Lea Leiwon kolumni: Onko kotisi turvallinen?

0

Tällä viikolla vietettävän Punaisen Ristin viikon teema on lapsiperheiden kodin turvallisuus ja tapaturmien ehkäisy.

Vuosittain kaatumisiin ja putoamisiin kuolee noin 1000 ihmistä, puolet kodissa tai sen lähellä. Kaatumisia lisäävät seikat, jotka olisivat herkästi ehkäistävissä, kuten rypyssä oleva matto, liukas lattia tai tavaroiden haku yläkaapista.

Kodin turvallisuus syntyykin vähentämällä vaaranpaikkoja. Ei kiivetä ”vain tämän kerran” sukkasilla yläkomerolle.

Kaiken lähtökohta on esteettömyys ja hyvät valot. Valoja on myös pidettävä päällä. Esteettömyyttä ovat vapaat kulkuväylät, erityisesti ovien edustat. Pesutiloihin on saatavissa liukkauden estoaineita ja liukuestemattoja. Kaatuminen ammeessa tai märällä lattialla on lastenkin tavallinen tapaturma. Vauhtiahan lapsilla riittää.

Keittiössä lisäongelmia aiheuttavat terävät esineet, sähkölaitteet ja paloturvallisuus. Liesi on tavallinen palovammojen ja tulipalojen syy. Turvallisuutta lisäävät ehjät sähkölaitteet ja niiden käyttö asianmukaisesti.

Alle kolmivuotiaiden lasten sairaalahoitoa vaativista tapaturmista lähes 75% tapahtuu kotona. Lapset saavat ruhjeita, haavoja, murtumia ja palovammoja. Vakavimpia ovat myrkytykset, tukehtumiset, kuristumiset tai hukkumiset. Niiden ehkäisyssä keskeistä on aktiivinen lasten valvonta.

Lapsen korkeudelta aikuinen näkee terävät kulmat ja houkuttelevat laitteet, jotka saavat lapsen kurkottamaan tai kiipeämään. Lapset ovat uteliaita ja nopeampia kuin aikuisen ajatus eivätkä ymmärrä vaaran paikkoja. Kaapit ja laatikot tulee sulkea niin, että lapsi ei saa niitä auki. Lapsi ei saa päästä käsiksi jätteisiin tai sellaiseen kuivaruokaan, jonka voi vetää henkeen, kuten herneisiin tai makaroneihin. Toki lapsia voi opettaa turvalliseen kokkaamiseen.

Onnettomuuden sattuessa pysy rauhallisena ja selvitä, mitä on tapahtunut. Soita hätänumeroon 112 ja vastaa päivystäjän kysymyksiin.

Ensiapulaukkuun kannattaa tutustua ennakkoon: mitä siellä on, miten välineitä käytetään ja mitä siellä ei ole. Ensiaputaitoja voi päivittää kursseilla ja internetissä (esim. www.punainenristi.fi/ensiapuohjeet). Lapset harjoittelevat mielellään nukke tai nalle ”potilaana”. Leikit myös rohkaisevat kohtaamaan oikea apua vaativa tilanne.

Turvallista Punaisen Ristin viikkoa!

Lea Leiwo

SPR Kaarinan-Piikkiön osasto, hallituksen jäsen