Jotain muutakin kuin asvalttia ja roskiksia? Kaarinassa käynnistetään yritysten pihakilpailu

0
Miltä yrityksen pihalla näyttää? Koriston Talleilla narsissit olisivat kaivanneet hiukan kohentamista, mutta talli ei olekaan mukana kisassa. Tuomareina pihakilpailussa ovat Mauri Lasonen ja Teuvo Hartonen Kaarina-Seurasta, Marjo Uotila Piikkiö-Seurasta sekä Kaarinan Kehityksen toimitusjohtaja Niina Sjöholm. Kuvasta puuttuu Kaarinan kaupungin viheraluemestari Tiina Ranki.

Rikkinäistä asvalttia, muutama kituva pensas ja roskasäiliöt toivottamassa tulijan ensimmäisenä tervetulleeksi. Monien kaarinalaisten yritysten ja teollisuuslaitosten pihat eivät hivele silmiä.

Tähän toivotaan muutosta. Kaarina-Seura polkaisi käyntiin pihakilpailun, jossa etsitään Kaarinan viihtyisintä, siisteintä ja tarkoituksenmukaisinta yrityspihaa. Tuomareina toimivat Kaarina-Seuran, Kaarinan Kehityksen, kaupungin viheryksikön sekä Piikkiö-Seuran edustajat.

– Yritysten pihat antavat ensimmäisenä kuvan paikkakunnasta kaarinalaisille ja ulkopaikkakuntalaisille, kuten matkailijoille, perusteli kisaa idean isä Mauri Lasonen, Kaarina-Seuran puheenjohtaja.

Kaarinan entinen kaupunginpuutarhuri Teuvo Hartonen Kaarina-Seurasta luonnehtii, että kisan toivotaan innostavan kaarinalaisyritykset kiinnittämään enemmän huomioita pihoihinsa. Niillä kun on suuri vaikutus alueen yleisilmeelle.

– Usein tekninen puoli sanelee ratkaisut ja menee yrityskuvan ja ympäristön viihtyisyyden edelle, Hartonen harmittelee.

Hän kertoo, että esimerkiksi Krossin alue Kaarinassa on takavuosina äänestetty seudun rumimmaksi teollisuusalueeksi. Nyt halutaan kiinnittää huomiota onnistumisiin.

Monissa kunnissa järjestetään vuosittain pihakilpailuja, mutta Kaarinassa tällaisista kisoista on aikaa. Kaarina-Seuran arkistoista löytyi viimeinen kotipihojen kilpailu niin kaukaa kuin vuodelta 1994. Verkosta löytyi sentään vuonna 2005 järjestetty Kaarinan yrityspihakisa.

Tuomariston ensimmäisessä tapaamisessa, jossa Kaarina-lehti oli mukana, kävi nopeasti ilmi, että ihan helppoa yrityspihojen tuomarointi ei tule olemaan. Voiko esimerkiksi kivijalkaliikkeiden edustoilla osallistua kisaan?

Tuomaristo päätyi hetken mietittyään siihen, että ei: pihan täytyy olla selkeästi yrityksen omistuksessa tai hallinnassa. Entä lasketaanko yrityksen pihaksi se, jos yrittäjä työskentelee kotonaan? Tässä tuomaristo päätyi siihen, että siinä tapauksessa, jos piha-alue on selkeästi yrityksen eikä yksityiskodin.

Tuomaristo etsii hyviä kokonaisratkaisuja, jotka sopivat ympäristöön. Pisteet annetaan esimerkiksi yleisvaikutelmasta, tarkoituksenmukaisuudesta, hoitotasosta sekä omaleimaisuudesta. Eniten pisteitä saanut voittaa.

Kilpailun säännöt

  • Ilmoittaudu kisaan 9.6. mennessä sähköpostilla osoitteeseen info@kaarina-seura.net.
  • Yritykset saavat olla mitä tahansa, pikkuliikkeistä teollisuuslaitoksiin, maatiloista ruokakauppoihin. Tarvittaessa kisaan luodaan alasarjat erityyppisille yrityksille, kuten teollisuuspihoille ja matkailuyrityksille. Julkiset organisaatiot tai yhdistykset eivät voi osallistua kisaan.
  • Arviointikierrokset ovat viikoilla 26 ja 33 eli kesä-heinäkuun taitteessa sekä elokuun puolessavälissä.
  • Voittaja julkistetaan 11.9. Koriston Syystalleilla. Samassa tapahtumassa julkistetaan kotiseutumyssykisan voittaja sekä järjestetään koronan salliessa muuta ohjelmaa, kuten myyjäisiä, keppihevoskisaa ja perennanvaihtoa.
  • Voittaja saa kunniakilven pihalleen sekä julkisuutta.