Ehdolla poika ja äiti

0
Toni Pyökäri on kuntavaaleissa ehdokkaana kokoomuksen listoilta, Riitta-Liisa Lehtonen puolestaan demareiden.

Harvoin nähdään kahden eri ehdokkaan yhteistä vaalimainosta, jossa ehdokkaat ovat eri puolueista. Nyt Toni Pyökäri on yhdessä äitinsä Riitta-Liisa Lehtosen kanssa sellaisen kuitenkin teettänyt. Pyökäri on kuntavaaleissa ehdokkaana kokoomuksen listoilta, Lehtonen puolestaan demareiden.

– Ei me samaa mieltä kaikista asioista olla, mutta ei myöskään riidellä. Keskustellaan rakentavasti, he vakuuttavat.

Kummankin puolue on valikoitunut luonnollisesti heidän omista taustoistaan käsin. Pyökäri on ammatiltaan palomestari, mutta on toiminut pitkään myös yrittäjänä sekä yrittäjäyhdistyksessä. Lehtonen on puolestaan ammatiltaan perushoitaja ja tekee edelleen keikkatyötä kaupungin hoitokodeissa. Hän on myös Piikkiön Eläkkeensaajat ry:n puheenjohtaja.

Lehtonen on toiminut kaupunginvaltuutettuna kahden kauden ajan. Pyökäri on puolestaan toiminut saman ajan varavaltuutettuna. He molemmat ovat kuuluneet myös tekniseen lautakuntaan.

– Se, että päädyimme samaan lautakuntaan oli itse asiassa yllätys. Aluksi mietimme, että voimmeko me olla samassa lautakunnassa, mutta ei siihen mitään estettä ollut, he kertovat.

Lehtonen on ollut jo aikoinaan Piikkiön kunnan aikana ehdolla kuntavaaleissa. Äiti ja poika kertovat, ettei heillä ole kuitenkaan ole ollut mitenkään poliittinen perhe eikä politiikasta ole kotona aiemmin paljoa keskusteltu.

Eri vaaliteemat


Vaikka Pyökärillä ja Lehtosella on yhteinen vaalimainos, heillä on kuitenkin eri vaaliteemat.

Lehtonen haluaa ajaa erityisesti ikäihmisten hyvinvointiin ja terveydenhuoltoon liittyviä asioita. 

– Näen työssäni ikäihmisiä ja sitä kautta olen hyvin perillä siitä, mitä kaivataan ja tarvitaan, hän kertoo.

Lisäksi hänelle on tärkeää kehittää Kaarinan aluetta tasapuolisesti kaikilla sen asuinalueilla Piikkiötä myöten.

Pyökärille tärkeitä ovat puolestaan yritys- ja elinkeinoasiat sekä kulttuuri. Lisäksi kolmen lapsen isänä hän ajaa lasten, nuorten ja lapsiperheiden asioita.

– Työnikin puolesta minulle tärkeitä ovat myös turvallisuusasiat. Taidankin olla ainoa pelastusalan henkilö, joka on tällä hetkellä Kaarinassa ehdolla, hän sanoo.

Kuntavero jakaa mielipiteet


Lehtonen ja Pyökäri kertovat, että saattavat olla usein asioista samaakin mieltä, mutta erojakin löytyy.

– Meillä ei ole niin, että minä ajattelisin, että ulkoistetaan kaikki ja äiti olisi sitä mieltä, että kaiken pitää olla kunnallista. Jos miettii esimerkiksi päivähoitoa, Kaarinassa kaupunki tuottaa siitä 60 prosenttia itse ja 40 prosenttia on ostopalvelua. Olemme molemmat sitä mieltä, että sekä kunnallista että ostopalvelua tarvitaan, mutta prosenteista saatetaan olla eri mieltä, Pyökäri kuvaa.

Jos he oikein etsimällä etsivät asian, joka jakaa eniten heidän mielipidettään, on se todennäköisesti kuntaveroprosentti.

– Minä olen sitä mieltä, että kaupungin peruspalvelut on pidettävä samanlaisena kuin ne nyt ovat. Jos se vaatii veroprosentin korotusta, niin sitten niin täytyy tehdä. Ei verojen korotus ole itseisarvo, mutta jos palvelut sen vaativat, niin veroprosentin nosto on tasapuolista kaikille, Lehtonen sanoo.

Pyökäri ei ole veroprosentin noston kannalla, vaan sitä vastoin tehostaisi mieluummin kaupungin toimintoja.

– Paljon on tehostettavaa esimerkiksi siinä, että kaupungilla olisi oikea määrä työntekijöitä oikeissa paikoissa ja tehostettavaa löytyy myös kaupungin palveluiden ostopuolella, hän sanoo.

Yhteistyötä puolueiden välillä


He itse näkevät etuna erilaisen ajatusmaailmansa ja ehdokkuutensa eri puolueissa.

– Usein toiselta saa erilaista näkökulmaa asioihin, kun keskenämme puimme asioita, Lehtonen sanoo.

– Ei päätöksenteossakaan voi vain kapeakatseisesti ajaa oman ideologiansa asioita, vaan monia näkökulmia pitää ottaa huomioon, Pyökäri jatkaa.

Eikä heidän mukaansa puoluetausta ole edes kuntapolitiikassa yhtä suuri asia kuin valtakunnan politiikassa.

– Kyllähän jotkut yrittävät tehdä kuntapolitiikassakin vastakkainasettelua, mutta oikeasti yhteistyössähän siellä toimitaan kaupungin ja kaupunkilaisten hyväksi, he kuvaavat.