”Ei tingitä nopeudesta eikä laadusta” – Ehdokkaat pohtivat koulurakentamista Kaarina-lehden minidebatissa

0

Kaarina-lehti käynnisti viime viikolla sosiaalisessa mediassa kuntavaalien minidebatit Kaarinan asioista. Innokkaita ja fiksusti keskustelevia debatoijia riitti, ja myös kuntalaiset osallistuivat pohdintaan.

Ensimmäisellä debattikierroksella torstaina lehti kysyi, kumpi on tällä hetkellä tärkeämpää kouluja rakennettaessa: se, että uudet Kaarinan koulut tulevat käyttöön mahdollisimman pian, vai se, että kouluista tehdään tulevien vuosikymmenten kannalta mahdollisimman hyvät, silläkin hinnalla, että nykyiset koululaiset ovat pidempään parakeissa.

Useimpien ehdokkaiden kanta ei ollut kumpikaan näistä vaihtoehdoista vaan molemmat. Ytimekkäimmin tämän kannan ilmaisi Marjukka Viljanen SDP:stä: ”Koulut pitää saada nopeasti tehtyä, laadusta tinkimättä.”

Toisaalta kukaan ehdokkaista ei asettunut selkeästi sille kannalle, että nopeutta pitäisi suosia laadun kustannuksella, vaan useimpien vaaka kallistui kuitenkin enemmän jälkimmäiselle kannalle: kiirehtiminen ei saa johtaa kehnoihin ratkaisuihin. ”Parempi olla parakissa kerralla kauemmin kuin vähän väliä tai tapella huonosti suunniteltujen juttujen kanssa vuosikymmeniä”, luonnehti keskusteluun osallistunut kuntalainen.

Sofia Virta vihreistä muistutti myös, että niiden lasten ja nuorten, jotka nyt opiskelevat väliaikaisissa koulurakennuksissa, koulupolku ja iso osa lapsuudesta tapahtuu siellä ja nyt: ”Meillä on velvollisuus pyrkiä tekemään väliaikaisratkaisuista mahdollisimman toimivat.”

”Huolellinen suunnittelukin voidaan tehdä ajallisesti tehokkaasti”, muistutti Mira Ruponen-Kuutti kokoomuksesta.

Kaarinan koulurakentamisten hitaudessa konkaripoliitikot katsoivat myös peiliin ja totesivat, että parantamiseen varaa koulupäätöksenteossa on ollut.

Keskustelun kommentteja on lyhennettyinä poimittu tähän artikkeliin. Eniten debattiin osallistui vihreiden ehdokkaita.

Sunnuntaina lehti kysyi kysymyksen, johon harva päättäjäehdokas haluaa vastaa vaalien alla: mistä ensimmäiseksi pitäisi mielestäsi säästää tai leikata Kaarinan huonossa taloustilanteessa? Useat rohkaistuivat kuitenkin antamaan kantansa. Näitä kommentteja hyödynnetään myöhemmin Kaarina-lehdessä.

Seuraavat minidebatit ovat torstaina 20.5. ja sunnuntaina 23.5. kello 18. Keskustelut jäävät verkkoon.

 

Kumpi on tärkeämpää: uudet koulut pian vai perusteellisesti suunnitellen?

”Se, että tingittäisiin hinnasta nyt esimerkiksi tulevan sisäilman tai monikäyttöisyyden suhteen, ei mielestäni ole mitenkään järkevää – kalliimpaa se on myöhemmin lähteä korjaamaan tai muokkaamaan. Totta kai nopeus on plussaa – muttei sitä laadun kustannuksella tule tehdä.”

Sofia Virta (vihr.)

”Koulun pitkän elinkaaren takia rakentaminen muodostaa vain neljänneksen kokonaiskustannuksista. Rahoista leikkaaminen johtaa ahtauteen ja puutteellisiin tilaratkaisuihin.”

Hannu Rautanen (vihr.)

”Tulisi kiinnittää huomiota myös rakennuksen elinkaaren aikaisiin käyttökustannuksiin ja kiinteistön peruskorjaustarpeisiin, jotta ei olla taas hetken päästä tilanteessa, että samoja kouluja uusitaan.”

