Kalle “Kajo” Niskasen kolumni: Viisut takana

0

Euroviisut on nyt taputeltu ja itse kisojen aikana katsojat pääsivät nykyteknologian ansiosta taputtamaan suosikeilleen myös älypuhelimillaan Euroviisu-applikaation avustuksella.

Tämä olikin ensimmäinen kerta Euroopassa vähään aikaan, kun ihmismassat ovat taputtaneet jollekin niin, että siihen liittyy jollain tavalla älyä. Normaalistihan Euroopassa on totuttu taputtamaan esimerkiksi Israelin suorittamille sotarikoksille ja niin edelleen.

Suomessa puolestaan oltiin valmiita taputtamaan lähinnä lattiaa luovutuksen merkiksi jo ennen varsinaista viisupäivää. Blind Channelin upean menestyksen jälkeen taputuksen kohteeksi vaihtui luonnollisesti äkkiä jo yhtyeen jäsenten selät.

Voiton nappasi ennakkosuosikki Italia, jonka voittoakin suuremmaksi puheenaiheeksi tosin nousivat lopulta maata edustaneen yhtyeen laulajaan kohdistuneet huume-epäilyt, jotka aiheuttivat närää myös täällä koto-Suomessa.

Onhan se toisaalta ymmärrettävää, että rokkia soittavaan yhtyeeseen liitetään moisia stereotypioita, elämmehän me kuitenkin vasta 2020-lukua. Moinen huumehörhöilyhän ei tietysti tulisi kuuloonkaan esimerkiksi kunnollista musiikkia soittavien kotimaisten iskelmä-tähtien keskuudessa.

Illan surkeimman pistesaldon taas nappasi Iso-Britannia pyöreällä nollalla pisteellään. Maan medioissa kiiruhdettiinkin mitäänsanomattoman esityksen sijaan syyttämään tappiosta brexitiä eli saarivaltion eroa Euroopan Unionista.

Muualla Euroopassa brittien reaktio huonoon viisumenestykseensä aiheutti totta kai hämmennystä ja ihmiset kysyivätkin, oliko myös Britannia mukana, sillä jos jotain tarttumapintaa kappaleesta löytyi, oli se onnistuttu piilottamaan taidokkaammin kuin maan kuningashovissa vuosia rehottanut rasismi.

Suomalaisfanille illan kenties ehdottomin kohokohta oli kuitenkin vuonna 2006 voiton maallemme tuoneen Lordin katolta käsin tapahtunut esitys, joka osoitti, että hirviöt katolla eivät ole tänä vuonna kova juttu vain Godzilla vs Kong -elokuvan juonessa, vaan myös viisujen välinumerona. Hyvä Suomi!

Kalle ”Kajo” Niskanen