Maia Majabackan kolumni: Nuoret tarvitsevat tukea – etenkin etäjaksojen jälkeen

0

Etäkouluun siirtyminen on monissa maissa ollut yksi suurimmista toimenpiteistä pandemian hillitsemiseksi. Kuluneen vuoden aikana myös Kaarinan koulut ovat olleet etäopetuksessa, joka on muuttanut suuresti etenkin nuorten arkea.

Tartuntatilanteen vaihtelun aiheuttama etä- ja lähikoulun jatkuva vuorottelu on ollut monelle raskasta. Etäjakson jälkeen lähiopetuksen alkamista pidetään paluuna “normaaliin” – jota se kuukausien eristäytymisen jälkeen ei ole lähelläkään.

Tyypillinen etäkoulupäivä on monelle uuvuttava ja yksitoikkoinen. Hyvä jos pääsee sängystä ylös. Laiskuus ei ole tässä jaksamattomuuden ainoa lähde, vaan tilanteen aiheuttamat inhimilliset tunnereaktiot. Motivaation puute, toivottomuus ja epätietoisuus tulevasta lamaannuttaa. Myös isot muutokset arjen normaalissa rytmissä, liikunnassa ja sosiaalisessa kanssakäymisessä vaikuttavat valtavasti henkiseen hyvinvointiin.

Kaikkea muuta kuin tasaiset laskeutumiset etä- tai lähiopiskeluun ovat haitallisia eikä kokemuksia pureta tarpeeksi. Jaksamisen lisäksi jokaisen tilanne kotona on huomioitava: kaikille koti ei ole turvallinen ympäristö. Toiselle etäkoulu voi olla helpotus; koulupäivän ahdistuksesta eroon pääsy antaa mahdollisuuden keskittyä hyvinvointiin ja opiskeluun. Kuitenkin edessä on paluu lähikouluun, tällä kertaa ehkä entistä vaikeampana.

Huolenpito on näinä aikoina erityisen tärkeää, etenkin koulun aikuisten puolelta. Etäajan kokemukset on tärkeä purkaa, ja siihen tarvitaan tekoja ja toimia. Esimerkiksi kaikille oppilaille annettu keskusteluaika oppilashuollon henkilön kanssa tai yksilöllinen ohjaaminen järjestöjen tarjoaman avun pariin takaisi jokaisen huomioonoton.

Nuorelle aloitteen teko voi olla vaikeaa, eikä aina itse tunnista tarvitsevansa apua. Kaikkien saama keskustelukäynti vähentäisi myös kynnystä ja stigmaa avun hakemisessa ja saamisessa. Siksi mielenterveys- ja hyvinvointipalveluiden riittämisestä ja toimimisesta huolehtiminen on ensisijaisen tärkeää: avun saaminen ei pitäisi olla etuoikeus, vaan itsestäänselvyys.

Maia Majabacka

Kaarinan nuorisovaltuusto