Ei sudi edes liejussa ylämäessä – Sähköläskipyörät tulivat Hovirinnan rantaan

0
Antti Vähätalo testasi fatbikea toista kertaa elämässään. – Näillä pääsee helposti ja näppärästi liikkumaan monenlaisessa maastossa.

Kahvila Nemon toinen kesä on alkamassa Hovirinnan rannassa. Edellisvuonna Nemosta sai vuokrattua sup-lautoja, mutta tälle kesälle yrittäjäpariskunta Mikko Leino ja Lisa-Maria Junnila halusivat keksiä jotain uutta lautojen rinnalle.

Palaset alkoivat loksahtaa paikoilleen, kun pariskunta keksi sähköfatbiket ja löysi leviläisestä yrityksestä itselleen yhteistyökumppanin.

– Sähköfatbiket tuntuivat hyvältä idealta, sillä niille on paljon kysyntää ja ne sopivat säähän kuin säähän, Leino perustelee.

Kovinkaan monella liikkujalla ei ole aiempaa kokemusta maastopyöräilystä, ja se saatetaan mieltää vaaralliseksi lajiksi. Sähköfatbike kuitenkin mahdollistaa monen liikkumisen maastossa, sillä paksut renkaat ja sähkömoottori tekevät ajosta helppoa ja vaivatonta.

– Kävin viime viikolla polkemassa 40 kilometrin lenkin, Leino kertoo.

– Tavallisella pyörällä ei olisi tullut kuuloonkaan, mutta avustuksella se meni helposti.

”Vielä kun muistaisi hengittää”

Hovirinnan rannassa sähköfatbikea on testaamassa Antti Vähätalo:

– Olen ajellut tällaisella kerran aikaisemmin talvella ja innostuin. Sekä jäällä että lumella oli yllättävän helppoa ajaa.

Vähätalo käy säädöt läpi Leinon kanssa ja lähtee sitten testaamaan pyörää lähimaastoon. Pyörä kulkee vaivattomasti asvaltilla, niityllä ja metsäpoluillakin, eikä siitä juurikaan kuulu ääntä.

Edellispäivän sade on jättänyt maaston paikoin liukkaaksi, mutta pyörä jatkaa tasaista kulkuaan liejukohtienkin yli ilman sutimista, jopa ylämäessä.

– Vielä kun muistaisi itse hengittää, Vähätalo nauraa vaikeimpien osuuksien jälkeen.

Lopuksi Vähätalo lähtee vielä asvalttitielle testaamaan, miten kovaa pyörällä pääsee. Takaisin tullessa mies on yhtä hymyä.

– Tänä kesänä olisi kiva päästä pyöräilemään saariston rengastie, Vähätalo kertoo suunnitelmistaan.

– Tällaisella sen vetäisi hetkessä.

Varaukset sovelluksella

Kesäkuussa Nemon yhteyteen tulee neljä vuokrattavaa sähköfatbikea. Vuokraukset ja varaukset hoidetaan eFatbike-sovelluksella, josta löytyy myös vinkkejä aloittelijoille.

Ensisijaisesti Hovirinnan sähköfatbikeja vuokrataan kolmeksi tunniksi tai koko päiväksi.

– Tapauskohtaisesti voidaan sopia pidemmästäkin vuokrausajasta, Leino lupailee.

– Jos joku haluaa esimerkiksi ottaa venereissulle pyörän mukaan, niin meille vaan viestiä, Junnila vinkkaa.

– Voimme toimittaa pyöriä kauemmaksikin.

Toistaiseksi yrittäjät ovat suunnitelleet, että pyöriä vuokrattaisiin vain omatoimiseen ajoon. Sovellukseen tulee näkyville erilaisia reittivaihtoehtoja, joista vuokraaja voi halutessaan valita omansa.

– Tällä hetkellä sieltä löytyy jo Kuusiston linnanraunioiden, Littoistenjärven ja Katariinanlaakson lenkit, Leino näyttää puhelimestaan.

Teksti ja kuvat: Eveliina Korhonen

Mikä sähköfatbike?

  • Sähköfatbike (e-fatbike) on sähköavusteinen läskipyörä, jossa sähkömoottori avustaa polkemisen aikana
  • Pyörässä on kolme eri sähköavustustehoa tai avustuksen voi halutessaan jättää kokonaan pois.
  • Leveät renkaat mahdollistavat turvallisen pyöräilyn haastavissakin olosuhteissa ja erilaisilla reiteillä ympäri vuoden.
  • Sähköpyörän akku kestää 3–6 tuntia.