Ensimmäiset tanssijat valmistuivat Arkipelagista Kaarinasta

0
Katariina Gonzalez ja

13-vuotias kaarinalainen Fiina Heinilä valmistui tänä keväänä baletin perusopinnoista Musiikkiopisto Arkipelagin Kaarinan toimipisteen historian ensimmäisten oppilaiden joukossa. Hänen lisäkseen valmistuivat Milja Järvinen ja Iida Lahtovaara .

– Parasta on tanssin kauneus! Lisäksi tanssiminen on jotenkin vapauttavaa, Heinilä kertoo.

– Myös kehityksen huomaaminen on ihanaa, jos katsoo jotain vanhoja videoita. Tanssitunneilla on tosi kivaa ja rentoa. Meillä on ihan paras ryhmä, hyvä henki ja ihana opettaja, joka tuntuu enemmän kaverilta.

Rankka vuosi


Perusopinnoista valmistuu noin seitsemässä vuodessa. Valmistumiseen kuuluu oman soolon harjoittelu ja esittäminen. Baletin kohdalla puhutaan variaatiosta, joka esitetään kärkitossuilla.

– Kärkitossujen saaminen 10-vuotiaana oli tosi iso ja jännittävä juttu. Ensimmäiset eivät pysyneet jaloissa yhtään, kun olimme ommelleet ne jotenkin hassusti, mutta olihan niillä pakko sinnitellä. Ne ovat kalliita eikä viitsinyt ostaa uusia ihan heti, Heinilä muistelee.

Fiinan valmistumisvariaatio oli Enchanced garden fairy eli Coulante baletista Prinsessa Ruusunen . Tänä vuonna se esitettiin yleisön sijaan kameralle.

– Variaation opetteleminen oli tosi kivaa. Mun variaatio on tosi nopea, joten yksityiskohtien hiominen on ollut aika vaikeaa. Puku on ihana! Heinilä kertoo.

– Fiinan motivaatio on ollut huippuluokkaa tänä vuonna, tanssinopettaja Katariina Gonzalez kehuu.

– Fiinalla on ollut rankka vuosi, mutta hän on tsempannut hyvin ja pysynyt aina tunneilla hyväntuulisena.

Toisaalta pelkästään ruusuilla ei voi aina tanssia.

– Fiina on tänä vuonna törmännyt oman kehon haasteisiin. Niitä tulee kaikille tanssijoille tavalla tai toisella jossain vaiheessa. Opettajan tehtävänä on auttaa tanssijaa löytämään paras tapa toimia oman kehonsa kanssa. Fiina on säilyttänyt tanssin ilon, mikä on kaikkein tärkeintä, Gonzalez kertoo.

Seuraavaksi Heinilä jatkaa syventäviin opintoihin.

Kaupungin toiveesta


Musiikkiopisto Arkipelag aloitti tanssinopetuksen Kaarinassa vuonna 2013. Kaarinan kaupunki pyysi opistoa järjestämään musiikin lisäksi myös tanssia, jotta Kaarinaan saataisiin laajan oppimäärän mukaista tanssin perusopetusta.

Tuolloin aloittaneet lapset ja ryhmät ovat kasvaneet, ja pikkuhiljaa myös lajitarjonta on laajentunut. Nykyään Arkipelag tarjoaa Kaarinassa lastentanssin, tanssin perusteiden ja baletin lisäksi nykytanssia, akrobatiaa, street-tanssia sekä aikuisbalettia. Syksyllä ollaan aloittamassa myös showtanssiryhmää.

– Uusi balettiryhmäkin on alkamassa, alakouluikäiset ovat tervetulleita mukaan, Gonzalez kutsuu.

– Vaikka opetamme etenevää taiteen perusopetusta, meillä voi harrastaa myös rennolla aikataululla. Jokainen oppilas ja perhe voi valita oman sitoutumisensa tason, Gonzales lisää.

Syyslukukausi alkaa 16. elokuuta. Tanssitunneille haluavan kannattaa ilmoittautua kesäkuun puoliväliin mennessä. Musiikkiopisto Arkipelag tarjoaa myös musiikkileikkikoulu- ja soitinopetusta.

Teksti ja kuvat: Milla Rauma