Merelle lähdetään yhä useammin vuokraveneellä – Janne Viikari vuokraa Hovirinnan rannassa veneitä ja vesijettejä

0
Venetalo Viherkosken omistajiin kuuluva Janne Viikari vuokraa vesijettejä ja veneitä Hovirinnan rannassa.

Kun Janne Viikari alkoi kymmenen vuotta sitten vuokrata veneitä ja vesijettejä Hovirinnan rannassa, hän oli alalla harvinaisuus. JetRent-yrityksellä ei ollut Turun seudulla kilpailijoita ja koko maassakin vain muutama.

Nykyään tilanne on hyvin toisenlainen. Veneiden vuokraus on kasvattanut suosiotaan ja samalla toimijoita on tullut lisää. Hovirinnan rannassa on JetRentin lisäksi tarjolla ainakin Skipperin veneitä.

– Näen kilpailun lisääntymisen positiivisena asiana. Tarjonnan lisääntyessä ihmiset huomaavat, että veneen vuokraus voi oikeasti olla kannattava ja järkevä vaihtoehto, Viikari kommentoi.

Viikarin yritysidea lähti omasta intohimosta vesillä liikkumiseen. Hän mietti, miten veneilystä voisi nauttia ilman veneen omistamiseen liittyviä murheita, kuten veneen huoltamista, varusteiden hankkimista ja säilytystä.

– Aika usein myös asiakkaat valittelevat, että veneen omistaminen on niin kallista, Venetalo Viherkosken omistajiin kuuluva Viikari kertoo.

Ensimmäisenä kesänä JetRentillä oli vuokrattavana vain muutama laite, mutta kalusto on kasvanut joka vuosi. Tänä kesänä Hovirinnan rannassa on yhteensä kymmenkunta vuokravenettä ja saman verran vesijettejä. Tulevana kesänä vesijettien vuokraus laajenee myös Naantaliin.

– Suosituin veneemme on noin 6-metrinen Yamarin 59 Day Cruiser. Niitä tulee kesäksi pari lisää.

20 vai 100 tuntia kesässä?

Kumpi tulee halvemmaksi, veneen ostaminen vai vuokraaminen? Vastaus riippuu Viikarin mukaan täysin käyttötarpeesta.

Paljon veneilevälle veneen omistaminen on paras vaihtoehto. Veneen vuokraamista kannattaa harkita silloin, jos veneily rajoittuu muutamaan viikonloppuun tai yhteen pidempään reissuun kesässä.

– Olen huomannut, että kun ihmiset tuovat kesän jälkeen veneitään huoltoon, moottorin käyttötunnit ovat monesti melko pieniä. 20 tuntia kesässä on aika yleinen määrä.

Tällöin yhdelle venereissulle tulee hintaa, jos veneen omistaa itse. Omaan veneeseen liittyvät kulut ovat yleensä sadoista tuhansiin euroihin vuodessa.

JetRentillä veneen vuokraaminen vuorokaudeksi maksaa muutamia satoja euroja. Viikkovuokrat ovat tuhannesta eurosta ylöspäin veneen koon mukaan. JetRentin suurin vuokravene on seitsemänmetrinen Day Cruiser, jossa mahtuu yöpymään 2–4 henkeä.

– Meillä on asiakkaita laidasta laitaan. Aika paljon on sellaisia, joilla on joskus ollut vene. Toiset taas ehkä harkitsevat oman veneen hankkimista ja haluavat testata, voisiko veneily olla oma juttu, Viikari kertoo.

Veneen vuokraamisen edellytyksenä on, että henkilöllä on aiempaa kokemusta veneilystä ja hän tuntee vesiliikennesäännöt. Kokemattomille vesillä liikkujille JetRent järjestää vesijettisafareita, joissa tutustutaan oppaan johdolla saaristoon.

5–10 potkuria kaudessa

Nopeusrajoitusten noudattaminen herättää joka kesä keskustelua merenrannalla asuvien ja mökkeilijöiden keskuudessa. Kuusistonsalmessa on 20 km/h -rajoituskyltit, mutta osa vesillä liikkujista ei piittaa niistä, kuten ei myöskään alueella olevasta aallonmuodostuskiellosta.

– Jos joku näkee vesijetin kaahaamassa Kuusistonsalmessa, monet ihmiset valitettavasti olettavat heti, että se on meidän laite. Yleensä, kun olemme selvittäneet asiaa tarkemmin, on käynyt ilmi, ettei kyseessä ollut meidän jettimme. Käymme asiakkaiden kanssa todella tarkasti läpi nopeusrajoitukset, ja meillä on tiukka linja sen suhteen, ettei laitteillamme leikitä, Viikari painottaa.

Vuokraveneiden ja -jettien kanssa sattuu Viikarin mukaan havereita melko harvoin. Yleensä ihmiset käyttäytyvät hänen mukaansa vesillä varovaisemmin, kun kyse ei ole omasta laitteesta.

– Yleisin haveri on, että ajetaan liian matalaan veteen. Potkureita joudutaan uusimaan noin 5–10 kaudessa.