Pärnuun lähtemättä Littoisista: Järvelän asukkaille lavastettiin yllätysseikkailu ulkomaille

0
Lenni Arjaluoto löysi taxfree-myymälästä itselleen koruja, karkkeja sekä upean käsilaukun.

Kehitysvammaisten asumispalveluyksikkö Pirran Asuntoryhmä Järvelä järjesti asukkailleen yllätys-virtuaalimatkan Pärnuun viime lauantaina. Koronaepidemian takia matkoja on jouduttu perumaan, joten seikkailu päätettiin tällä kertaa tuoda heidän luokseen.

Asukkaat saivat tietää matkasta yllätyksenä vain viikkoa ennen sen toteuttamista. Ajatus otettiin innostuksella vastaan, ja puheenaihetta riitti koko viikoksi.

– Oli hienoa nähdä, että kaikki asukkaat olivat matkaa varten pukeutuneet tyylikkäästi, kuin oltaisiin oikealle matkalle lähdössä, Aniitta Haltsonen iloitsee.

Järvelän sisätiloihin lavastettiin linja-auton penkit, laivan tanssilattia ja laajalla valikoimalla varustettu taxfree-myymälä. Kaikki pyrittiin tekemään mahdollisimman aidon tuntuiseksi. Nähtävyyksien selostajana toimi Tiina Valtanen , joka osallistui vapaaehtoisesti matkaoppaaksi.

– Ohjaajat toteuttivat matkan hyvin. Musiikki ja käytävät loivat tunnelman, että olisi oikeasti ollut laivassa, Järvelän asukas Teemu Marjakangas kommentoi.

Tanssimaan ja laulamaanKuvitteellisen bussimatkan jälkeen matkustajat pääsivät laivan kyytiin. Jokaista odotti oma hetki salamoiden valokeilassa, aivan kuten oikeasti laivaan noustessa.

Matkustajat keinahtelivat musiikin tahtiin vuoroin valssin merkeissä, vuoroin omien tanssiliikkeittensä vieminä. Taustalla soi vauhdikasta suomalaista musiikkia, joka nostatti hymyjä kasvoille. Osa uskalsi laulaa mukana ohjaajien esimerkkiä seuraten. Tätä oltiin odotettu kokonainen viikko, siitä lähtien, kun kutsukortti saavutti matkustajat.

Tanssit hiljenivät vähitellen ja antoivat tilaa rennolle fiilistelylle ja kuuluisalle laivabuffetille, joka tarjoiltiin tällä kertaa mansikkakuvioisilta lautasilta.

Taxfree lahjoituksenaRuokailun jälkeen kauan odotettu taxfree-myymälä avattiin. Moniväristen karkkien ja korujen maailmaan astuttiin pareittain, ja kaupassa odotti avustaja, joka pakkasi ostoksia asiakkaansa pyynnöstä kassiin. Rahaa ei tässä taxfreessä jouduttu käyttämään, koska tavarat olivat tulleet kauppaan lahjoituksina.

Matkan viimeinen pysäkki oli Littoisten uimaranta, joka muistuttaa Pärnun hiekkarantoja.

Järvelän asukas Niko Alari piti erityisesti rannasta, mutta laivareissu oli myös hauska kokemus.

Vilkkaan päivän päätteeksi asukkaat nauttivat kolmen ruokalajin illallisen. Alkuruuaksi oli kurkkukeittoa, ja pääruuaksi tarjoiltiin nyhtöpossuhampurilainen bataattiperunoiden ja vihersalaatin kera. Ruokailun päätteeksi nautittiin vohveleita kermavaahdolla ja mansikoilla.

”Jotakin vihdoin tapahtuu!”Idea kuvitteellisesta Pärnun matkasta syntyi helmikuussa Marleena Leskiseltä , kun hän oli nähnyt netissä toisen asumisyksikön virtuaalilaivamatkan Turun ja Tukholman väliltä.

– Valitsimme Pärnun, koska ajattelimme sen olevan antoisampi. Työntekijät olivat heti 100%:sti mukana suunnittelussa, Aniitta Haltsonen kertoo.

Pirta on järjestänyt erilaisia matkoja jo vuodesta 1993, ja asukkaat ovat muun muassa käyneet monta kertaa yhdessä Marmariksella Turkissa. Tämän vuoksi Pärnun matkan merkitys asukkaille on valtava, koska moni tapahtuma, kuten viime vuoden matka, on jouduttu perumaan.

– Olo ennen matkaa oli odottava. Sellainen, että jotakin vihdoin tapahtuu, Järvelän asukas Jimi Noponen kertoo.

Pirran työntekijät haluavat antaa erityisen kiitoksen Palveluyhdistys Kaseva ry:lle, koska ilman tukea matkaa ei olisi voitu toteuttaa.

Teksti ja kuvat: Ada Potinkara