Työterveys alkaa tällä viikolla rokottaa koronaa vastaan – Koronaepidemia yhä maltillinen Kaarinassa

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Kaarinan koronaepidemia ei ole lähtenyt huononemaan vaan on pysynyt maltillisena. Uusia positiivisia koronanäytteitä otettiin kaarinalaisilta viime tiistain jälkeen 9. Koko epidemian aikana Kaarinassa on ollut yhteensä 540 koronatartuntaa.

– Edelleen koronavirusta sairastetaan Kaarinassa melko lievänä, ja tartunnat ovat pääasiassa työikäisillä ja nuorilla. Vanhat ikäryhmäthän alkavat olla jo rokotettuja, toteaa Kaarinan avosairaanhoidon ylilääkäri Rita Arjonen.

Terveyskeskus on silti ruuhkainen, ja puhelimessa on vaikea päästä läpi.

– Joka kerta, kun rokotusaikoja on vapautunut uudelle ikäryhmälle, meihin otetaan yhteyttä ja ihmetellään, miten voimme mainostaa rokotusaikoja, kun niitä ei olekaan saatavilla, Arjonen kommentoi.

– Jos rokotusaikoja ei verkosta varattaessa ole, silloin ne ovat siltä erää loppuneet. Uusia aikoja tulee kuitenkin jatkuvasti lisää. Niitä vapautuu sitä mukaa, kun seuraavat rokotustoimitukset varmistuvat.

Viime viikolla yksityisessä Pilkkeen päiväkoti Kanervassa Littoisissa todettiin kolme koronavirustartuntaa. Päiväkodissa altistui 14 henkilöä. Kaarinan kaupungin omissa toimipisteistä ei viime viikolla tullut lainkaan positiivisia koronanäytteitä.

Pian 50-vuotiaiden vuoro

Kaarinan rokotusvuorossa ovat tällä hetkellä 55 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat sekä riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat yli 16-vuotiaat.

Arjonen arveli tiistaina keskipäivällä, että ensi viikolla olisi alle 55-vuotiaiden vuoro.

Hän vinkkaa, että kun ensimmäistä rokoteaikaa varaa, kannattaa selata kalenteri myös 12 viikon päähän sen varmistamiseksi, että on varmasti silloin Kaarinassa. Tehoste annetaan 12 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotteesta, eikä ajankohtaa voi siirtää muista kuin pakottavista syistä. Tehostetta ei voi myöskään saada mökkipaikkakunnalla.

Rokotemerkin saa nykyään itse valita. Tosin kaikilla tätä mahdollisuutta ei ole.

Mieluisimman rokotemerkin saavat valita ensimmäiselle rokotukselle tulevat sekä ne alle 65-vuotiaat, jotka on rokotettu kertaalleen Astra Zenecalla. Sen sijaan toiselle annokselle tulevat yli 65-vuotiaat rokotetaan sillä rokotteella, minkä he saivat ensimmäiselläkin kierroksella.

30% kaarinalaisista rokotettu

Rokotetta saa pian myös muualta kuin julkisen terveydenhuollon kautta: työterveydessä ryhdytään lähipäivinä antamaan koronarokotuksia.

Esimerkiksi Mehiläisessä, jolta Kaarinan kaupunki ostaa työterveyspalvelut, koronarokotukset alkavat huomenna torstaina.

Työterveydessä rokotuksen saavat 50 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat.

Tiistaisen tiedon mukaan Kaarinassa on rokotettu koronaa vastaan 30,2% väestöstä, 10 595 henkilöä. Koko Varsinais-Suomessa on rokotettu 32,9% väestöstä.

Turun ilmaantuvuusluku pieneni

Kaarinan ilmaantuvuusluku eli tautitapausten määrä suhteessa asukaslukuun on viimeisen kahden viikon keskiarvon mukaan 62. Luku on noussut.

Turussa tartuntojen määrä on vähentynyt selvästi. Isossa naapurissa on tartuntoja asukasta kohti enää kaksinkertaisesti Kaarinaan verrattuna: Turun ilmaantuvuusluku on 102.

Muista naapurikunnista Paimiossa ilmaantuvuusluku on yhä korkea, 249. Liedossa ilmaantuvuusluku on laskenut vauhdilla ja on enää 15. Paraisilla ilmaantuvuusluku on 13.

Maakunnassa on tartuntoja eniten asukasta kohti Paimiossa, Marttilassa (149) ja Salossa (145). Koko Varsinais-Suomessa ilmaantuvuusluku on 106.

Ilmaantuvuusluku kertoo, kuinka monta tartuntaa alueella on kahden viime viikon ajalta sataa tuhatta asukasta kohti. Alle 50:n jäävä ilmaantuvuusluku on yksi kriteeri sille, että aluetta ei luokitella enää epidemian vakavimpaan eli leviämisvaiheeseen vaan keskitasolle eli kiihtymisvaiheeseen.