Nolla tartuntaa viikossa– Jos tehosteeksi ei halua Astra Zenecaa, joutuu odottamaan

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Kaarinan uusien koronatartuntojen määrä pääsi nollatulokseen ensimmäistä kertaa puoleen vuoteen. Viime Kaarina-lehden julkaisun jälkeen kaarinalaisilta ei otettu yhtäkään positiivista näytettä koronatesteissä.

Viimeksi nollaviikkoon oli päästy 30.9.2020 lehdessä.

– Rajoitukset vaikuttavat purreen, ja tartunnan jäljitys on Kaarinassa ollut tehokasta, arvioi Kaarinan avosairaanhoidon ylilääkäri Rita Arjonen .

Yhteensä Kaarinassa on koko epidemian aikana ollut 556 todennettua koronatartuntaa.

Terveyskeskuksessa on kuitenkin kiirettä, puhelimet ovat yhä ruuhkaiset ja koronarokotusten järjestelyt tuottavat päänvaivaa.

Jos ei halua Astra Zenecaa


Tälle viikolle rokotteita saatiin Kaarinaan yllättäen neljänneksen enemmän kuin tähän mennessä on saatu viikoittain. Koronarokotusaikoja onkin tarkoitus ryhtyä avaamaan tällä viikolla kaikille yli 40-vuotiaille.

Suunnitelmissa on, että parin viikon päästä rokotukseen voisi tulla myös viikonloppuisin.

THL:n linjauksen mukaan Astra Zenecalla aiemmin rokotetut voivat jatkossa pyytää toisen merkkisen rokotuksen, mutta Arjonen toivoo, että mahdollisimman harva käyttäisi tätä tilaisuutta.

– Rokotusmerkin vaihtaminen hidastaa rokotustahtia. Astra Zeneca on hyvin turvallinen yli 65-vuotiaille, enkä näe syytä, miksi sitä ei kannattaisi ottaa, Arjonen toteaa.

Mikäli toisen rokoteannoksen silti haluaa toisenmerkkisenä, kannattaa varautua siihen, että tehosterokotusta joutuu odottamaan. Muunmerkkisiä tehosteita ei todennäköisesti riitä heti kaikille.

– Jos valmisteen haluaa vaihtaa, voi alkuperäisen tehosteannoksen rokotusajan perua verkossa ja odottaa rokotesaatavuuden parantumista, Arjonen ohjeistaa.

Sen sijaan uusien linjausten mukaisesti Astra Zenecaa saa ottaa tehosteannoksen jo 8 viikon jälkeen ensimmäisestä annoksesta eikä tarvitsekaan odotella 12 viikkoa.

– Rokotusajan voi käydä itse netin kautta aikaistamassa, jos Astra Zenecan rokotesarjan haluaa aikaistaa, Arjonen vinkkaa.

Kaarinassa on THL:n mukaan rokotettu 40,5% väestöstä, 14 253 henkilöä. Turku on harpannut tahdissa edelle: isossa naapurissa on rokotettu 47,5% ihmisistä. Koko Varsinais-Suomessa on rokotettu 41,8% väestöstä.

Kolmannes Turun tartunnoista


Kaarinan ilmaantuvuusluku eli tautitapausten määrä suhteessa asukaslukuun on viimeisen kahden viikon keskiarvon mukaan laskenut 27:een. Tartuntoja on asukasta kohti runsas kolmannes siitä, mitä Turussa, jossa ilmaantuvuusluku on viimeiseltä kahdelta viikolta 69.

Muista naapurikunnista Paimiossa ilmaantuvuusluku on 46. Liedossa ilmaantuvuusluku on 40. Paraisilla ilmaantuvuusluku on laskenut vauhdilla 7:ään. Parainen on tällä hetkellä ainoa Kaarinan rajanaapureista, joissa ilmaantuvuusluku on pienempi kuin Kaarinassa.

Maakunnassa on tartuntoja eniten asukasta kohti Taivassalossa (305), Raisiossa (220) ja Salossa (106). Koko Varsinais-Suomessa ilmaantuvuusluku on laskenut 61:een.

Ilmaantuvuusluku kertoo, kuinka monta tartuntaa alueella on kahden viime viikon ajalta sataa tuhatta asukasta kohti. Alle 50:n jäävä ilmaantuvuusluku on yksi kriteeri sille, että aluetta ei luokitella enää epidemian vakavimpaan eli leviämisvaiheeseen vaan keskitasolle eli kiihtymisvaiheeseen.