Valtuusto väänsi henkilöstön kannustinpalkkiosta: Symbolinen ele vai vaalityötä?

0
Kaarinan kaupungilla on mahdollisuus muistaa koronaepidemian etulinjassa työskenteleviä työntekijöitään kannustinpalkkioilla. Kaupunginvaltuusto myönsi reilun 60 000 euron lisämäärärahan palkitsemiseen. Kuvituskuva.

Kaarinan kaupunki huomioi koronaepidemian takia venynyttä henkilöstöään ylimääräisin kannustinpalkkioin. Kaupunginvaltuusto myönsi maanantaina pitkän ja polveilevan keskustelun päätteeksi 63 000 euron lisämäärärahan.

Kannustinpalkkioihin oli varattu alun perin tälle vuodelle 63 000 euron määräraha. Nyt se siis valtuuston siunauksella tuplattiin 126 000 euroon.

Henkilöstöjohtaja Maija Hanhialan mukaan lisämäärärahan ansiosta pystytään palkitsemaan tavallista useampia työntekijöitä. Palkitsemisen muotoina ovat 100–300 euron rahapalkkio, virikesetelit tai työryhmälle annettava kehitysraha. Esimies harkitsee, mikä on sopivin palkkio ja tekee palkitsemisesta esityksen joko palvelualue- tai vastuujohtajalle.

Keinoista erimielisyyttä

Valtuutetut olivat yksimielisiä siitä, että koronaepidemian etulinjassa työskennelleet työntekijät ansaitsevat kiitoksen, mutta keinoista oltiin eri mieltä.

Kokoomuksen Nina Hamburg esitti, ettei lisämäärärahaa myönnetä ja esitys palautetaan kaupunginhallituksen käsittelyyn. Palautusesitys sai tukea kokoomukselta, perussuomalaisilta ja RKP:ltä, mutta hävisi äänestyksen luvuin 30–21.

Hamburg perusteli esitystään epämääräisillä kriteereillä. Pohjaesityksestä ei hänen mukaansa käy riittävän selvästi ilmi, kenelle kannustinpalkkioita annettaisiin ja millä perusteilla. Toiseksi Hamburg nosti esiin henkilöstölle tehdyn työhyvinvointikyselyn tulokset, jossa nousivat ongelmakohtina esiin työn kuormittavuus ja työhyvinvointi.

– Meidän pitäisi päästä kiinni ongelman ytimeen. Esitän, että kannustinpalkkioiden sijaan työntekijöiden työkuormaa vähennetään loppuvuoden aikana minimoimalla kaikki ei-välttämättömät hankkeet ja työoloja parannetaan kiinnittämällä huomiota johtamiseen, Hamburg ehdotti.

– Kaarinassa on iso kasa työntekijöitä, jotka ovat venyneet korona-aikana. Moni on rasittunut ja väsynyt. Siinä mielessä työtaakan keventäminen olisi huomattavasti oleellisempaa kuin muutama kymppi lisää yhden kuun palkkaan, Hanna Sirkiä (kok.) säesti.

Sanna Vauranoja (kok.) arveli, että valtuuston rahapussin nyörit ovat löysällä lähestyvien vaalien takia.

–  Asia pitäisi palauttaa, ettei kuntalaisille synny kuvaa siitä, että teemme vaalityötä kuntalaisten rahoilla.

– Kaupunginhallituksessa tehtiin viime vuonna päätös, ettei Kaarinan kaupunki lomauta henkilöstöään. Ajattelen, että se on kaikkein tärkein bonus, mitä olemme työntekijöille tarjonneet. Heidän ei ole tarvinnut murehtia töiden loppumisesta, toisin kuin yksityisellä sektorilla, Vauranoja jatkoi.

Symbolinen ele

SDP, Vasemmistoliitto ja vihreät kritisoivat, että kokoomuksen esityksestä puuttuu konkretia.

– Mielestäni esitys työntekijöiden työkuorman helpottamisesta on kovin hatara. Mitä takeita meillä on siitä, että työkuormaa pystytään keventämään loppuvuoden aikana? Mira Lönnqvist (sd.) tiedusteli.

– Jos ihmiset ovat pyyteettömästi venyneet töissään, tämä on pienin mahdollinen palkkio, jonka voimme antaa. Eihän se raha ole iso eikä tunnu missään, mutta se on osoitus siitä, että arvostamme henkilöstöä. Kokoomuksen ehdotus on sama kuin tehtäisiin lottorivi. Saattaa olla, että työkuorma kevenee tai saattaa olla että ei, Pentti Kallio (vas.) vertasi.

– Olemme jakaneet koronaepidemian aikana avokätisesti rahaa yrityksille ja yhdistyksille. Nyt puhutaan muutamasta kymppitonnista henkilöstölle. Kyllä he sen ansaitsevat, Jukka Lampikoski (vihr.) puolusti.

Enemmistö valtuustosta oli lisämäärärahan hyväksymisen kannalla. Kompromissina valtuusto hyväksyi päätöksen jatkeeksi Niko Ylä-Poikeluksen (kok.) muotoileman toimenpidealoitteen, jonka mukaan toimenpiteissä pitäisi huomioida myös työntekijöiden työkuorman vähentäminen ja työolojen parantaminen.

Myös näistä päätettiin

  • Valtuusto myönsi 200 000 euron määrärahan yritystoiminnan tukemiseksi korona-aikana. Kaupunginhallitus on jo aiemmin hyväksynyt tukikeinot.
  • Valtuusto hyväksyi 20 000 euron määrärahalisäyksen yhdistysten korona-avustuksiin. Tuki on tarkoitettu niille yhdistyksille, jotka eivät saaneet viime vuonna kaupungin toiminta-avustusta ja jotka jäivät tästä syystä myös ilman koronatukea.
  • Valtuusto hyväksyi henkilöstöraportin. Raportissa puhutti erityisesti kaupungin työntekijöiden suuri vaihtuvuus.
  • Kaarinaan perustetaan ensi kesänä graffitiseinä. Ajatus lähti vasemmistoliiton valtuustoaloitteesta ja aloite katsottiin nyt loppuunkäsitellyksi.
  • Kaarinan koronarokotuksissa on otettu käyttöön tekstiviestimuistutus. Kokoomusryhmä esitti muistutuksen käyttöönottoa koronarokotuksiin liittyvässä aloitteessaan, joka katsottiin nyt loppuunkäsitellyksi.
  • Valtuustoaloite valtuuston kokousten videoimisesta ja lähettämisestä verkkoon palautettiin takaisin valmisteluun.