Arpa ratkaisee vihreiden ja keskustan viimeiset valtuustopaikat

0
Vaalilautakunnan puheenjohtaja Niko Ylä-Poikelus ja keskusvaalilautakunnan jäsen Tuomo Laine avasivat vaaliuurnan Kaarina-talolla.

Kaarinassa vaalien voittajia olivat valtakunnallista tulosta heijastellen perussuomalaiset ja kokoomus. Molemmat saivat valtuustoon kaksi lisäpaikkaa. Kokoomuksella on uudessa valtuustossa 17 ja perussuomalaisilla seitsemän paikkaa.

Perussuomalaisille seitsemän valtuustopaikkaa on tähänastinen ennätys Kaarinassa. Puolueelle vaalitulos tuntui olevan kuitenkin pieni pettymys, sillä tulos jäi vaisummaksi kuin monissa lähikunnissa. Esimerkiksi Liedossa ja Raisiossa perussuomalaiset sai neljä lisäpaikkaa, Paraisilla ja Paimiossakin kolme.

Suurimman tappion kärsi Kaarinassa vihreät, joka menetti kaksi paikkaa siitä huolimatta, että kansanedustaja Sofia Virta oli Kaarinan ylivoimainen äänikuningatar. Vihreillä on tulevassa valtuustossa seitsemän paikkaa, eli yhtä monta kuin perussuomalailla.

– Kahden paikan menetys kirpoilee, mutta näitä on ehtinyt nähdä ja viime kausi oli historiallisen vahva, sadalla äänellä läpi päässyt Mari Saario kommentoi tuoreeltaan Facebookissa.

SDP jatkaa valtuuston toiseksi suurimpana puolueena 11 paikalla. Puolueen tulos oli kuitenkin heikompi kuin neljä vuotta sitten ja sen paikkamäärä putosi yhdellä. Yllättävää oli sivistyslautakunnan puheenjohtajana toimivan Timo Virkkulan tippuminen valtuustosta.

Kolmella sama tulos

Myös vaaliliiton RKP:n ja kristillisten kanssa solminut keskusta menetti kannatustaan. Keskustan paikkamäärä laskee kolmesta kahteen. Arpaonni ratkaisee keskiviikkona, nouseeko keskustan toiseksi valtuutetuksi Raimo Erkkilä vai Kimmo Hollmén , sillä molemmat saivat 95 ääntä.

Myös Vihreillä seitsemäs valtuustopaikka joudutaan arpomaan. Ulla Haapanen , Pilar Meseguer ja Minna Vuorio-Lehti saivat kaikki 86 ääntä. Kaksi heistä pääsee valtuustoon, yksi jää varavaltuutetuksi.

Vasemmistoliiton, kristillisten ja RKP:n paikkamäärissä ei tapahtunut muutosta. Vasemmistoliitosta Tuomo Laineen tilalle valtuustoon nousee väitöskirjatutkija Marika Runsala .

Liike Nyt ja Piraattipuolue eivät saaneet Kaarinassa yhtään ehdokasta läpi.

Naiset ääniharavoina

Huomionarvoista Kaarinassa on naisten menestys. Edellisten kuntavaalien tapaan enemmistö (57 %) valtuustopaikoista meni naisille.

Neljä eniten ääniä kerännyttä ehdokasta oli tänä vuonna naisia. Osaltaan naisten menestystä selittää, että Kaarinassa oli ehdolla kaksi kansanedustajaa, Sofia Virta (vihr.) ja kokoomuksen Anne-Mari Virolainen (kok.) Heidän lisäkseen ääniä kahmivat SDP:n Niina Alho ja RKP:n Åsa Gustafsson .

Valtuusto uudistuu, sillä läpi pääsi 22 uutta valtuutettua.

Tulevan valtuuston keski-ikä on noin 52 vuotta. Puolet uusista valtuutetuista ovat 35–49-vuotiaita. Harmillista on nuorten valtuutettujen puuttuminen. Uuden valtuuston juniori on 30-vuotias Sofia Virta. Eläkeikäiset ovat hyvin edustettuina, sillä yli 65-vuotiaita valtuustossa on 11. Valtuuston vanhin on perussuomalaisten 74-vuotias Mårten Kvist .

Nykyisistä valtuutetuista rannalle jäivät muun muassa perussuomalaisten Maija Huhti , kokoomuksen Ulla Myntt-Rinne ja SDP:n Riitta-Liisa Lehtonen .

Yrittäjiä ja opettajia

Ammattiryhmistä parhaiten edustettuina ovat jälleen yrittäjät. Valtuustoon valituista kymmenen ilmoittaa ammatikseen yrittäjä. Koulujen puolta pitävät opettajat ja lehtorit, joita uudessa valtuustossa on kahdeksan. Koulumaailmaa edustavat myös apulaisrehtori sekä eläkkeellä oleva rehtori.

Sosiaali- ja terveysalan näkökulmaa valtuustoon tuovat ainakin kolme hoitajaa, kaksi lääkäriä, sosionomi ja sosiaaliohjaaja.

Enemmistö tulevista valtuutetuista asuu Kaarinan keskustan tai Voivalan alueella. 12 valtuutettua ilmoittaa asuvansa Littoisissa, kahdeksan Piikkiössä, kuusi Kuusistossa ja viisi Piispanristillä. Muutaman valtuutetun asuinpaikka ei ole tiedossa.

Kristillisdemokraattienväkeä vaalivalvojaisissa. Vasemmalta Toni Toivonen, Ismo Seivästö, Veijo Lehtonen ja Liisa Roine.