Kaarinan kotihoidossa siirrytään lääkkeiden koneelliseen annosjakeluun

0
Asiakkaille näkyvin muutos on, että lääkkeet toimitetaan dosetin sijaan annospusseissa, johon on merkitty valmiiksi lääkkeet ja ajankohta, jolloin ne tulee ottaa.

Kaarinan kotihoidossa otetaan käyttöön lääkkeiden koneellinen annosjakelu. Asiakkaiden lääkkeet toimitetaan jatkossa apteekista kotihoitopalveluihin valmiiksi annospusseihin jaettuna.

Kotihoidon tiimiesimiehen Terhi Mannisen mukaan palvelun käyttöönotto vapauttaa työaikaa ja henkilökuntaa muuhun työhön.

– Karkeasti arvioituna kotihoidossa on mennyt yhden ihmisen työpanos viikoittain lääkkeiden jakamiseen ja siihen liittyviin muihin töihin, kuten reseptien uusimiseen ja lääkkeiden kuljettamiseen.

Lääkkeiden koneellinen jakaminen lisää myös turvallisuutta, sillä inhimillisten erehdysten mahdollisuus pienenee.

– Ihminen tekee aina virheitä. Koneen todennäköisyys virheisiin on muistaakseni yksi miljoonaa annospussia kohden. Myös hygienia paranee, kun lääkkeiden jakaminen tapahtuu steriilissä ympäristössä lääketehtaassa, eikä kotihoidon tiloissa, Manninen kuvailee.

Ei vaikutusta maksuihin

Kotihoidon asiakkaille näkyvin muutos on, että lääkkeet toimitetaan jatkossa annospusseissa, kun ne ovat tähän asti tuotu dosetissa.

Asiakas ostaa lääkkeet entiseen tapaan, pääsääntöisesti oman lähiapteekkinsa kautta. Apteekki tilaa lääkkeet annosjakelun tuottavalta Pharmacilta. Lääkkeitä toimitetaan kahden viikon annos kerrallaan. Jokaiseen annospussiin merkitään asiakkaan nimi, lääkkeet ja ajankohta, jolloin lääkkeet tulee ottaa.

Palvelu toteutetaan palvelusetelillä. Kotihoidon tiimi toimittaa asiakkaan palvelusetelin sähköisesti suoraan apteekkiin. Palvelu ei vaikuta asiakkaalta perittäviin maksuihin, vaan se sisältyy kotihoidon kuukausimaksuun.

Koneellisesti pussitetut lääkkeet ovat Mannisen mukaan olleet käytössä osassa kunnista jo vuosia. Kaarinassa lääkkeiden koneellista annosjakelua testataan ensin kotihoidossa ja Piikkiökodissa, mutta aikomus on siirtyä myöhemmin siihen myös muissa kaupungin vanhuspalveluyksiköissä.