Mistä koronanäyte ja rokotustodistus matkaa varten? Epidemia hiljentyi Kaarinassa

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Kaarinan koronaepidemiatilanne näyttää tällä hetkellä hyvältä: uusia tartuntoja tuli viime tiistan jälkeen vain 5.

– Kovasti ihmisillä on kuitenkin meille päin yhä asiaa ja testejä tehdään paljon. Puhelumäärät ovat valtavat, toteaa Kaarinan avosairaanhoidon ylilääkäri Rita Arjonen.

Ihmiset ovat esimerkiksi kyselleet matkustamisesta. Arjonen muistuttaa, että matkustamista ulkomaille suositellaan yhä vältettäväksi. Mikäli matkalle kuitenkin lähtee ja tarvitaan koronanäytettä, sitä ei saa julkiselta puolelta vaan se on ostettava yksityisiltä.

– Terveyskeskuksessa otetaan näytteitä vain niiltä, joilla epäillään koronatartuntaa, sekä niiltä, jotka palaavat ulkomailta. Ulkomailta palaavathan täytyy 72 tunnin sisällä testata. Jonkin verran näitä on meillä otettu, kausityöntekijöiden myötä jatkossa vielä enemmän.

Yhteensä Kaarinassa on koko epidemian aikana ollut 556 todennettua koronatartuntaa.

Ei suosikkirokotetta

Kaupunki alkoi alkuviikolla rokottaa koronavirusta vastaan kaikkia yli 45-vuotiaita kaarinalaisia.

– Aika haipakkaa ajat ovat menneet. Rokotusajoista ei edelleenkään kannata soittaa vaan tilannetta kannattaa seurata verkossa. Kaikki ajat annamme, jotka voimme, Arjonen kertoo.

– Toki myös työterveyshuolto antaa nyt rokotteita. Tämä keventää kuormaa mutta monimutkaistaa järjestelyitä.

Varsinais-Suomeen on luvattu hiukan tavallista enemmän rokotteita, mutta vielä ei tiedetä, mitä muutos tarkoittaa Kaarinassa.

Rokotettavat saavat valita oman rokotteensa. Selkeää suosikkirokotetta Kaarinassa ei Arjosen mukaan ole.

Alle 65-vuotiaille ei kansallisen ohjeen mukaan anneta Astra Zeneca -rokotetta. Rokotetta on siksi jonkin verran jäänyt Kaarinassa varastoon.

– Meille on tullut kyselyitä, voisiko näitä rokotteita ostaa, mutta emme voi myydä niitä. Meidän on noudatettava kansallista ohjeita, Arjonen virkkoo.

Astra Zenecaa annetaan nyt tehosteena yli 65-vuotiaille, jotka ovat saaneet ensimmäisenkin rokotteen tämänmerkkisenä.

Yleisesti rokotteita ei Arjosen mukaan ole jäänyt yli.

Kaarinassa parempi rokotuskattavuus

Terveyskeskuksesta on paljon kyselty rokotustodistusten perään. Arjonen kertoo, että todistuksen saa automaattisesti toisen rokoteannoksen yhteydessä. Myös halutessaan ensimmäisellä rokotekerralla voi saada todistuksen.

Lisäksi moni on ihmetellyt, miksi joissakin kunnissa on päästy rokottamaan nuorempia ihmisiä kuin Kaarinassa. Hidasteleeko Kaarina?

– Ei, vastaa Rita Arjonen.

Kaarinan taustatekijänä on, että iäkkäiden rokotuskattavuus on täällä todella hyvä. Yli 70-vuotiaista yli 90% on ottanut rokotteen. Muissa kunnissa kattavuus kaikkien iäkkäimpien joukossa on ollut pienempi, jolloin rokotteita on vapautunut nopeammin nuoremmille ikäryhmille.

Kaarinassa on THL:n mukaan rokotettu 37,8% väestöstä, 13 286 henkilöä. Kaarina on jälleen hiukan edellä Turkua mutta jäljessä koko maakunnan rokotustahdista: Turussa on rokotettu 36,2% ihmisistä ja Varsinais-Suomessa 39,2%.

Kaarinassa vähemmän kuin naapurissa

Kaarinan ilmaantuvuusluku eli tautitapausten määrä suhteessa asukaslukuun on viimeisen kahden viikon keskiarvon mukaan laskenut 44:een. Tartuntoja on asukasta kohti noin puolet siitä, mitä Turussa, jossa ilmaantuvuusluku on viimeiseltä kahdelta viikolta 95.

Muista naapurikunnista Paimiossa ilmaantuvuusluku on samaa luokkaa Turun kanssa, 92. Liedossa ilmaantuvuusluku on lähtenyt nousuun ja on nyt 55. Paraisilla ilmaantuvuusluku on 46. Kaarinassa on siten Kaarina-lehden seurannan aikana ensimmäistä kertaa pienempi ilmaantuvuusluku kuin yhdelläkään rajanaapurillaan.

Maakunnassa on tartuntoja eniten asukasta kohti Salossa (270), Raisiossa (208) ja Taivassalossa (122). Koko Varsinais-Suomessa ilmaantuvuusluku on noussut 101:een.

Ilmaantuvuusluku kertoo, kuinka monta tartuntaa alueella on kahden viime viikon ajalta sataa tuhatta asukasta kohti. Alle 50:n jäävä ilmaantuvuusluku on yksi kriteeri sille, että aluetta ei luokitella enää epidemian vakavimpaan eli leviämisvaiheeseen vaan keskitasolle eli kiihtymisvaiheeseen.