87-vuotias esikoiskirjailija sai elämäntyönsä kansiin – Kyllikki Orvasto kirjoitti kirjan kuivakukista

0
Korona-aika mahdollisti keskittymisen kirjaprojektiin, kun iäkkäänä riskiryhmäläisenä oli pysyttävä kotona. - Tämän kirjan julkaisukuntoon saattaminen on antanut mukavasti sisältöä päiviin! Samalla on tullut muisteltua monia hetkiä, henkilöitä ja tarinoita urani varrelta, kertoo Kyllikki Orvasto.

Siinä se nyt on – kirja, jonka Kyllikki Orvasto aloitti parikymmentä vuotta sitten työskennellessään Tuorlan maaseutuopistolla kukkasidonnan opettajana. 87-vuotiaalta Orvastolta ilmestyi viime viikolla kattava teos Kuivakukkien sidonnasta.

1990-luvulla Suomessa elettiin kuivakukkabuumia ja Orvasto neuvotteli muutaman kustantamon kanssa kirjan julkaisemisesta. Opetustyö nieli kuitenkin pääosan hänen ajastaan ja ihmisten innostus kuivakukkatöihin ehti hiipua ennen kuin kirja valmistui.

Nyt kuivakukat ovat nousseet uudestaan sisustustrendien huipulle, ja koro-navuonna Orvastolla oli aikaa saattaa kirjoitustyö loppuun. Samalla pitkäaikainen unelma toteutui.

– Tuntuu ihanalta. Tämä on minun viimeinen työni, Orvasto toteaa liikuttuneena.

– Vaikka kyllä minä aion näitä edelleen tehdä, hän lisää sitten ja viittaa kädellään kuivakukkatöihin.

Raision kirjastoon pystytetyssä näyttelyssä on esillä parikymmentä kuivakukkatyötä, joista suurimman osan Orvasto teki kuluneen kevään aikana.

Entinen kuusistolainenRaisiolaisella Orvastolla on paljon muistoja Kaarinasta, sillä hän asui perheineen Kuusistossa Kylliäisentiellä lähes 20 vuotta.

Työuransa Orvasto aloitti kukkakauppiaana ensin Turussa ja myöhemmin Raumalla. Vuosina 1988–1997 hän työskenteli opettajana Tuorlassa eli nykyisessä maaseutuopisto Liviassa.

Orvaston entisistä oppilaista kaksi työskentelee nykyisin opettajina Liviassa. Entisiin oppilaisiin lukeutuu myös floristimestari ja kukkasidonnan MM-mitalisti Pirjo Koppi .

– Pirjo asui koululla ja hänen huoneensa oli täynnä kuivakukkia. Minä tein kuivakukista tauluja ja näytin, miten niitä tehdään. Jälkeenpäin hän kertoi saaneensa siitä inspiraation. Nyt hän on suuri guru ja kiertää ympäri maailmaa opettamassa, Orvasto kertoo.

Orvasto sanoo nauttineensa opetustyöstä valtavasti ja olevansa iloinen oppilaidensa menestymisestä.

– Opettajan täytyy antaa itsestään paljon. On sellaisiakin opettajia, jotka ovat mustasukkaisia osaamisestaan, eivätkä halua jakaa sellaista, minkä ovat itse keksineet. Itse olen yrittänyt opettaa kaiken, minkä osaan.

Alun perin kirjastakin piti tulla oppikirja. Toisella kirjoituskerralla Orvasto jätti siitä pois muoto- ja värioppia. Hän halusi kirjasta sellaisen, että se sopii kaikille kuivakukista kiinnostuneille.

Kirjan tekemisessä on ollut apuna koko perhepiiri. Tyttärentytär Miia Liesegang on toiminut epävirallisena kustannustoimittajana, poika Simo Orvasto on ottanut valokuvat ja mainostoimisto Grafiron omistaja, kummipoika Reima Orvasto on taittanut kirjan. Lopputuloksena on poikkeuksellisen tyylikäs omakustanne.

Kukista ryijyjäKuivakukissa Orvastoa kiehtoo niiden pitkäikäisyys. Kukat kuivuvat, mutta hyvin tehdyt kuivakukkatyöt säilyvät niin pitkään kuin niitä jaksaa katsella. Ne eivät myöskään allergisoi.

Kirjasta löytyy tietoa erilaisista kuivatusmenetelmistä, mutta nykyään kukkia voi ostaa myös valmiiksi kuivatettuina. Orvasto neuvoo aloittelijoita lähtemään liikkeelle kranssista ja siirtymään sitten vaikeampiin töihin, kuten asetelmiin, seppeleisiin ja tauluihin. Hän itse on kutonut kukista jopa ryijyjä.

– Pyysin ystävältäni pöytäkangaspuut lainaan. Riivityt osmankäämin lehdet toimivat kuteina, hän kertoo.

Orvaston oma lempikukka freesia on yksi harvoista kukista, joka ei sovi kuivatettavaksi.

– Se ei kuivu kauniisti. Myös orkideoiden kuivatus on vaikeaa. Välillä ne kuivuvat oikein kauniisti, mutta todennäköisempää on, että ei.

Kyllikki Orvaston kuivakukkasidontanäyttely on esillä Raision kirjastossa 23.6. asti. Kirjaa on saatavilla hyvin varustelluista kirjakaupoista ja näyttelyn yhteydestä.