Epidemia yhä pysähdyksissä Kaarinassa – Viikonlopun koronarokotukset alkoivat

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Koronaepidemia on Kaarinassa yhä seisahduksissa. Toista kirkkaan nollan tartunnan viikkoa ei kuitenkaan saatu. Viime tiistain jälkeen yksi kaarinalaista antoi positiivisen koronanäytteen.

Yhteensä Kaarinassa on koko epidemian aikana ollut 557 tartuntaa THL:n mukaan.

Myös Kaarinan ilmaantuvuusluku eli tautitapausten määrä suhteessa asukaslukuun on viimeisen kahden viikon keskiarvon mukaan laskenut reipasta vauhtia. Viikko sitten Kaarinan ilmaantuvuusluku oli 27, nyt enää 6.

Kolmikymppisten vuoro pian

Kaarinan avosairaanhoidon ylilääkäri Rita Arjonen kertoo, että Kaarinassa rokotetaan parhaillaan kaikkia yli 40-vuotiaita. Aikoja avataan tällä viikolla myös nuoremmille ikäryhmille, mutta tiistaina ennen lehden painoonmenoa ei vielä ollut varmuutta, pääsisivätkö rokotusvuoroon yli 35-vuotiaat vai jo yli 30-vuotiaatkin.

Viime viikonloppuna kaarinalaisia alettiin rokottaa myös viikonloppuisin.

– Paikka on Kaarinan kirkko, kuten tavallisesti, ja myös muut rokotuskäytännöt ovat samat, Arjonen kertoo.

Kaarinan terveyskeskus on edelleen ruuhkainen. Hyvä hetki esimerkiksi pitkäaikaissairauksien vuosikontrolleille on todennäköisesti vasta syksyllä.

Kaarinassa on THL:n mukaan rokotettu 44,7% väestöstä, 15 451 henkilöä. Turku on jäänyt hieman jälkeen: naapurissa on rokotettu 42,9% ihmisistä. Koko Varsinais-Suomessa on rokotettu 45% väestöstä.

Paraisilla nolla

Turussa uusien koronatapausten määrä on laskenut vauhdilla ja on tällä hetkellä 46. Asukasta kohti Kaarinassa on tartuntoja vajaa kahdeksasosa siitä, mitä Turussa.

Hyvältä näyttää myös muissa naapurikunnissa. Paimiossa ilmaantuvuusluku on 28, ja Liedossa ilmaantuvuusluku laski 5:een. Paraisilla ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä pyöreä nolla.

Tartuntoja on kuitenkin yhä roimasti monissa muissa maakunnan kunnissa. Isoimmat ilmaantuvuusluvut ovat Taivassalossa (244), Raisiossa (116) ja Oripäässä (75). Koko Varsinais-Suomessa ilmaantuvuusluku on kuitenkin laskenut 38:aan.

Ilmaantuvuusluku kertoo, kuinka monta tartuntaa alueella on kahden viime viikon ajalta sataa tuhatta asukasta kohti. Alle 50:n jäävä ilmaantuvuusluku on yksi kriteeri sille, että aluetta ei luokitella enää epidemian vakavimpaan eli leviämisvaiheeseen vaan keskitasolle eli kiihtymisvaiheeseen.