Hiiskan kentälle perustetaan kesäksi pop up -viljelypalsta

0
Hiiskan kentällä mahtui vielä viime viikolla pelaamaan palloa, mutta kesäksi sinne on tulossa viljelylaatikoita. Viheraluemestari Tiina Rankin mukaan kentällä ei ole vakiovuoroja, joita olisi jouduttu perumaan pop up -palstan takia.

Kaarinan kaupungin kahdesta viljelypalstasta vain Koriston viljelypalsta on tulevana kesänä käytössä. Littoisten Pirtakadun viljelypalsta joutuu väistymään Verkakylän asemakaavatöiden tieltä.

Peltoalueelle rakennetaan seitsemän uutta omakotitonttia kunnallistekniikoineen sekä uusi katu. Puistoalueelle on lisäksi tulossa iso hulevesien viivytysallas. Rakennustöiden käynnistyessä viljelypalstan alueelle sijoitetaan työmaan toimisto- ja varastotiloja.

Viheraluemestari Tiina Ranki kertoo, että Littoisten viljelypalstalla oli viime kesänä noin 55 vuokraviljelijää. Vuokraviljelijöille on ilmoitettu asiasta, ja heille on tarjottu mahdollisuus varata paikka Hiiskan kentälle täksi kesäksi perustettavalta pop up -viljelypalstalta.

Pop up -palstalla viljellään laatikoissa.

– Päädyimme tällaiseen kompromissiratkaisuun, koska uutta viljelypalstaa ei täksi kesäksi enää ehditä perustamaan, Ranki pahoittelee.

Pop up -palstalle mahtuu noin 40 viljelijää. Etusijalla ovat siis Littoisten viljelypalstan viime kesän vuokraviljelijät. Jäljelle jääneet paikat tulevat myöhemmin avoimeen hakuun.

Yhden viljelylaatikon koko on 0,8 x 1,2 metriä, ja kolmen laatikon kokonaisuus maksaa viljelijälle 10 euroa. Kentän reunaan tuodaan isot vesisäiliöt ja viljelylaatikoiden väliin vesitynnyrit, joiden täyttämisestä viherpalveluyksikkö huolehtii.

Uusi viljelypalsta suunnitteillaPop up -palsta on käytössä vain yhden kesän, sillä viherpalvelutyksikkö on jo aloittanut uuden pysyvän viljelypalstan suunnittelun. Esillä on ollut erilaisia vaihtoehtoja, mutta tällä hetkellä näyttää Rankin mukaan todennäköisimmältä, että uusi viljelypalsta rakennetaan Verkakyläntien varteen Tyllikadun ja Sarkakadun välissä olevalle viheralueelle.

– Tarvitsemme sellaisen paikan, joka on kaupungin omistuksessa ja jossa on vesilinja valmiina, Ranki perustelee.

Viljelypalstan perustaminen ei tapahdu hetkessä, sillä alueella pitää tehdä ensin maanmuokkaustöitä ja rikkakasvien torjuntaa. Uuden viljelypalstan rakentaminen kestää sääoloista riippuen 3–6 kuukautta, joten se voidaan ottaa käyttöön aikaisintaan kesällä 2022.

Korona lisäsi viljelypalstojen kysyntääLittoisten Pirtakadun viljelypalsta on ollut kaupungin viljelypalstoista suurempi. Koriston viljelypalstalla on 35 paikkaa, jotka ovat kaikki jo varattu ensi kesäksi.

Hyötypuutarhojen suosio on Rankin mukaan kasvanut viimeisten kymmenen vuoden aikana. Ihmiset ovat kiinnostuneet kasvattamaan itse ruokaa, kuten perunoita, porkkanoita ja salaatteja.

Toisin kuin voisi kuvitella, palstaviljely ei ole nykypäivänä pelkästään eläkeläisten ajanvietettä, vaan Kaarinassa vuokraviljelijöinä on myös paljon nuoria. Korona-aika on Rankin mukaan lisännyt palstaviljelyn suosiota entisestään.

– Sen takia onkin todella ikävää, ettei Littoisten viljelypalsta ole ensi kesänä käytössä. Onneksi uusi viljelypalsta valmistuu vuoden sisällä, ja laatikoissa pystyy viljelemään yhtä hyvin, vaikka onhan se luonteeltaan vähän erilaista, Ranki toteaa.