Vaihtelua sanaristikoille: Kaarinan koronarokotuskeskukseen tarvitaan kipeästi lisää vapaaehtoisia

0
Ulla-Maija Tuokila ja Helka Viinikainen toimivat vapaaehtoisina ohjaajina Kaarinan koronarokotuskeskuksessa. Työ ei vaadi naisten mukaan erityistaitoja. - Riittää, että on ystävällinen ja osaa jutella ihmisille.

– Tervetuloa! Ottaisitko tästä käsidesiä? SPR:n vapaaehtoistyöntekijä Helka Viinikainen tarjoaa.

Viinikainen on vastassa Kaarinan kirkolla, joka on toiminut helmikuun lopusta asti Kaarinan koronarokotuskeskuksena. Koronarokotuskeskuksessa päivystää Marja-Helena Salmion mukaan päivittäin kymmenkunta SPR:n vapaaehtoistyöntekijää kahden tunnin vuoroissa.

Ringissä on kaikkiaan runsaat 60 vapaaehtoista, mutta kevään tullen rivit ovat alkaneet harventua. SPR:n aktiivit ottivat yhteyttä Kaarina-lehteen , koska rinkiin kaivataan kipeästi lisää vapaaehtoisia.

– Kesä ja mökkikausi saapuu, ja ihmisillä on muutakin tekemistä. Tärkeintä olisi saada ainakin yksi vapaaehtoinen ohjaaja joka vuoroon vastaanottomaan rokotukseen saapuvia, SPR:n Kaarinan-Piikkiön osaston varapuheenjohtajana toimiva Salmio täsmentää.

Vapaaehtoisia tarvitaan lisää senkin takia, että rokotuspäiviä ollaan pidentämässä heti, kun rokotteiden saatavuus paranee. Tällä hetkellä rokotteita annetaan Kaarinassa päivittäin kello 8.30–16.

Ystävällisyys vähentää pelkoja

Ulla-Maija Tuokila on tehnyt vapaaehtoistyötä koronarokotuskeskuksessa helmikuusta asti. Hän tekee keskimäärin kaksi kahden tunnin vuoroa viikossa, mutta kukin vapaaehtoinen saa päättää itse, miten usein on käytettävissä ja ilmoittautua vuoroihin omien aikataulujen mukaan.

Tuokila on käynyt päivystämässä aamupäivisin.

– Työ on helppoa, eikä vaadi erityistaitoja. Riittää, että on ystävällinen ja osaa kohdata ihmisiä, hän kuvailee.

Salmio uskoo, että ystävällinen vastaanotto vähentää pelkoja. Monet ihmiset jännittävät koronarokotukseen tulemista, mutta jännitys lievenee, kun vastassa on joku, joka ohjaa oikealle paikalle ja jää tarvittaessa juttelemaan. Näin ei kaikissa kunnissa ole.

Välillä rokotukseen tulevat ihmiset kyselevät vapaaehtoisilta, minkä valmistajan rokotteen he saavat.

– Siihen emme osaa vastata, mutta kerromme, mistä asiaa voi kysyä, Viinikainen selventää.

Sekä Viinikainen että Tuokila ovat jo saaneet koronarokotteen, mutta kokevat olevansa maskin takana muutenkin suojassa tartunnoilta.

– Ei täällä tarvitse mennä kovin lähelle ketään, Viinikainen perustelee.

– Eihän sitä voi elää täysin lasikuvun alla, Tuokila jatkaa.

Naisille vapaaehtoistyö koronarokotuskeskuksessa on tuonut vaihtelua eläkepäiviin. Kahden tunnin päivystysvuoron jälkeen vapaa-aikaa jää vielä jäljelle riittävästi.

– Ei minulla kotona ole muuta tekemistä kuin neulomista ja ristikoiden ratkomista. Täällä pääsee näkemään ihmisiä, Viinikainen iloitsee.

Ilmoittaudu

Vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua osoitteessa https://rednet.punainenristi.fi/node/59731 tai Marja-Helena Salmiolle (p. 044 200 5001).

Ohjaajilta ei edellytetä aiempaa kokemusta vapaaehtoistyöstä.

Jokainen vapaaehtoinen saa perehdytyksen tehtävään sekä tarvittavat suojavarusteet.