
Toukokuussa julkaistiin uusi Kuninkaantie-verkkojulkaisu, johon on koottu yhteen Varsinais-Suomen nähtävyyksiä, jotka osuvat Kuninkaantien varrelle. Julkaisu löytyy sivulta kuninkaantie.info/verkkojulkaisu, ja kussakin nähtävyydessä on mukana karttalinkki.
Kaarinasta mukana on Vaarniemi ja Rauvolanlahti sekä Tuorlan kartano.
”Nyt siirrymme ajassa taaksepäin tuhat vuotta, siihen kun viikinkikuningas Olavi purjehti Suomeen asti ryöstöretkiltään”, julkaisussa kerrotaan Vaarniemestä. Norjalaisten mukaan juuri Pyhä Olavi antoi nimensä Kuninkaantielle.
Julkaisun mukaan Vaarniemen rälssitila tunnettiin 1400-luvulla nimellä Pyhän Henrikin talo. ”Näissä ikiaikaisissa tammilehtomaisemissa on helppo kuvitella viikinkien maihinnousu.” Lisäksi opas varoittaa liukkaista pitkospuista.
Samat kerrotaan myös ruotsiksi.
Esiteltävien kohteiden lisäksi reitin varrelle jää kohteita, joita ei ole esitelty tarkemmin, mutta niihin linkataan julkaisussa. Vaarniemen kohdalla on linkattu esimerkiksi Pyhän Katariinan polkuihin ja Tuorlassa Fredrika Bremeristä ja Erik Bryggmanista kertoville sivuille.
Oma Youtube-kanava
Julkaisusta vastaa Kuninkaantie ry ja erityisesti sen toiminnanjohtaja Mia Aitokari, joka on koonnut oppaan Hanna Ingrénin kanssa. Ingrén teki julkaisun opinnäytetyönään.
– Kävimme kaikissa kohteissa pääasiassa kolme kertaa, ja joka kerta tutkimme niitä vähän eri näkökulmista käsin. Minä valokuvasin kohteet ja Hanna videokuvasi, Aitokari kertoo.
Kohteiden videot löytyvät myös Kuninkaantien omalta Youtube-kanavalta.
Omatoimimatkailu lisääntynyt
Aitokari kertoo, että idea verkkojulkaisulle tuli alun perin tarpeesta ja kysynnästä.
– Ihmiset liikkuvat paljon ja omatoimimatkailu on huomattavasti lisääntynyt, hän kertoo.
Moni haluaa erityisesti nähdä luonto- sekä kulttuurikohteita kotimaassaan. Niinpä netistä helposti saatavilla olevalle reittioppaalle oli selkeää tarvetta.
Kuninkaantie kulkee Varsinais-Suomesta Vaalimaalle, ja yhdistys haki projektille rahoitusta eri maakuntien kulttuurirahastoista. Varsinais-Suomen kulttuurirahastosta myönnettiin 12 000 euroa, jonka turvin vuoden kestänyt hanke saatiin toteutettua.
– Tavoitteena on, että seuraavaksi saataisiin tehtyä vastaavat verkkojulkaisut myös Uudestamaasta ja Kymenlaaksosta, Aitokari sanoo.
Kuninkaantie
- Kuninkaantie on jo 1300-luvulla yhdistänyt Pohjoismaat ja Venäjän. Reitti on kulkenut Norjan Bergenistä Pietariin.
- Suomessa reitti alkaa Turusta ja jatkuu Vaalimaalle lähelle Suomen itärajaa.
- Reittiä ovat aikoinaan kulkeneet muun muassa kuninkaat, mistä nimi juontaa juurensa.
- Reitin varrella on toiminut kestikievariverkosto. Laki velvoitti tien varrelle kievareita noin 20 kilometrin välein.
- Kuninkaantie ry perustettiin vuoden 2016 lopulla turvaamaan Suomen ensimmäisen virallisen matkailutien ja Suomen toiseksi vanhimman tien eli Kuninkaantien tulevaisuus.
- Matkailutiestä noin 80 prosenttia kulkee edelleen Kuninkaantien vanhaa linjausta pitkin. Osa matkailutiestä on osoitettu kulkemaan uudempia linjauksia, koska vanhat tiet ovat esimerkiksi yksityisiä tai niitä pitkin ei voi kulkea linja-autoilla.
- Tien pituus Suomessa on noin 480 kilometriä.
- Turusta reitti kulkee Piispanristin kautta Tuorlaan ja Tuorlasta Paimioon.