportaat.

Voivala: Rantaan enemmän roskiksia. Veneilijöille ja melojille WC. Laituri onkijoille, vieraileville veneilijöille ja melojille. Grillipaikka. Kuntoilupaikkoja. Koripallokenttä ja minigolfrata. Kuntoportaat.

Auranlaakso: Tekonurmikenttä jalkapalloa varten.

Kultanummen kenttä: Talvella sisätila, jossa vaihtaa luistimet jalkaan.

Littoistenjärvi: Ulkoilureitin merkintöjä tulisi parantaa. Kiintorasteja. Uimarannan viereen lasten leikkipaikka. Leuanveto- ja dippitelineet. Laavu. Uittopaikka hevosille.

Ristikallion ranta: Kuntoportaat. WC, pukukopit, onkipaikkoja. Ulkokuntolaitteita.

Linnanrauniot: Polut helppokuntoisemmaksi, jotta voi mennä myös lastenvaunuilla. Parkkipaikalle wc.

Empon kenttä: Ulkokuntoilulaitteet. Valaistus, jääkiekkokaukalo, juoksurata.

Kuusiston hiihtomaja: Vessa, laavu, nuotiopaikka, kuntoportaat.

Kuusiston metsät: Alueita yhdistävä ulkoilureitti olisi hyvä, sellainen, joka sopii myös maastopyöräilyyn.

Piispanristi: Ulkokuntosali. Käenpuisto siistimmäksi.

Pyhän Katariinan polut: Lisää kariketta poluille. Tulentekopaikka.

Lemunniemi: Ratsastusreittejä. Auvaistenkalliolle parempi viitoitus. Kunnollinen taukopaikka Lemunniemen reitille.

Vaarniemi: Pitkospuut, ettei metsänpohjaa tallota pilalle. Kunnon parkkipaikka. Kunnon viitat.

Tuorla: Rantapolku Voivalasta Tuorlaan. Lisää opasteita.

Raadelma: Rantaan puita tuomaan varjoa. Pois kaislikkoa. Ulkoilupolku Rojolanmäkeen, jossa on upeat maisemat.

Piikkiön yhtenäiskoulu ja liikuntahalli: Koriskenttä, ulkokuntoilualue, kuntosali, jalkapalloilijoille sisähalli tai lämmitetty kenttä, koppi luistinten vaihtamista varten.

Piikkiön lintutorni: Torni takaisin käyttöön, luontopolku lahden ympäri, pitkospuut.

Kirismäki: Lisää valaistusta leikkipuistoon. Skeittiparkki.

Linnavuori: Nuotiopaikan kunnostus, heinien niitto kesällä polulta punkkien vuoksi, lisää haketta estämään mutaisuutta.

Pontela: Pulkkamäki ja lähiliikuntapaikka.

Pohtiovuori: Nuotiopaikan kunnostus.

Niemenkulman koulu: Valaistu ulkojää talvella. Puumaja.

Asukkaiden sana painaa

  • Asukaskyselyyn tuli vastauksia kaikkiaan 675. Kysely tehtiin loppusyksyllä 2020.
  • Eniten vastaajia oli 30–44-vuotiaiden ikäluokasta, seuraavaksi eniten heitä vanhemmista.
  • Nuoria – alle 29-vuotiaita – oli vastaajista vain 7%.
  • Tuloksia hyödynnetään Kaarinan kaupungin liikuntapaikkojen ja viheralueiden kehittämiseen.
  • Kyselyn toteutti Ramboll Finland Oy kaupungin toimeksiannosta. Hanketta koordinoi Kaarinan ympäristösuunnittelija Kukka Hammarström.