Hallitus siirsi kuntavaaleja – Nelli pääsee nyt uurnille

0
Etäoppitunnille voi osallistua mukavasti omalta sängyltä. Etäopiskelu tuntuu välillä yksinäiseltä, koska ei näe luokkakavereita. Kuitenkin tunneilla seuraa Nellille pitää chihuahua Hilla.

Vaalien siirrolla huhtikuusta kesäkuuhun oli odottamaton lieveilmiö. Kesäkuuhun mennessä enemmän nuoria on ehtinyt täyttää 18 vuotta ja saada äänioikeuden vaaleihin. Yksi näistä nuorista, joka yllättäen pääseekin äänestämään kuntavaaleissa, on Kaarinan lukiossa opiskeleva Nelli Salmi.

Salmi aikoo ehdottomasti mennä äänestämään tulevissa kuntavaaleissa.

Täysi-ikäisyydeltä Salmi odottaa itsenäistymistä, sitä, että saa enemmän vastuuta ja ajokortin.

– Odotan vain sitä, että musta tulee sivistynyt aikuinen, toivottavasti!

Kuntavaalit jäävät opiskelukiireiden jalkoihin

Vaikka Salmelle on selvää, että hän haluaa käyttää äänioikeuttaan tulevissa vaaleissa, asia ei ole näin kaikkien nuorten kohdalla. Salmen mielestä syitä nuorten matalaan äänestysaktiivisuuteen on vähäinen kiinnostus kuntapolitiikkaan. Tämä voi johtua vaikka siitä, ettei kuntavaaleja pidetä yhtä tärkeinä kuin esimerkiksi presidentinvaaleja.

Salmen mukaan toinen syy vähäisemmälle kiinnostukselle äänestämistä kohtaan on kiireisyys esimerkiksi opiskelujen takia. Ei jää aikaa perehtyä kuntavaaleihin.

Salmen äänestyspäätökseen vaikuttavat ehdokkaan puolue, arvot ja sukupuoli.

– Naisena äänestän naista, Salmi sanoo päättäväiseen sävyyn.

Ehdokkaan, jota Salmi äänestää, tulisi myös edistää nuorten asioita ja koulutusta.

Kaarinassa on hoidettu asiat Salmen mukaan hyvin. Hän antaa Kaarinan kunnalle arvosanan kahdeksan. Perusteluina on se, että ympäristöstä, luonnosta ja kuntalaisten hyvinvoinnista pidetään hyvää huolta, epäterveelliset koulut puretaan ja niiden tilalle rakennetaan uudet. Myös terveydenhuolto toimii, eikä sinne ole pitkiä jonoja.

Salmella on mielessä muutama parannusehdotus, jotka Kaarinan päättäjät voisivat ottaa mietintään. Koska koronan takia monet sisätilat ovat kiinni, pitäisi nuorille olla toimintaa ulkona. Lisäksi erityisopetusta tulisi olla enemmän tarjolla eivätkä ryhmäkoot saisi paisua liian suuriksi.

Purkukouluja, parakkeja ja etäopiskelua

Salmen opintopolku on tähän asti ollut erilaisista poikkeus- tai väistötiloista siirtymistä toisiin poikkeusoloihin.

Ykkösluokasta viidenteen luokkaan hän vietti Valkeavuoren alakoulun vanhassa koulussa, jossa oli sisäilmaongelmia. Kuudennella luokalla oltiin parakeissa. Yläkoulussa hän opiskeli Valkeavuoren yläkoulun koulussa, jossa oli sisäilmaongelmia, ja loppuosan yläkoulusta parakeissa.

Kaarinan lukioon siirtyessään hän ehti olla puoli vuotta lähiopetuksessa, kun koronan vuoksi siirryttiin etäopetukseen. Kaarinan lukiossa on ollut myös etäopetuksen lisäksi käytössä hybridimalli, jossa osa opiskelijoista on lähiopetuksessa ja osa etäopetuksessa.

Salmi harmittelee sitä, kuinka pitkään rakennusprojekteissa on kestänyt. Hän on itse viettänyt koko peruskoulunsa joko sisäilmaongelmaisessa koulussa tai väistötiloissa. Hän ja monet muut eivät pääse nauttimaan valmiista uudesta koulusta vaan viettävät koko kouluaikansa väliaikaisissa tiloissa.

Salmi ihmettelee sitä, että palloiluhallin rakentaminen on aloitettu ja se etenee jo kovaa vauhtia, vaikka koulua ei ole edes aloitettu rakentaa.

– Pitävätkö päättäjät palloiluhallia tärkeämpänä kuin kunnollista koulua? Salmi pohtii.

Kavereita ei näe

Salmi on ollut pitkään etäopetuksessa.

– Aluksi opetuksen taso oli selkeästi huonompaa, koska opettajat eivät osanneet hyödyntää tekniikkaa. Esimerkiksi neuvojen kysyminen on vaikeampaa kuin lähiopetuksessa.

Ajan myötä tekniikan käyttö alkoi sujua opettajilta paremmin ja samalla opetuksen laatu parani.

Salmi kokee, ettei etäopiskelu ole vaikuttanut negatiivisesti hänen oppimiseensa. Hän kuitenkin painottaa, että etäopetus ei sovi kaikille. Lisäksi etäopetuksella on ollut negatiivisia vaikutuksia sosiaalisiin suhteisiin, koska lukiokavereita ei näe yhtä usein.

Teksti ja kuvat: Laura Peltonen