Häh: Syyllistyikö majan rakentaja Empossa ympäristörikokseen?

0
Kirsti Palmu siivosi majan ympäristöstä ämpärillisen roskia. Metsään oli jätetty myös lojumaan sahat, vasarat ja nauloja.

Kirsti Palmu joutui siivoamaan äskettäin majaleikin sotkut Kuusiston Empossa. Silaksenkadun varrella sijaitsevalla kalliolla on leikitty hänen mukaansa majaleikkejä ennenkin, mutta tällä kertaa jäljet olivat pahemmat.

Paikka on todettu Kaarinan kaupungin metsäkartoituksessa metsäksi, jolla on erityisiä luonnonarvoja.

– Hieno saaristomänty oli naulattu neljätuumaisilla nauloilla täyteen askelmia ja muita rakenteita. Männystä oli sahattu oksia. Koko alue oli roskattu pahasti. Siellä oli muun muassa styroksia, eväsrasioita, karkkipapereita, muovia ja peltiä. Lisäksi löytyi kaksi sahaa ja kaksi vasaraa sekä nauloja, Palmu kuvailee.

Hän harmittelee, että monilla ihmisillä tuntuu olevan täysin hukassa luonnossa käyttämisen säännöt ja jokamiehen velvollisuudet. Palmu pohtii, syyllistyivätkö majan rakentajat peräti ympäristörikokseen.

Ympäristötarkastaja Pia Aarnio, millaisia sanktioita voisi seurata, jos puiden sahaamisesta ja naulaamisesta jäisi kiinni?

– Ympäristörikos käsittää yleensä suuremman luokan rikkeen. Rikoksen tunnusmerkit määrittelee poliisi, mutta näkisin kuitenkin, että alaikäinen saisi korkeintaan nuhteita asiassa.

Onko ympäristötoimi törmännyt vastaaviin majarakennelmiin muualla Kaarinassa?

– Majoja taitaa olla lähes jokaisessa virkistysmetsässä Kaarinassa, mutta puumajat taitavat olla harvinaisempia. Hienoa, että lapset liikkuu luonnossa.

–  Toki vanhempien on hyvä ohjeistaa lapsia, ettei puustoa ja kasvillisuutta saa vahingoittaa majoja rakentaessa. Luontoa ei saa roskata omilla jätteillä, vaan ne tulee viedä käytön jälkeen roskikseen. Kun majan käyttö loppuu, olisi hyvä yhdessä siivota majatarvikkeet pois metsästä.

Vahingoittaako naulaaminen puuta?

– Koivu ja esimerkiksi haapa ovat herkempiä nauloille ja saattavat saada lahovian. Havupuut, kuten mänty, eivät ole moksiskaan.