Matias Seppä pääsi Metsävisan finaaliin: Voittaja ratkeaa torstaina, kun 50 finalistia mittelee suorassa verkkolähetyksessä

0
Matias Seppä on liikkunut pienestä pojasta asti luonnossa ja oppinut samalla tunnistamaan kasveja ja eläimiä. Hän on yksi Suomen 50 yläkoululaisesta, joka pääsi Metsävisan finaaliin.

Torstaina järjestetään Metsävisan finaali, jossa 50 yläkoululaista kisaa voitosta. Yksi valtakunnallisen metsätietokilpailun finalisteista on Kotimäen koulun 8. luokan oppilas Matias Seppä .

Alkukarsintoihin osallistui helmikuussa kaikkiaan noin 21 000 oppilasta ja puolet Suomen yläkouluista. Kilpailun pääpalkintona on 500 euroa.

– Toivon, että finaalissa olisi sellaisia kysymyksiä, joissa tarvittaisiin laajaa yleistietoa. Olisi hyvä, jos kysymykset liittyisivät biologian lisäksi myös maantietoon. Siinä olen hyvä, Seppä arvioi vahvuuksiaan.

Suomen Metsäyhdistyksen Metsävisa on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1982. Perinteisesti finaali on järjestetty maastokilpailuna, mutta koronarajoitusten takia se pidetään tänä vuonna verkkolähetyksenä, jota voi seurata netin kautta.

Lähetyksen juontaa erämies, toimittaja Mikko ”Peltsi” Peltola, ja mukana ovat myös hiihdon MM-mitalisti Jasmi Joensuu sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä .

Seppä vastaa kysymyksiin koululta käsin Metsävisa-sovelluksen kautta.

– Pikkuisen jännittää, koska opettaja kertoi, että muu luokka seuraa kilpailua suorana, Seppä paljastaa.

Tiedonjanoinen retkeilijä

Biologian ja maantiedon lehtori Ulla Haapanen kertoo, että Kotimäen koulun 8.-luokkalaiset ovat osallistuneet vuosittain Metsävisaan.

– Pari kertaa koulumme oppilas on päässyt maakunnalliseen loppukisaan ja kaksi kertaa myös finaaliin, jotka silloin järjestettiin Suomenlinnassa. Nykyään ei enää maakunnallisia maastomaakunnallisia kisoja järjestetä.

Tänä vuonna valtakunnallisten finalistien joukossa on muun muassa lintuharrastajia, suunnistajia ja metsästäjiä. Seppä ei ole mitään edellä mainituista, mutta metsä on ollut hänelle pienestä pitäen tärkeä paikka.

– Tykkään retkeillä ja viettää aikaa luonnossa. Olen retkeillyt perheeni kanssa ja leikkinyt kavereiden kanssa metsässä. Perheelläni on myös purjevene. Merellä ollessa tulee tarkkailtua lintuja, hän kertoo.

Metsävisan alkukilpailussa piti tunnistaa muun muassa lehdon kasveja ja tietää pajun kukinnoista.

Seppä on valmistautunut finaaliin kertaamalla biologian oppikirjaa ja selailemalla kotoa löytyviä luontokirjoja.

– Olen ihmisenä atiedonjanoinen. Oppitunneilla asiat jäävät helposti mieleeni, koska olen kiinnostunut monesta ja haluan oppia.

Luonnontieteiden lisäksi Seppää kiehtovat kielet ja historia. Tulevaisuudessa hän voisi kuvitella työskentelevänsä esimerkiksi kielten tutkijana.

Finaalia voi seurata suorana lähetyksenä netin kautta. Linkki löytyy Suomen Metsäyhdistyksen verkkosivustolta.