Jukka Lampikoski (vihr.)

”Kouluista pitää totta kai saada mahdollisimman hyvät mutta samalla turha vetkuttelu tulee minimoida. Nopeus ei ole ykkönen laadun ja käytettävyyden ohi, mutta unohtaa sitäkään ei saa.”

Hanna Sirkiä (kok.)

”Väistötilojen käyttö on kallista, vaan olisi huono ratkaisu hätäillä. Ja piharakentaminen heti osaksi koulua!”

Juuso Ranne (sd.)

”Täysin samaa mieltä piharakentamisesta. Olen tällä hetkellä koulussa, jossa ehkä vähän nurinkurisesti ensin tehtiin piha ja nyt suunnitellaan uutta koulua, mutta positiivista on ollut se, että jopa yläkouluikäiset on saatu ulos ja liikkumaan, kun piha on virikkeellinen.”

Päivi Huhtanen (vihr.)

”Päätöksenteon nopeudessa on huomattavasti parantamisen varaa. Ylläpitokuluissa säästämällä ja peruskorjauksia viivyttämällä saadaan hyvinkin rakennettu koulu purkukuntoon.”

Jouni Marttila (r.)

”Koulujen ei mielestäni tarvitse olla taideteoksia. Sisältö ja toimivuus on pääasia.”

Pekka Liikanen (sd.)

”Mitä tarkoitat, että koulujen ei tule olla taideteoksia? Estetiikalla ja arkkitehtuurilla on iso merkitys niin oppilaiden, opettajien kuin muidenkin kuntalaisten hyvinvointiin, viihtyvyyteen, asenteisiin.”

Päivi Huhtanen (vihr.)

”Rakentamisen ja korjaamisen päätöksiä tulisi nopeuttaa. Tilojen suunnittelussa tulisi voida käyttää nykytekniikkaa, esim. 3D-mallinnusta. Näin voitaisiin paremmin ehkäistä ongelmat. Lisäksi rakennuksen tulisi olla helposti muunneltavissa tulevaisuuden muutoksiin.”

Janne Ylä-Poikelus (kok.)

”Projektien ei saa antaa kehittyä poliittisiksi kiistakapuloiksi, jolloin päätöksenteko venyy.”

Kuntalainen

”Demokratiassa kukaan ei pysty mihinkään yksin, joten yhteistä prosessia vedetään ja välillä eri suuntiin.”

Liinu Leiwo (vihr.)

”Vapaa-ajan käyttäjät ovat nyt osallistamatta osassa nykyisistä hankkeista.”

Åsa Gustafsson (r.)

”Korjaaminen olisi ollut ilmastomyönteistä ja täysin mahdollista. Mikä on hyvä koulu, onkin sitten eri kysymys. Kallis ja hyvä ei ole sama asia.”

Matti Alander (kok.)

”Jos isoja investointeja pallotellaan vuosikausia, tulee viimein kiire käteen, joka johtaa helposti hätiköityihin päätöksiin, jossa on aina se riski, että laatu kärsii.”

Timo Virkkula (sd.)

Osallistu Kaarina-lehden vaalidebattiin

  • Kaarina-lehti järjestää pienimuotoisia vaalidebatteja Facebookissa ja Twitterissä torstai- ja sunnuntai-iltaisin.
  • Lehti kysyy kantaa jostain ajankohtaisesta Kaarinaa koskevasta asiasta. Kuka tahansa voi vastata. Ehdokkaiden toivotaan kertovan napakasti ja asiallisesti oman näkemyksensä. Muutkin kaarinalaiset voivat osallistua keskusteluun ja esimerkiksi kysyä ehdokkailta tarkennuksia.
  • Aikaa keskustella on noin vuorokausi.
  • Debatissa saa kyseenalaistaa muita, mutta henkilöön menevät tai muuten asiattomat kommentit poistetaan. Lisäksi poistetaan kommentit, jotka eivät pysy asiassa. Poistamisesta ei varoiteta etukäteen.