Heli Nikkola ilmoitti jo häissä haluavansa kuusi lasta – Littoislainen suurperheen äiti saa presidentin kunniamerkin

0
- Äiti on hauska, ahkera, avulias ja häneen voi luottaa, pohtivat lapset Jenni (ylhäällä), Jonna, Juho ja Jutta (kuvassa oikealla). Esikoistytär Julia on muuttanut jo pois kotoa ja Joni ei ollut kuvaushetkellä kotona.

Littoisissa asuva Heli Nikkola, 49, on nykyaikana harvinainen äiti. Hänellä on kuusi lasta ja hän on hoitanut jokaista heistä kotona siihen asti, kun lapset ovat menneet kouluun. Kahden nuorimman lapsen ollessa alle kouluikäisiä hän toimi viisi vuotta Kaarinan kaupungilla kunnallisena perhepäivähoitajana.

Äitienpäivänä Nikkola palkitaan presidentti Sauli Niinistön myöntämällä Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalilla. Tunnustusta haki Nikkolan perhetuttu.

Heli on lapsienkin mielestä äitimäinen kasvattaja, oikeudenmukainen, kannustava ja lapsiaan opettava. Koti on ollut turvallinen kasvuympäristö lapsille ja kaikille perheenjäsenille. Lapsia leimaa vahva yhteenkuuluvuus. Lapset ovat olleet ja ovat edelleen toisilleen kilttejä ja huomioivat aina toisensa”, hakemuksessa perustellaan.

Normaalisti palkittavat äidit saavat kutsun valtakunnalliseen äitienpäiväjuhlaan Helsinkiin, mutta koronan vuoksi juhlaa ei järjestetä. Nikkola sai tiedon palkitsemisestaan viime viikolla, kun postilaatikosta löytyi kultaisella leijonavaakunalla koristeltu kirjekuori. Tunnustus menee Nikkolan mukaan kunniapaikalle samaan hyllyyn, jossa on lasten valokuvia.

– Tuli lämmin ja hyvä mieli, että arvostetaan sitä, mitä olen lasten kanssa tehnyt, hän iloitsee.

Neljä lasta viidessä vuodessa

Nikkola tuli ensi kertaa äidiksi 25-vuotiaana. Oman vauvan syliin saaminen tuntui luonnolliselta, sillä Nikkola on aina tiennyt haluavansa äidiksi. Myös puoliso Janne Nikkola on Helin sanoin lapsirakas.

– Joku kysyi hääjuhlassamme, että montako lasta teille tulee. Vastasin, että kuusi ja se on pitänyt, Heli Nikkola naurahtaa.

Viiden vuoden aikana pariskunta sai neljä lasta. Perheen vanhin lapsi Julia on nyt jo 23-vuotias ja kuopus Juho 10-vuotias.

Nikkola on koulutukseltaan sairaanhoitaja, mutta hänelle oli alusta asti selvää jäädä kotiin hoitamaan lapsia.

– Oma äitini palasi töihin, kun olin kahden kuukauden ikäinen. 1970-luvulla ei ollut tarjolla sellaista äitiyslomaa kuin nykyisin. Mamma ja samassa kerrostalossa asuva perhepäivähoitaja hoitivat minua. Lapsuuteni oli rauhallista ja onnellista aikaa. Halusin tarjota sellaisen myös omille lapsilleni, hän perustelee valintaansa.

Nikkola oli lasten takia pois työelämästä 14 vuotta, mutta ei koe joutuneensa luopumaan mistään.

– Nykyään nuoret kokevat suuria paineita, että pitäisi olla talot ja urat ennen kuin hankitaan lapsia. Minulle se ei ollut tärkeää. Halusin ensisijaisesti lapsia ja ajattelin, että muut asiat tulevat myöhemmin.

Kuudennen lapsen syntymän jälkeen Heli tunsi, että lapsiluku on täynnä. Pariskunta haaveili, että heillä olisi sekä tyttöjä että poikia vähintään kaksi, ja viimeisen lapsen ollessa poika, toive toteutui.

Muutama vuosi sitten hän palasi koulutustaan vastaavaan työhön sairaanhoitajaksi.

– Vasta nyt olen ruvennut etsimään omaa tietäni, mitä haluan työelämässä tehdä. En koe, että olisin joutunut uhrautumaan lasten takia, äitiys on ollut niin hieno matka. Tunnen ylpeyttä lapsistani ja iloitsen, kun saan seurata, mihin he asettuvat elämässään.

Tärkein oppi

Puolison työskennellessä yrittäjänä Heli Nikkola on kantanut päävastuun kodista. Suurperheen äitinä hän on tuntenut välillä myös riittämättömyyttä. Hän haluaisi tarjota jokaiselle lapselleen myös kahdenkeskistä aikaa, mutta aina se ei onnistu.

– Onneksi lapsillamme on läheiset välit ja he juttelevat paljon asioista myös keskenään, hän toteaa.

Hyvä äiti on Nikkolan mielestä lempeä ja näyttää rajat. Hän keskustelee ja viettää aikaa lasten kanssa, haluaa lapsilleen hyvää, on opastamassa ja tukena.

– Olen yrittänyt opettaa lapsilleni, että jokaisella ihmisellä on oma paikkansa maailmassa. Kun oppii tuntemaan itsensä, löytää sen, mitä haluaa elämässään tehdä ja saavuttaa.