Pääkirjoitus: Suuri pieni Kaarina

0

Koronavuoden aikana moni on toivonut meidän tekevän artikkelia siitä, että Kaarinassa on kolmanneksi eniten koronatartuntoja koko Varsinais-Suomessa. Asiasta on kuitenkin ollut vaikea laatia räväköitä otsikoita: Kaarina on Varsinais-Suomen kolmanneksi suurin kunta, joten kolmas sija koronamäärissä on luonnollinen.

Kaarinalaisten kotipaikkakokemus ei tunnu vastaavan tällaista asemaa. Paikkakunnan identiteettinä on olla Turun lähiö ja kehyskunta, vanha maalaispaikkakunta, joka sattuu pärjäämään hyvin keskuskaupungin kyljessä. Silti Kaarina on väkimäärältään merkittävästi suurempi kuin vaikkapa Raisio, Naantali, Loimaa tai Uusikaupunki. Esimerkiksi uusikaupunkilaisia on alle puolet kaarinalaisten määrään verrattuna.

Itse hätkähdin sitä, miten lähelle Kaarinan asukasluku tulee toiseksi suurinta Varsinais-Suomen kuntaa, Saloa. Kaarinalaisia on liki 70% salolaisiin verrattuna. Silti Salo painii täysin eri sarjassa Kaarinan kanssa.

Keskiajalta periytyvän kauppalahistoriansa myötä Salossa on kaupunkikeskusta, kun Kaarinassa kaupunkimaista ydinkeskustaa vasta haetaan. Näin siitä huolimatta, että Salo oli vielä 1800-luvun loppuun saakka vain emäpitäjänsä Uskelan osa.

Salossa ilmestyy sanomalehti päivittäin, Kaarinassa luetaan tätä kerran viikossa ilmestyvää paikallislehteä. Kaarina-lehden kannalta tilanne on toki mukava: kiinnostavaa uutisoitavaa on niin paljon, että saamme tehdä poikkeuksellisen kunnianhimoista paikallislehteä.

Kaarinan olisi vaikea luoda itsestään Salon kaltaista, sillä kaupunkimaisuuteen ajavat tarpeet täyttyvät jo lähellä Turussa. Kaarinalaiset voisivat kuitenkin havahtua siihen, miten merkittävä oma kotipaikkakunta on maakunnassa.

Maria Kesti