Enää ei karkaa pyörä kaarteissa käsistä: Empon BMX-rata sai asvaltin pintaan

0
Uutta mursketta on tuotu radalle 200 tonnia, parinkymmenen senttimetrin paksuudelta. Päälle levitettiin 6-8 cm asvalttia.

Kuuma asvaltti kärysi ja kottikärryt ja lapiot heiluivat viime viikolla Empossa, kun BMX-rata sai asvalttia pintaan.

– Asvalttia tarvitaan, sillä kivituhkakaarteissa ei ole tarpeeksi pitoa. Vauhtia ei saanut kaarteissa tarpeeksi, ja kivituhkapinnalla kaatuu herkästi, perusteli talkoissa mukana ollut BMX-pyöräilyn Suomen-mestari Leo Autio Kaarina-lehdelle.

18-vuotias kaarinalainen Autio valmistui juuri rakennusalalta, joten pyöräilyn vaihtuminen rakennustöihin sujui jouhevasti.

Suuri osa työstä täytyi tehdä kottikärryillä ja käsityönä, sillä koneilla kaarteista ei saa muotoiltua oikeanlaisia eivätkä koneet edes pääsisi korkeiden kaarteiden päälle.

– Yhteensä asvalttia tulee 75 tonnia, kertoi Rene Saar BMX Turku ry:stä.

Viime viikon kylmät sateettomat kevätpäivät olivat talkoolaisille erinomaisia asvalttityöpäiviä.

– Silti tuli kuuma, ja iholle lentäessä asvaltti polttaa, kommentoi Petri Nurmi yhdistyksestä.

Empossa on ollut BMX-rata vuodesta 2019. Yhdistyksessä kiitellään vuolaasti sitä, miten helposti Kaarinan kanssa on saatu neuvoteltua yhteistyöstä.

– Täällä arvostetaan muitakin lajeja kuin joukkueurheilua, Saar iloitsee.

Turun kanssa ei ole sujunut yhtä hyvin. Turun BMX-rata on mennyt huonoon kuntoon, mutta kunnostustöihin ei ole päästy. Saar ja Nurmi pitävät Turun rataa tällä hetkellä vaarallisuutensa vuoksi lähes käyttökelvottomana.

BMX-ratoja on ylipäätään Suomessa vähänlaisesti. Kansalliset kisaradan ehdot täyttyvät viidellä BMX-radalla eri puolella Suomea, ja niistä ainoastaan Helsingin radalla täyttyvät myös kansainväliset kisavaatimukset.

Empon rata lasketaan harjoitteluradaksi, eikä siinä voi pitää kisoja. Kaarinaan Hovirinnan rantaan haviteltiin kisaradan vaatimukset täyttävää BMX-rataa, mutta hanke kariutui rahoituksen puutteeseen.

– Jos se olisi saatu, sitten olisi jo seuran nimeäkin muutettu! Nurmi heittää.

Tällä hetkellä Empon BMX-radalle pääsee jo kokeilemaan uutta pintaa. Sillä saa ajaa myös tavallisilla polkupyörillä.