Kuusiston Taidekartano paljastaa värinkeittäjien salaisuuksia toukokuussa

0
Merja Markkula.

Kuusiston Taidekartano on avaamassa ovensa toukokuun toiseksi viimeisellä viikolla. Kartanosta vastaa tänä kesänä jälleen taiteilija Merja Markkula, joka piti viime vuonna sapattivuoden, kun taiteilijapariskunta Anne ja Risto Ala-Kaila huolehti näyttelystä.

– Palaan isosti innostuneena takaisin! Hiukan etäämpää katsominen teki hyvää. Sain myös osallistua muiden kesänäyttelyihin, joihin en ollut vuosiin päässyt, Markkula kommentoi.

Touko-kesäkuussa Kuusistossa voi käydä katselemassa näyttelyä Värinkeittäjän paljastuksia, jonka on toteuttanut Turun seudun luonnonvärjäriryhmä Matarat.

Toiveissa on, että kartanolla voitaisiin järjestää kesällä myös värjäyksen työpajoja. Näyttelyssä on esillä luonnonvärein tehtyjä taideteoksia, ja samalla paljastetaan värjäystietoja ja -taitoja.

Värjäämiseen voi käyttää kasvien, sienien ja jäkälien lisäksi esimerkiksi kirvoja. Valkoisesta kukastakin saattaa saada voimakkaan värin.

Matarat on valtakunnallisen Värjärikilta ry:n Turun seudun paikallisryhmä. Jäsenistö koostuu sekä ammattilaisista että harrastajista.

Ulos kartanon maille on tulossa pysyviä teoksia, joiden on tarkoitus houkutella myös lapsia liikkumaan kulttuurimiljöössä.

Markkula kehuu, että juuri nyt kartanolla on hyvin kaunista: kulttuurimaisemaa on raivattu esiin toista vuotta ja kevätkukat kukkivat valtoimenaan.

– Alue näyttää yhä enemmän kartanomiljööltä, Markkula kiittelee.

Heinäkuussa kartanon saleihin pystytetään toinen näyttely: avoimen teoshaun kautta toteutettu Kannan tulevaisuuden hengittämistä.

Kuusiston Taidekartano auki toukokuussa viikonloppuisin, kesä–heinäkuussa keskiviikosta lauantaihin sekä elokuussa viikonloppuisin. Villikahvila on auki näyttelyn aukioloaikoina.